Έτσι θα γίνεται ο έλεγχος του Coronapass-Πρόστιμο σε όσους δεν το χρησιμοποιούν

Αφού αποχαιρετίσουμε τα sms στα 8998, στη ζωή μας μπαίνει το Coronapass, το οποίο πρέπει να επιδεικνύεται από τους πολίτες σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση. Αρχικά θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έντυπη μορφή και στη συνέχεια θα ψηφιοποιηθεί από το Υφυπουργείο Καινοτομίας. Ποιος όμως θα διενεργεί ελέγχους για την εφαρμογή του;

Το βάρος των ελέγχων πέφτει κυρίως στην Αστυνομία αλλά και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που θα εξουσιοδοτηθούν γι' αυτό το σκοπό, ανέφερε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώντας.  

«Θα ελέγχεται από μέρους των αρμοδίων τμημάτων και υπηρεσιών και είναι μία ευθύνη που θα αναλάβει το κράτος, δεν θα μετακυλιστεί η ευθύνη του ελέγχου στους ιδιοκτήτες υποστατικών ή στους πολίτες» ανέφερε, σημειώνοντας πως το Coronapass είναι ένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, λόγω τη ευρείας επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Κληθείς να απαντήσει εάν ισχύει πως οι πολίτες θα κινδυνεύουν με βαρύ πρόστιμο, ο κ. Σεντώνας ανέφερε πως θα υπάρχει πρόστιμο το ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας. «Ο λόγος που λήφθηκε χθες η απόφαση τελικά είναι για να μεσολαβήσουν κάποιες μέρες για να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση», σημείωσε.

Σε ποιους χώρους χρειάζεται η προσκόμιση Coronapass

To Coronapass θα πρέπει να προσκομίζεται σε χώρους εστίασης και μετά τις 17 Μαΐου σε ναούς. Επιπρόσθετα, γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες, θα γίνονται με την προσκόμιση του Coronapass όπως επίσης και η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, κινηματογράφων και αιθουσών θεαμάτων.

Παράλληλα το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε πως Coronapass θα χρειάζονται και όσοι εισέρχονται στα εμπορικά κέντρα, καθώς και υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων του λιανικού εμπορίου, λόγω του μεγάλου αριθμού πελατών.

Με τα ίδια δεδομένα θα επαναλειτουργήσουν και τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού και άλλα αθλήματα, νοουμένου ότι οι δραστηριότητες γίνονται σε κλειστούς χώρους. 

Επίσης Coronapass θα χρειάζονται και όσοι επισκέπτονται οίκους ευγηρίας, και κέντρα φιλοξενίας καθώς και στα ξενοδοχεία. Σημειώνεται πως Coronapass δεν θα χρειάζονται όσοι θα επισκέπτονται μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, αισθητικούς κτλ. 

Οι προϋποθέσεις του Coronapass

- Αρνητικό test (pcr /rapid) με ισχύ εντός 72 ωρών

- Εμβολιασμό τουλάχιστον με μια δόση και ολοκλήρωση διαστήματος τουλάχιστον 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό

- Να έχει νοσήσει από την ασθένεια τους τελευταίους 6 μήνες.

Σε δύο φάσεις η εφαρμογή του 

Σε πρώτο στάδιο το Coronapass θα είναι σε έντυπη μορφή. Οι πολίτες θα μπορούν να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, το οποίο θα είναι σε πρώτη φάση το Coronapass τους.

Όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες με κορωνοϊό, μπορούν να παρουσιάσουν το μήνυμα το οποίο τους αποστάλθηκε για αποδέσμευσή τους από την καραντίνα.

Το Υπουργείο Υγείας ωστόσο, έχει δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο Υφυπουργείο Καινοτομίας, έτσι ώστε να δημιουργήσει το Coronapass σε ηλεκτρονική μορφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ