Ενώπιον Υπουργικού οι θέσεις επιστημόνων-Επί τάπητος ξενοδοχεία και green pass

Συνέρχεται από τις 18:30 το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώπιον του οποίου θα παρουσιαστούν τα τελευταία στοιχεία από τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και οι εισηγήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι συνήλθαν χθες βράδυ, για το ξεκλείδωμα από τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Αν και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή το πρωί, αφού έχει οριστεί έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, λόγω της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Πόρτο για τη Σύνοδο Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων, κάποια θέματα θα συζητηθούν και σήμερα, χωρίς να αποκλείονται και κάποιες ανακοινώσεις για σκοπούς προετοιμασίας και διενέργεια τεστ αντιγόνου. 

Βαρόμετρο για την επόμενη ημέρα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων εικοσιτετράωρων. Εάν δεν υπάρχει επιβάρυνση, ο σχεδιασμός θα προχωρήσει όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Αυτό αποτελεί και επιθυμία της Κυβέρνησης, που θέλει να «ανοίξει» το συντομότερο η οικονομία.

Έτσι αυτή τη στιγμή, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιστρέψουν με κάποιες διαφοροποιήσεις τα ίδια μέτρα και χαλαρώσεις, που ίσχυαν πριν το ολικό απαγορευτικό. Θα ανοίξουν δηλαδή, εστίαση και λιανικό εμπόριο, τα sms θα γίνουν 2 και το κέρφιου θα μετακινηθεί στις 11:00 το βράδυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για το unlock-Μικρές διαφοροποιήσεις

Σ' ότι αφορά στα σχολεία, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιστρέψουν όλες οι βαθμίδες στις 10 Μαΐου. Το προανήγγειλε άλλωστε, μέσω ανακοίνωσης νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Παιδείας, που κάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης. Ωστόσο, στο τραπέζι θα παραμείνει μέχρι και την υστάτη, σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η πρόταση για παράταση των διακοπών των μαθητών, πλην αυτών της Γ’ Λυκείου και της Γ΄ τάξης των Τεχνικών Σχολών, για άλλη μία εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε άνοιγμα των σχολείων ο Προδρόμου-Καλεί μαθητές να υποβληθούν σε τεστ

Ξενοδοχεία και green pass

Οι πλείστοι επιστήμονες δεν εξέφρασαν εξάλλου επιφυλάξεις και για το άνοιγμα των ξενοδοχείων στις 10 Μαΐου, για διανυκτερεύσεις, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, από άτομα που διαμένουν στην Κύπρο. Και αυτό αναμένεται να συζητηθεί απόψε στο Υπουργικό, ενώ θα γίνει και μια πρώτη συζήτηση για το green pass, που προορίζεται για χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η πρόθεση είναι σε ποιους χώρους ο επισκέπτης να πρέπει να προσκομίζει:

  • αποδεικτικό αρνητικού rapid test ή PCR, ή
  • να αποδείξει ότι έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες, ή
  • να αποδείξει ότι έχει νοσήσει από την νόσο covid-19 τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκέψεις είναι το λεγόμενο green pass, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, να προσκομίζεται σε χώρους όπου η συνάθροιση έχει διάρκεια, δηλαδή επιχειρήσεις εστίασης, πολυκαταστήματα, ξενοδοχεία, γυμναστήρια κλπ. Δεν υπάρχει δηλαδή πρόθεση προσκόμισής του σε υπεραγορές, περίπτερα και φούρνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»