Η πρόταση Προδρόμου για σχολεία-Παρατείνεται η σχολική χρονιά για τα Γυμνάσια

Με πρόταση για τη δημιουργία εξεταστικών κέντρων αναφοράς, στα οποία θα μπορούν οι μαθητές που θα θεωρούνται επιβεβαιωμένα κρούσματα ή στενές επαφές, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, να παρακάθονται σε εξετάσεις, μετέβη στο Προεδρικό το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ετοίμασε πρόταση, στην οποία επιτρέπει ουσιαστικά σε όλους τους μαθητές να παρακαθίσουν στις εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς, είτε είναι Παγκύπριες, είτε εξετάσεις τετραμήνου, ακόμη κι αν βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό. Με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, σε κάθε επαρχία θα λειτουργήσουν ειδικά εξεταστικά κέντρα, όπου θα εξετάζονται μαθητές που λόγω της πανδημίας θα βρίσκονται σε καραντίνα, ώστε να μην προσέρχονται στα σχολεία, ενώ την ίδια ώρα δεν θα χάσουν τις εξετάσεις τους.

Ωστόσο, οι μαθητές που δεν θα βρίσκονται σε θέση, ώστε να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα, λόγω της κατάστασης της υγείας τους, θα χάσουν τις Παγκύπριες Εξετάσεις, αφού δεν μπορούν να επαναπρογραμματιστούν. Οι καθηγητές έθεσαν στο τραπέζι το θέμα της επιτήρησης των μαθητών, με τον υπουργό Παιδείας να απαντά ότι στα κέντρα θα υπάρχουν νοσηλευτές, με ειδικές στολές που θα επιτηρούν τους μαθητές. Ωστόσο, υπάρχει ζήτημα και αφορά τους μαθητές που χρειάζονται διευκολύνσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να υπαγορεύει ο μαθητής και να γράφει ο εκπαιδευτικός. ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ περιμένουν περαιτέρω οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας.

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις. Σε περίπτωση που το Υπουργικό ανάψει το πράσινο φως και εγκριθεί η εν λόγω πρόταση, τότε το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας καλούνται να βρουν την φόρμουλα, ώστε να είναι επιτυχής αυτή η προσπάθεια, καθώς θα πρέπει να δοθούν διευθετήσεις στους μαθητές, που θα βρίσκονται σε καραντίνα και να μην παραβιάζονται τα διατάγματα.

Την Κυριακή οι τελικές αποφάσεις

Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει και για τις αποφάσεις της επόμενης μέρας της λήξης του lockdown, στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Κύπρος και μπορεί τα σχολεία να τεθούν στο τραπέζι, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

Ο υπουργός Παιδείας είχε αργά το πρωί τηλεδιάσκεψη με τους καθηγητές, κατά την οποία τους ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα. Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας προχωρά κανονικά και βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όλων των βαθμίδων στα θρανία, τη Δευτέρα 10 Μαΐου.  

Η μέρα ανακοίνωσης των αποφάσεων, πάντως βρίσκει αντίθετους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έθεσαν κάποιους προβληματισμούς στον υπουργό, για το σύντομο χρονικό διάστημα που θα έχουν στη διάθεσή τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί να προετοιμαστούν, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να τους απαντά ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αφού με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιστροφή και να προβούν σε rapid test, όπως προνοεί το διάταγμα, για την είσοδό τους στα σχολεία τη Δευτέρα.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Παιδείας κάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να προβούν σε εξετάσεις με rapid test, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα των σχολείων, την ερχόμενη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενόψει της επιστροφής και φοίτησης με φυσική παρουσία των μαθητών/μαθητριών στα σχολεία, στις 10 Μαΐου 2021, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας υπενθυμίζει και καλεί τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών  Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών όπως μεριμνήσουν ώστε τα παιδιά να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου προκειμένου να παρουσιαστούν στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα. Μπορεί να υποβληθούν σε τεστ, που διευκρινίζεται ότι γίνεται με λήψη ρινικού επιχρίσματος, είτε δωρεάν στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες είτε σε εγκεκριμένο ιδιωτικό κλινικό εργαστήριο, με δικά τους έξοδα.

Επιπρόσθετα, προτρέπονται οι γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικής Εκπαίδευσης των τάξεων Δ’ μέχρι Στ’ όπως προχωρήσουν σε διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία) στα παιδιά τους πριν την επαναλειτουργία των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς και άλλο προσωπικό των σχολείων οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο  rapid test αντιγόνου. Διευκρινίζεται  ότι κατά την επιστροφή τους στα σχολεία οφείλουν να προσκομίσουν  πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ελέγχου με κινητές μονάδες δειγματοληψίας θα συνεχισθεί και στα Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές για την εξέταση των μαθητών/ριών και του προσωπικού, σε εβδομαδιαία βάση. Με την επαναλειτουργία των σχολείων, μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα διενεργηθούν, επίσης, έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία) στα παιδιά που φοιτούν στις Δ΄-Στ΄ τάξεις Δημοτικών σχολείων με βάση πρόγραμμα, το οποίο θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα στα σχολεία. Η διενέργεια του τεστ δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά παροτρύνονται οι γονείς/κηδεμόνες όπως δίνουν τη συγκατάθεσή τους.

Χωρίς εξετάσεις το τέλος της χρονιάς για τα Γυμνάσια

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κλείσει ένα μεγάλο κεφάλαιο, που αφορούσε στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών των Γυμνασίων. Ακολουθώντας την ίδια τακτική με την περσινή σχολική χρονιά, το Υπουργείο αποφάσισε όπως ανασταλούν και για φέτος οι τελικές εξετάσεις και να αξιολογηθούν με εναλλακτικό τρόπο οι μαθητές. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας και ειδικά τη λειτουργία των Γυμνασίων για διάστημα περίπου τριών μηνών με εξ αποστάσεως φοίτηση, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αποφάσισε ότι δεν θα διεξαχθούν οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ή και ανεξετάσεις στα Γυμνάσια.

Ως εκ τούτου αποφασίζεται ότι, όπως και κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, δεν θα υπάρξει στα Γυμνάσια στασιμότητα λόγω επίδοσης και οι μαθητές/μαθήτριες προάγονται ή απολύονται διατηρώντας τη σχετική βαθμολογία τους. Η αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών θα γίνει με τους τρόπους που προβλέπονται, με την προφορική αξιολόγηση και μέσα από γραπτές ασκήσεις (διαγωνίσματα), σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική που εφαρμόζεται από τους εκπαιδευτικούς.

Η λήξη των μαθημάτων ορίζεται την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021. Για τον ορισμό της ημερομηνίας λήξης έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί στο μέγιστο ο διαθέσιμος χρόνος για σκοπούς διδασκαλίας, λαμβανομένων όμως υπόψη και των άλλων παρεπόμενων διεργασιών και προθεσμιών για την εξαγωγή αποτελεσμάτων, την απόλυση και την εγγραφή σε λύκεια/τεχνικές σχολές.  

Σχετικές οδηγίες έχουν αποσταλεί στα σχολεία με εγκύκλιο.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας