Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για το unlock-Μικρές διαφοροποιήσεις

Επαναφορά των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, που ίσχυαν πριν από το τρίτο lockdown, είναι το σενάριο που μελετά αυτή τη στιγμή Κυβέρνηση και Επιδημιολογική Ομάδα, ενόψει της λήξης του ισχύοντος διατάγματος την προσεχή Δευτέρα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ το επικρατέστερο σενάριο είναι πως από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, η Κύπρος επιστρέφει στα ίδια μέτρα και χαλαρώσεις, που ίσχυαν πριν το ολικό κλείσιμο στις 26 Απριλίου, ενώ οι επόμενες δύο – τρεις ημέρες θα είναι καθοριστικές, αφού αναμένεται να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, σε σχέση με τη διασπορά στην κοινότητα και τις νοσηλείες.

Συνεδριάζει το Υπουργικό στις 18:30

Εξάλλου, απόψε στις 18:30 συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του οποίου θα παρουσιαστούν από τον Υπουργό Υγείας τα νεότερα στοιχεία των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς επίσης θα συζητηθούν οι απόψεις και εισηγήσεις  των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία χθες βράδυ έστειλαν γραπτώς τις εισηγήσεις τους στον αρμόδιο Υπουργό.

Aνακοινώσεις για το τι θα ισχύσει αναμένεται να γίνουν την προσεχή Κυριακή, που θα συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή, δεν αποκλείεται κάποιες ανακοινώσεις να γίνουν απόψε μετά το Υπουργικό, με στόχο να προετοιμαστούν μαθητές και επαγγελματίες.  

Πότε επιστρέφουν οι μαθητές

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ενώπιον του Υπουργικού απόψε θα βρεθεί και το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.

Επί τάπητος θα βρεθούν τα δύο σενάρια που προκρίνονται, αφού για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν δύο σχολές σκέψης.

Η μία αφορά στην επιστροφή όλων των μαθητών στις 10 Μαΐου, ενώ η άλλη προκρίνει επιστροφή μόνο της Γ’ Λυκείου στις 10 του μήνα, με τις υπόλοιπες βαθμίδες να παίρνουν παράταση μιας εβδομάδας μέχρι την επιστροφή τους.

Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις τους, αφού αυτό έχει ήδη εισηγηθεί και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας.

Ανάμεσα σε αυτά που θα συζητηθούν κατά την αποψινή συνεδρία θα είναι και οι εξετάσεις τετραμήνων, καθώς και το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς.

Οι αποφάσεις σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών αναμένεται να ανακοινωθούν -αν όχι απόψε- το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ώστε να προετοιμαστούν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Μέχρι τις 11 οι μετακινήσεις, δύο τα sms

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι περιορισμοί στις διακινήσεις πολιτών, καθώς και οι αποστολές μηνυμάτων στο 8998 θα παραμείνουν ακόμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, τα sms επανέρχονται στα 2 ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις μεταφέρονται μέχρι τις 23:00.

Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και από Κύπριους

Εξάλλου, ενώπιον του Υπουργικού απόψε θα τεθεί και το θέμα των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία από μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το σενάριο που προκρίνεται είναι όπως επιτραπεί η διαμονή των Κυπρίων σε ξενοδοχεία από τις 10 Μαΐου, παράλληλα με το άνοιγμα και των υπόλοιπων επιχειρήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας