Πότε αναμένεται το πιστοποιητικό ανοσίας στην Κύπρο και σε ποιους θα δίδεται

Την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου παραμένει βεβαρημένη, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα.  

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη θέση του σώματος στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Κρατών Μελών για το ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας, το οποίο πλέον ονομάζεται «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid-19».

Το πιστοποιητικό θα έχει ως στόχο να διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το έγγραφο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή ότι έχει εξεταστεί είτε με τη μέθοδο PCR, είτε με τη μέθοδο rapid test, με αρνητικό αποτέλεσμα ή ότι έχει νοσήσει και έχει αναρρώσει από τον ιό. Σημειώνεται, ότι τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται δωρεάν.

Το σύστημα του ψηφιακού πιστοποιητικού, θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά είδη πιστοποιητικών: πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό εξέτασης και πιστοποιητικό ανάρρωσης. 

Στην περίπτωση που το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που θα είναι σε εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, θα περιέχει ένα κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και όταν γίνεται έλεγχος στο πιστοποιητικό, θα σαρώνεται ο κωδικός και έτσι θα γίνεται η επαλήθευση της υπογραφής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος ξεκαθάρισε ότι ο κάθε πολίτης δεν θα είναι υποχρεωμένος να γίνει κάτοχος του πιστοποιητικού για να μπορεί να κυκλοφορήσει.

«Πρέπει να γίνεται με σεβασμό στους κανονισμούς και τους νόμους, για να μη δημιουργείται η εικόνα στον κόσμο, ότι δεν μπορεί να κυκλοφορεί πουθενά, εάν δεν έχει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να τον ελέγξει. Δεν είναι έτσι... Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εκδίδεται μόνο κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου. Πρόκειται για μια εφαρμογή στο κινητό, στην οποία θα πρέπει να καταχωρηθούν τα στοιχεία του κάθε ατόμου».

Όπως εξήγησε υπάρχει ειδική τεχνική Επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται τα δεδομένα στη βάση των οδηγιών από την ΕΕ και οι εκτιμήσεις είναι πως το ψηφιακό διαβατήριο θα τεθεί σε εφαρμογή στην Κύπρο, είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 

«Το Υφυπουργείο εργάζεται καθημερινά γι' αυτό εδώ και μήνες. Ευελπιστούμε ότι ταυτόχρονα και με τις άλλες χώρες, θα έχουμε και εμείς το ψηφιακό πιστοποιητικό. Είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη. Για να είναι έτοιμη η Κύπρος, πρέπει να είναι έτοιμη και όλη η Ευρώπη. Πιστεύω το αργότερο ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμο. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες ανατροπές, όχι στην Κύπρο, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επομένως μπορεί να έρθει και πιο αργά. Με τα σημερινά δεδομένα, όλες οι ενδείξεις είναι ότι θα πάρουμε εντός χρονοδιαγράμματος».

Σε σχέση με τον τρόπο που θα λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, ανέφερε ότι αυτό θα γίνεται με συγκεκριμένους κανονισμούς, οι οποίοι σέβονται την ιδιωτικότητα, τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

«Θα είναι μια κοινή εφαρμογή, για όλες τις χώρες. Κάποιος που θα θέλει να διακινηθεί, μπορεί αν επιθυμεί να χρησιμοποιεί το ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο θα αποδεικνύει, είτε ότι είναι εμβολιασμένος, είτε ότι έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό, είτε έχει κάνει PCR ή Rapid Test. Έτσι αυτό θα είναι μια απόδειξη ότι θα είναι πιο ασφαλής. Δεν νομίζω ότι, η οποιαδήποτε χώρα θα υποχρεώσει για παράδειγμα έναν εστιάτορα ή ένα χώρο εστίασης να ελέγχει τον κόσμο, αν έχει το ψηφιακό πιστοποιητικό. Πιθανόν να υπάρχουν κάποια θέματα. Όμως θα είναι ένα πάρα πολύ καλό δυνατό στοιχείο, για να νιώθει ασφάλεια ο πολίτης. Τώρα πως θα το αξιοποιήσει η κοινωνία και η οικονομία, θα φανεί στην πορεία». 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα