Ασκήσεις επί χάρτου για την μετά lockdown εποχή-Τέλος της βδομάδας οι αποφάσεις

Ασκήσεις επί χάρτου κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταρτίσουν τον οδικό χάρτη διαχείρισης της πανδημίας, μετά τις 9 Μαΐου που λήγει το lockdown. Τις αποφάσεις θα καθορίσουν και πάλι οι επιδημιολογικά δεδομένα και όπως όλα δείχνουν θα ληφθούν οριστικά σε έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού που θα συνέλθει την Κυριακή 9 Μαΐου. Η συνεδρία ορίστηκε για την Κυριακή, λόγω της απουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στην Πορτογαλία, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο αρχηγών κρατών ή Κυβερνήσεων.

Μια πρώτη συζήτηση πάντως θα γίνει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις 18:30. Ο υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει στοιχεία των επιδημιολογικών δεδομένων καθώς και την προκαταρκτική θέση των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που συνήλθαν χθες βράδυ και εξέτασαν την κατάσταση. Δεν αποκλείεται πάντως κάποιες ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και απόψε, με στόχο να προετοιμαστούν οι επαγγελματίες.  

Η πρόθεση είναι στις 10 Μαΐου να επιστρέψουν περίπου τα ίδια μέτρα και χαλαρώσεις, που ίσχυαν πριν το ολικό απαγορευτικό. Ωστόσο πιο ξεκάθαρη εικόνα θα δώσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τόσο για το εύρος της διασποράς στην κοινότητα, όσο και για τις νοσηλείες. Θετική πάντως ήταν η επιδημιολογική αποτίμηση της χθεσινής ημέρας, αφού έπεσε κάτω από το 1 το ποσοστό θετικότητας, έπειτα από αρκετές ημέρες. Ωστόσο καταγράφηκαν πέντε θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνανθρώπων μας που απεβίωσαν εξαιτίας της covid-19 σε 14, μόλις στις πρώτες τέσσερις ημέρες του Μάη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι πέντε ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό-Στα 509 τα κρούσματα

Δύο προτάσεις για τα σχολεία

Ενώπιον του Υπουργικού θα παρουσιαστεί σήμερα και η πρόταση του Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος θα απουσιάζει από τη συνεδρία, αφού είναι θετικός στον κορωνοϊό. Παρά το γεγονός ότι παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για παράταση για ακόμα μία εβδομάδα των διακοπών για τους μαθητές, πλην αυτών της Γ’ Λυκείου, ο υπουργός Παιδείας προκρίνει την επιστροφή όλων στις 10 Μαΐου

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, εάν δεν αλλάξει δραματικά η κατάσταση το επικρατέστερο σενάριο είναι οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στις αίθουσες διδασκαλίας στις 10 Μαΐου.  

Ενώπιον του Υπουργικού θα κατατεθεί και πρόταση για τις εξετάσεις τετραμήνων ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο για παράταση της σχολικής χρονιάς, μέχρι τις 10 Ιουνίου, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται πριν την επιστροφή στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Unlock με sms και μαζικά τεστ-Το επικρατέστερο σενάριο για τα σχολεία

Άνοιγμα επιχειρήσεων

Εάν δεν καταγραφεί εκτόξευση κρουσμάτων και νοσηλειών, τότε οι επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω του lockdown, αναμένεται να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό που συζητείται είναι σε ποιους χώρους τελικά ο επισκέπτης θα πρέπει προσκομίζει αποδεικτικό αρνητικού rapid test ή PCR ή να αποδείξει ότι έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή ότι έχει νοσήσει από την νόσο covid-19 τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αυτό θεωρείται πολύ πιθανό πάντως να ισχύει για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία από κατοίκους Κύπρου. Το πράσινο φως για διαμονές, εφόσον η εικόνα το επιτρέψει, αναμένεται να ανάψει από τις 10 Μαΐου.

Αναμένεται ακόμη να παραμείνουν για ακόμη λίγο χρονικό διάστημα τα sms και οι περιορισμοί στις διακινήσεις πολιτών ενώ το κέρφιου θα μετακινηθεί και πάλι στις 11:00 το βράδυ. 

Επιπρόσθετα, εντός Μαΐου έχει προγραμματιστεί και η Α’ φάση της επανέναρξης εκδηλώσεων γάμων και βαφτίσεων. Όπως είχε ανακοινωθεί από τις 17-31 Μαΐου θα επιτρέπονται 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο ή 200 άτομα σε εξωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο. Θα συνεχίζει ωστόσο, να απαγορεύεται η δεξίωση/cocktail party.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι