Unlock με sms και μαζικά τεστ-Το επικρατέστερο σενάριο για τα σχολεία

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, που συνέρχονται απόψε αλλά και του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται τα επιδημιολογικά δεδομένα με στόχο να καθοριστεί ο οδικός χάρτης διαχείρισης της πανδημίας, με δεδομένο ότι την Κυριακή, λήγει η ισχύς του ολικού απαγορευτικού.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως θα ανάψει, όπως εξαγγέλθηκε, το πράσινο φως για να επιστρέψουμε στην προ lockdown κατάσταση, με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της διαχείρισης της πανδημίας, αποτελεί η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, με το Υπουργείο Παιδείας, να μελετά όλα τα ενδεχόμενα που έχει ενώπιον του και να κλειδώνει στα τελικά σενάρια. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Παιδείας το επικρατέστερο σενάριο είναι οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στις αίθουσες διδασκαλίας στις 10 Μαΐου.  

Ο Πρόδρομος Προδρόμου έχει ήδη διακηρύξει και δημόσια την επιθυμία του. Ωστόσο, η οριστική απόφαση, αναμένεται να ληφθεί πιθανότατα αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 18:30, εφόσον αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το Υπουργείο Παιδείας καλείται να κλείσει και την μεγάλη ενότητα, που είναι η αξιολόγηση των μαθητών στα Γυμνάσια, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να καταθέτει και γι΄αυτό πρόταση ενώπιον του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου. Οι ψίθυροι έχουν ήδη αρχίσει και κάνουν λόγο για εναλλακτικό τρόπο αξιολόγησης και όχι τελικές εξετάσεις, κάτι που εφαρμόστηκε και κατά την περσινή σχολική χρονιά.

Εξάλλου, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο για παράταση της σχολικής χρονιάς, μέχρι τις 10 Ιουνίου, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται πριν την επιστροφή στα σχολεία.

Ανοίγουν οι επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω του lockdown, αναμένεται να ανοίξουν με αυστηρότερα πρωτόκολλα. Η πρόθεση είναι όπου υπάρχει συνάθροιση (χώροι εστίασης, γυμναστήρια, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κλπ), ο επισκέπτης να προσκομίζει rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την νόσο covid-19 τους τελευταίους τρεις μήνες.

Με τον ίδιο τρόπο, θα μπορεί κάποιος που μένει μόνιμα στην Κύπρο, να διανυκτερεύει σε ξενοδοχεία. Το πράσινο φως, εφόσον η εικόνα το επιτρέψει, αναμένεται να ανάψει από τις 10 Μαΐου.

Θα παραμείνουν επίσης για ακόμη λίγο χρονικό διάστημα τα sms και οι περιορισμοί στις διακινήσεις πολιτών. 

Επιπρόσθετα, εντός Μαΐου έχει προγραμματιστεί και η Α’ φάση της επανέναρξης εκδηλώσεων γάμων και βαφτίσεων. Όπως είχε ανακοινωθεί από τις 17-31 Μαΐου θα επιτρέπονται 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο ή 200 άτομα σε εξωτερικό χώρο για γεύμα ή δείπνο. Θα συνεχίζει ωστόσο, να απαγορεύεται η δεξίωση/cocktail party.

Οι επιστήμονες οι οποίοι συνέρχονται απόψε, αναμένεται να εκφράσουν απόψεις για την επιδημιολογική εικόνα καθώς και για τα πρωτόκολλα σε χώρους εργασίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας