«Ζητιανεύει και επειδή του δίνω φαΐ, όταν παίρνει χρήματα μου φέρνει ρύζι»

«Έχω άνθρωπο που ζητιανεύει και επειδή του δίνω φαγητό στο συσσίτιο, πάει και μου αγοράζει, με τα χρήματα που του δίνουν, ρύζι για να μου το φέρει»... Μια πράξη ευγνωμοσύνης, από έναν άνθρωπο που δεν έχει τα απαραίτητα στην ζωή του και όμως επιλέγει να προσφέρει πίσω, μας περιγράφει η υπεύθυνη του συσσιτίου Λάρνακας, η οποία καθημερινά μαζί με την ομάδα της, ετοιμάζουν ζεστό φαγητό για άτομα που το έχουν ανάγκη. 

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αναζητούν βοήθεια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Τα συσσίτια είναι τα μέρη, όπου ο όρος και η έννοια της προσφοράς παίρνουν σάρκα και οστά. Άνθρωποι προσφέρουν ανιδιοτελώς καθημερινά στους συνανθρώπους τους, χωρίς να περιμένουν τίποτα ως αντάλλαγμα. Άνθρωποι, που μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαγειρεύουν την αγάπη και το χαμόγελο χιλιάδων, μικρών και μεγάλων.

Η υπεύθυνη του συσσιτίου Λάρνακας, την οποία παρόλο που γνωρίζουν όλοι στην πόλη, ζήτησε ταπεινά να μην αναφερθεί το όνομά της, διότι όπως λέει δεν πρόκειται για αυτήν όλο αυτό, εξηγεί πώς η πανδημία επηρέασε την κοινωνία και περιγράφει ιστορίες ανθρώπων, που παρόλο που έπεσαν στην ανάγκη, κρατάνε το κεφάλι ψηλά και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους με όποιο τρόπο μπορούν. Συγκινεί η αναφορά της στην ιστορία ενός ανθρώπου, ο οποίος παρόλο που είναι λιγότερο προνομιούχος στην ζωή και δεν γνωρίζει αν αύριο θα έχει ένα πιάτο φαγητό, προσπαθεί να προσφέρει πίσω στο συσσίτιο προς όφελος όλων όσων λαμβάνουν φαγητό από εκεί. 

«Έχω άνθρωπο που ζητιανεύει και επειδή του δίνω τρόφιμα, μπορεί να πάρει τα χρήματα που θα μαζέψει και να μου φέρει ένα ρολό τσάντες ή λίγα κιλά ρύζι. Πάει τα αγοράζει και μου τα φέρνει, επειδή εκτιμά αυτό το πράγμα. Νιώθει την στήριξη και την αγάπη, αυτό προσπαθώ να κάνω με όλους. Δεν θέλω να νιώθουν ότι έρχονται και ζητούν ελεημοσύνη. Στέκω εδώ κάθε μέρα, γιατί θέλω να τους το δείξω αυτό το πράγμα».

Όπως υπογραμμίζει, η πανδημία επηρέασε πολύ τόσο τους Κύπριους, όσο και τους αλλοδαπούς που βρίσκονται εδώ για δουλειά, αναγκάζοντάς τους να σταθούν και οι ίδιοι, σε μια ουρά περιμένοντας ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

«Οι αλλοδαποί που έρχονται πολλές φορές εδώ, μπορεί να ζητήσουν μόνο ψωμί για να πάρουν στο σπίτι τους, είναι τόσο ταπεινοί. Υπήρχαν παιδιά που δούλευαν σε πλυντήρια αυτοκινήτων και τους έδιωξαν λόγω της πανδημίας και είναι πραγματικά σε απόγνωση. Μπορεί να μην έχουν ούτε χώρο να μείνουν πολλές φορές, μένουν δεξιά και αριστερά».

Το τηλέφωνο κτυπάει ασταμάτητα, όπως αναφέρει η υπεύθυνη του συσσιτίου, ενημερώνοντάς την συνεχώς, για οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια και μητέρες που δεν μπορούν ούτε γάλα να αγοράσουν για τα παιδιά τους. 

«Υπήρξε μεγάλη αύξηση μετά τον Γενάρη. Με την πανδημία του κορωνοϊού πολλοί έμειναν άνεργοι και χρειάζονται βοήθεια. Με παίρνουν τηλέφωνο από παντού, μου λένε για συνάδελφους τους στην δουλειά που δυσκολεύονται... Μια μοναχή με πήρε τηλέφωνο και μου είπε για μια μητέρα με δύο παιδιά, που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, δεν μπορεί να αγοράσει γάλα. Ακόμα και διευθύντριες από σχολεία που βλέπουν τα παιδιά μου τηλεφωνούν. Από 350 οικογένειες που έχω σταθερά, έγιναν 450 ξαφνικά».

Η ίδια τονίζει ότι με το ζεστό φαγητό που προσφέρει, νιώθει μια σιγουριά αφού, δεν ανησυχεί ότι  μπορεί κάποιος να το εκμεταλλευτεί και συνήθως καταλήγει εκεί που πρέπει... Στα παιδιά.

«Πάντα δικαιολογώ τον κόσμο, υπάρχουν άλλοι που δεν το κάνουν. Το ζεστό φαγητό, πάντα θα πάει στα παιδιά. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να δοθούν τρόφιμα και κάποιος που έχει κάποιου είδους εξάρτηση, να τα πουλήσει. Το ζεστό φαγητό όμως, δεν μπορεί να το κάνει τίποτα, μόνο να θρέψει την οικογένειά του και τον εαυτό του».

Εδώ και εννέα συνολικά χρόνια, το συσσίτιο Λάρνακας, προσφέρει σε όσους το έχουν ανάγκη συντηρώντας καθημερινά 1200 άτομα. Τέσσερα άτομα, ξεκινούν από τις 6 το πρωί κάθε ημέρα, για να ετοιμάσουν φαγητό, πολλές φορές αφήνοντας πίσω άλλες προσωπικές τους υποχρεώσεις.

«Είναι μια καθημερινή δουλειά. Είναι με δική μου πρωτοβουλία που ξεκίνησε όλο αυτό. Από μικρή ήμουν έτσι, μου άρεσε να βοηθάω και συνέχισα μέχρι και σήμερα. Ο κόσμος εδώ και εννέα χρόνια, βλέπει την δουλειά που γίνεται για αυτό μας εμπιστεύεται. Κάθε μέρα ξυπνώ και κάνω αυτή την δουλειά. Ξέρεις τι σημαίνει; Έχω και εγώ τα παιδιά μου και την οικογένειά μου, είχα και επιχείρηση. Τα αφήνεις όλα για να στέκεσαι εδώ και να έχεις έγνοια, τι θα μαγειρέψεις για όλα αυτά τα άτομα. Είναι πολύ διαφορετικό από το να έρθει κάποιος, να πάρει δύο πακέτα μακαρόνια και να φύγει».

Σακούλες αγάπης για το Πάσχα

Την ίδια στιγμή, η υπεύθυνη του συσσιτίου, αναφέρει ότι ο περισσότερος κόσμος που έχει ανάγκη, προτιμάει να πάρει μια σακούλα με τρόφιμα, από αυτές που ετοιμάζει, από το να πάει να πάρει φαγητό. Για την περίοδο του Πάσχα, ετοιμάζουν επιπλέον καλάθια με τρόφιμα, για τις ημέρες που θα παραμείνουν κλειστοί λόγω των εορτών.

«Είναι σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης, κοτόπουλα και τα σχετικά, για να μπορέσει ο κόσμος να αντέξει αυτές τις ημέρες που δεν θα λειτουργούμε. Έχω στο μυαλό μου πάντα όταν ετοιμάζω τα πακέτα, ότι φτιάχνω την λίστα με τα πράγματα, όπως θα την έφτιαχνα για την δική μου οικογένεια».

Το συσσίτιο Λάρνακας, συνεχίζει να προσφέρει με την βοήθεια διαφόρων εταιριών, του Δήμου της Εκκλησίας καθώς και του κόσμου, που προσφέρουν τρόφιμα για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο καθημερινό μαγείρεμα.

«Δεν παίρνω ποτέ χρήματα, προτιμώ να μου φέρουν πράματα τα οποία χρειάζομαι. Δεν θέλω να σκανδαλίζω τον οποιονδήποτε... Υπάρχει αρκετός κόσμος και εταιρείες που μας στηρίζουν και αγάπησαν το έργο μας. Ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές, περνάει πολύς κόσμος να αφήσει έστω και κάτι. Την Πέμπτη πέρασε ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, αφήνοντας πολλές ποσότητες τροφίμων και όπως μας είπε, θα συνεχίσει να μας στηρίζει. Το ίδιο και ο Δήμαρχος Λάρνακας, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας στηρίξει».

«Μεγάλο κομμάτι οι φοιτητές-Είναι πραγματικά κρίμα»

Ζεστό φαγητό προσφέρεται και στην Επαρχία Λεμεσού από την Μητρόπολη, η οποία ετοιμάζει πάνω από 1000 μερίδες την ημέρα, τις οποίες μοιράζει σε τέσσερις ενορίες. Στον Απόστολο Ανδρέα στην Μέσα Γειτονιά, στην ενορία του Αγίου Νικολάου, στην Ευαγγελίστρια στα Πολεμίδια, στην Αγία Βαρβάρα στο Ζακάκι και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης.

Σύμφωνα με τον πατέρα Ηρακλείδιο, κυρίως από την πανδημία επηρεάστηκαν οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, για τους οποίους η Μητρόπολη ετοίμαζε καθημερινά επιπλέον 850 μερίδες φαγητό. Με τον κορωνοϊό, οι περισσότεροι επέλεξαν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειές τους, έτσι η Μητρόπολη ετοιμάζει πλέον 300 μερίδες την ημέρα.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι οι φοιτητές, συνεργαζόμαστε πολύ καλά με το ΤΕΠΑΚ, παίρνει τις αιτήσεις των παιδιών τις αξιολογεί και μας τις δίνει με τα ονόματά τους. Είναι πραγματικά κρίμα τα νέα παιδιά, κάποτε και όταν μπορούμε, δίνουμε και δύο μερίδες σε φοιτητές που το ζητάνε».

Φαγητό προσφέρεται και στο Ειδικό σχολείο Αποστόλου Λουκά, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού αποστέλλονται και περίπου 20 μερίδες φαγητού σε άστεγους στην πόλη.

«Όλα αυτά επί καθημερινής βάσεως, οι εθελοντές στις ενορίες είναι εκεί και προσφέρουν καθημερινά στους συνανθρώπους μας. Έχουμε και ιερείς και πατέρες που μαγειρεύουν καθημερινά εθελοντικά για το συσσίτιο και σερβίρουν το φαγητό. Είναι μια προσπάθεια από όλους μας», υπογραμμίζει ο πάτερ Ηρακλείδιος.

Όσον αφορά στην περίοδο του Πάσχα, ο πάτερ Ηρακλείδιος σημειώνει ότι, παρόλο που δεν θα προσφέρουν φαγητό κατά την περίοδο των εορτών, θα δοθούν πακέτα από πριν για να μπορούν να ετοιμάσουν οι δικαιούχοι κάτι μόνοι στο σπίτι.

Για τις συνέπειες την πανδημίας στον κόσμο την δεδομένη στιγμή, μας μίλησε η Μαρία Πήτερ υπεύθυνη για το συσσίτιο της Μητρόπολης Λεμεσού, τονίζοντας ότι, παρόλο που τα άτομα που λαμβάνουν βοήθεια είναι σταθερά, αναμένεται μεγάλη αύξησή τους «όταν φανεί το μέγεθος των συνεπειών της πανδημίας και όταν σταματήσουν τα βοηθήματα από την Κυβέρνηση και μείνουν χιλιάδες χωρίς δουλειά».

Κατά την περίοδο του lockdown, οι δικαιούχοι έχουν ένα έγγραφο, στο οποίο αναγράφεται ότι μεταβαίνουν στις περιοχές να λάβουν το φαγητό, έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν το ένα μήνυμα που επιτρέπουν τα μέτρα.

Από την άλλη, άτομα τα οποία δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι, λόγω του ότι είτε είναι ευπαθείς ομάδες, είτε είναι θετικά κρούσματα, η Μητρόπολη φροντίζει να τους παρέχει πακέτα με τρόφιμα στο σπίτι, με την βοήθεια των εθελοντών.

Ο πατήρ Ηρακλείδιος, καλεί όσους έχουν πραγματική ανάγκη, να επικοινωνήσουν με την Μητρόπολη στο τηλέφωνο 25341785 για να μπορούν να λαμβάνουν ζεστό φαγητό καθημερινά.

«Και να έρθει κάποιος που δεν έχει χαρτί την πρώτη φορά, θα του δώσουμε απλά είναι πιο σωστό να καταγράφονται τα στοιχεία, για να γίνεται ένας έλεγχος. Δεν είμαστε αυστηροί με τις αιτήσεις, αν μας προσεγγίσει κάποιος θα πάρει αμέσως και του δίνεται ένα χρονικό διάστημα, να μας φέρει κάποια δικαιολογητικά. Κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία πρέπει κάποιος να έχει».

«Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσα τηλεφωνήματα δεχόμαστε»

Στην Πάφο, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Αγκαλιάζω με αγάπη», προσφέρεται φαγητό σε συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής.

Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Άντρη Τσατσάλη εξηγεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη, να βρεθούν εθελοντές για να μπορούν να στηρίξουν το έργο τους, όπως και κόσμος που θα προσφέρει.

Όπως δηλώνει, ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών προσπαθούν να στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν. «Έχουμε φούρνους που προσφέρουν φαγητό και ψωμί σε εμάς, για να το διανέμουμε σε όσους το χρειάζονται. Υπάρχουν και εθελοντές που ετοιμάζουν μόνοι τους φαγητό και προσφέρουμε και κουπόνια σε όσους τα χρειάζονται για την αγορά αγαθών».

Τονίζει ότι ο εθελοντισμός είναι ένας ατέλειωτος αγώνας και ότι οι ανάγκες των συμπολιτών μας ολοένα και αυξάνονται.

«Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσα τηλεφωνήματα δεχόμαστε αυτή την περίοδο, είναι ένας αγώνας ατελείωτος. Χθες μας πήρε τηλέφωνο φρουταρία, να μας προσφέρει φρούτα και έπρεπε να κάνουμε διανομή. Οι εθελοντές δεν προλάβαιναν, δούλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ, παράλληλα με τις υπόλοιπες δουλείες που έχουμε. Χρειαζόμαστε πιο πολλά χέρια».

Αν κάποιος επιθυμεί να γίνει εθελοντής και να ενισχύσει την προσπάθεια του «Αγκαλιάζω με αγάπη» στην Πάφο, μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 99220152 και 99372271.

Δειτε Επισης

Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ