«Με πήρε μονογονιός και μου είπε “έχω ένα μωρό αυτιστικό και δεν έχω ψυγείο"...»

«Με παίρνει μονογονιός τηλέφωνο και λέει “έχω ένα μωρό αυτιστικό και δεν έχω ψυγείο, δεν έχω γκάζι επειδή αναγκάστηκα να ενοικιάσω σπίτι για να μην μου το πάρει η τράπεζα και προσπαθώ τώρα σε κάτι πισινά να βάλω τα στοιχειώδη για να μπορέσω να ανταποκριθώ και σας παρακαλώ αν μπορείτε να μου δώσετε ένα ψυγείο ή ένα γκάζι”… Πράγματα που δεν είναι ό,τι καλύτερο να ακούς… Βλέπεις φοιτητές, νέους ανθρώπους να σου λένε “σε παρακαλώ, μπορώ να έχω ένα κουπόνι 100-150 ευρώ για να μπορέσω να πάρω τα βασικά, να πάω στο σπίτι μου, με τους γονείς μου να κάνω Πάσχα”».

Αυτά είναι τα λόγια του Ηλία Δημητρίου. Λόγια που αποτελούν γροθιά στο στομάχι, ειδικά τώρα που σε λίγες ώρες θα γιορτάσουμε την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Λόγια που περιγράφουν μία σκληρή πραγματικότητα, για μερίδα συμπολιτών μας. Αρκετοί συμπολίτες μας, που στις άγιες αυτές μέρες που γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου και τη νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο, δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για να περάσουν. Όμως, δεν ταιριάζουν με την εικόνα του στρωμένου τραπεζιού, με την αχνιστή σούβλα και τα γυαλιστερά κόκκινα αυγά, που έχουμε κρατήσει αποτυπωμένη στο κεφάλι μας.

Όσο και να επιλέγουμε να κλείνουμε τα μάτια, απέναντι σε αυτή την μουτζούρα της όμορφης ζωγραφιάς μας, αυτοί οι συμπολίτες μας, τώρα μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Η πανδημία έχει οξύνει αυτό το διαχρονικό πρόβλημα, με το Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντών να παρέχει βοήθεια σε 1000 οικογένειες, μέσα από την εκστρατεία «Υιοθετήστε μία οικογένεια το Πάσχα».

«Είναι η έβδομη χρονιά που κάνουμε την εκστρατεία και είναι ευχής έργο να μην υπάρχει. Όμως, βλέπουμε ότι τη φετινή χρονιά υπήρχε μία ανοδική ζήτηση από πλευράς συνανθρώπων μας, οι οποίοι είχαν ανάγκη και αυτό το αποδίδουμε στην ανεργία και γενικά στην πανδημία, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή. Έχουμε υπερβεί τις 1000 οικογένειες, που αποτελούνται τουλάχιστον από 3 άτομα, άρα μιλάμε για 3000 άτομα που έχουν πάρει βοήθεια», εξηγεί στον REPORTER ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου.

Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που ζήτησαν βοήθεια, υπήρχαν και νέοι άνθρωποι. Φοιτητές και φοιτήτριες που αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα δούλευαν και θα έβγαζαν κάποια χρήματα, για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

«Είναι κάτι που δεν είχαμε τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό μας έχει πληγώσει αφάνταστα φέτος. Αυτά τα παιδιά δούλευαν part time, για να μην επιβαρύνουν τις οικογένειες τους. Τώρα δυστυχώς δεν υπάρχει αυτό το πράγμα και έρχονται και ζητούν βοήθεια. Υπάρχουν παιδιά, που ο πατέρας τους είναι στη φυλακή και θέλουν βοήθεια, μαθητές μονογενεϊκών οικογενειών, που μας παρακαλούν να τους δώσουμε πράγματα, για να περάσουν το Πάσχα, επειδή δεν έχουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στηρίζει χίλιες οικογένειες το «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»

«Έχω μωρό αυτιστικό και δεν έχω ψυγείο»

Οι ιστορίες των ανθρώπων, που έχουν την ανάγκη του Σώματος Εθελοντών συγκλονίζουν. Άτομα νεαρά, άτομα μεγάλης ηλικίας, μανάδες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους.

«Μέσα από αυτή τη βιωματική μου εμπειρία, μπορώ να αναφέρω κάποιες περιπτώσεις. Με παίρνει μονογονιός τηλέφωνο και λέει “έχω ένα μωρό αυτιστικό και δεν έχω ψυγείο, δεν έχω γκάζι επειδή αναγκάστηκα να ενοικιάσω σπίτι για να μην μου το πάρει η τράπεζα και προσπαθώ τώρα σε κάτι πισινά να βάλω τα στοιχειώδη για να μπορέσω να ανταποκριθώ και σας παρακαλώ αν μπορείτε να μου δώσετε ένα ψυγείο ή ένα γκάζι”. Πράγματα που δεν είναι ό,τι καλύτερο να τα ακούς. Επίσης, βλέπεις νέους ανθρώπους να σου λένε “σε παρακαλώ, μπορώ να έχω ένα κουπόνι 100-150 ευρώ για να μπορέσω να πάρω τα βασικά, να πάω στο σπίτι μου, με τους γονείς μου να κάνω Πάσχα”;».

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στα παιδιά των εγκλωβισμένων, που κάθε χρόνο προσφέρουν σε όσους το έχουν ανάγκη και την ίδια ώρα λαμβάνουν δώρο από τους εθελοντές.

«Το άλλο που για μένα είναι πολύ σημαντικό είναι να βλέπεις, από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, τα παιδιά εκεί που θέλουν να βοηθήσουν τις ελεύθερες περιοχές. Λόγω της πανδημίας δεν μπορούμε να πάμε για να τους δώσουμε δώρα στα παιδιά. Αυτά τα παιδιά, τις προηγούμενες χρονιές είχαν δώσει και 200-300 ευρώ για να βοηθηθούν οικογένειες εδώ. Μας στεναχωρεί αυτό. Ένα άλλο περιστατικό είναι με μία γυναίκα, πριν λίγες μέρες, που μου είπε “δεν έχω λεφτά να δώσω, όπως έγινε πέρσι, αλλά έχω φτιάξει αυγά, μαζί με μία κατασκευή και να σας φέρω πέντε από αυτά για να τα δώσετε σε παιδιά που δεν έχουν”. Είναι τέτοιες ιστορίες, που είναι ατελείωτες και είναι εκεί που συνειδητοποιεί ο καθένας μας ότι ακόμη και το ένα ευρώ που θα δώσουμε, για αυτό που το έχει ανάγκη είναι μεγάλη υπόθεση».

Μία άλλη συγκλονιστική ιστορία, που θυμήθηκε ο κ. Δημητρίου είναι αυτή ενός παππού, ο οποίος μεγαλώνει τα εγγονάκια και δυσεγγονάκια του και ζητούσε κλαίγοντας βοήθεια.

«Με πήρε ένας κύριος, 87 χρονών κλαίγοντας και μου είπε η κόρη μου είναι με καρκίνο στην Γερμανία, έχω τα εγγονάκια μου, τα δυσέγγονα μου εδώ, σας παρακαλώ βοηθάτε με, είμαι σε απελπισία. Είναι κρίμα, 87 ετών άνθρωπος έκλαιγε στο τηλέφωνο. Οι εθελοντές μας πηγαίνουν σε όσους έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να έρθουν να λάβουν την βοήθεια, τηρώντας όλα τα μέτρα, όπως προνοούν τα πρωτόκολλα. Το να σκάσουν ένα χαμόγελο, να τους σφύξουν το χέρι, να τους πουν «ευχαριστώ γιε μου, ο Θεός να σε έχει καλά», είναι σημαντικά βιώματα. Οι άνθρωποι αυτοί κλαίνε όταν τους προσφέρουμε βοήθεια».

Προειδοποιεί για επιτήδειους

Ο κ. Δημητρίου, καταλήγοντας, θέλησε να προειδοποιήσει και για επιτήδειους στο διαδίκτυο, που δηλώνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν, όμως κάθε άλλο παρά αυτό κάνου.

«Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού και όλα τα σώματα εθελοντών που έχουμε στην Κύπρο, δουλεύουμε με πλήρη διαφάνεια, εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια. Παρότρυνσή μου προς τον κόσμο είναι, αυτές τις μέρες, αυτοί που θα δώσουν να το κάνουν στις σωστές οργανώσεις και σε αυτούς που πραγματικά βοηθούν, επειδή υπάρχουν και αυτοί οι τσαρλατάνοι στο διαδίκτυο και στο facebook, που λένε ότι θα βοηθήσουν, παίρνουν εκείνα που δίνουν οι πολίτες και τα οικειοποιούνται. Είναι κρίμα να δώσει κάποιος από το υστέρημά του, 50 ή 100 ευρώ, να προσφέρει λαμπάδες ή φλαούνες και κάποιοι ανεγκέφαλοι να τα παίρνουν».

Η εκστρατεία «Υιοθετήστε μία οικογένεια το Πάσχα» μπορεί να ολοκληρώνεται και επίσημα τη Μεγάλη Παρασκευή, ωστόσο όσοι θέλουν να προσφέρουν μπορούν ακόμη να το κάνουν, αφού το Σώμα Εθελοντών δέχεται τα πακέτα όποτε τους τα παραδώσουν.

«Ολόχρονα πρέπει να βοηθούμε. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους εθελοντές και στις εταιρείες που μας βοηθούν. Υπήρχε αυτή η εντατικοποίηση. Μπορεί να ολοκληρώνεται η εκστρατεία, αλλά αν έρθουν και μετά τη λήξη της προθεσμίας, κάποια είδη για βοήθεια, δεν θα τα απορρίψουμε. Νιώθουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε, επειδή οι συμπολίτες μας και οι εταιρείες μέσα από την εταιρική, κοινωνική ευθύνη, συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Με κουπόνια από δικές τους επιλογές υπεραγορών, που δίνουμε στον κόσμο και πηγαίνουν να πάρουν τα απαραίτητα για το Πάσχα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»