Τρέχουν οι εμβολιασμοί, αυξήθηκε το ενδιαφέρον-Στόχος να μπει φρένο στον ιό

Την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει δύσκολη και με την επιδημιολογική εικόνα ιδαίτερα επιβαρυμένη, όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε ενέργειες για επιτάχυνση των εμβολιασμών, με σκοπό τη δημιουργία «τείχους» προστασίας ανάμεσα στους πολίτες. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να μπει φρένο στον ιό και ο μακροπρόθεσμος η ανοσία του πληθυσμού, που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Οι πολίτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για εμβολιασμούς και τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον είναι αισθητά αυξημένο. Οι εμβολιασμοί ανέβασαν ταχύτητα και από χθες η δυνατότητα των εμβολιαστικών κέντρων αυξήθηκε σημαντικά, μέσω επέκτασης των ωραρίων. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα έχουν δυνατότητα μέχρι και 14,000 εμβολιασμών την ημέρα, με τον εβδομαδιαίο στόχο να είναι η χορήγηση 75-85,000 δόσεων.

Επιπρόσθετα άρχισε ο επαναπρογραμματισμός περίπου 50 χιλιάδων ραντεβού πολιτών που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, μετά την απόφαση για χορήγηση της δεύτερης δόσης αντί στις 12 στις 8 εβδομάδες. Η διευθέτηση νέου ραντεβού άρχισε με αυτούς που έλαβαν την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου και έχουν παρέλθει 0-9 εβδομάδες από αυτήν. Όσοι βρίσκονται από 10 μέχρι 12 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, η χορήγηση της δεύτερης δόσης θα διενεργηθεί κανονικά στις 12 εβδομάδες, ωστόσο εάν υπάρχει ευχέρεια θα διευθετηθούν ραντεβού νωρίτερα.

Προχωρούν εξάλλου με γρήγορους ρυθμούς και οι εμβολιασμοί των ατόμων που εμπίπτουν σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

Μεγάλο ενδιαφέρον από γιατρούς

Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον Προσωπικών Ιατρών για τους εμβολιασμούς, με αρκετούς από αυτούς να έχουν ήδη λάβει τις δόσεις AstraZeneca που παρήγγειλαν για τους δικαιούχους.

Συνολικά 200 ιδιώτες προσωπικοί ιατροί, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να εμβολιάσουν ασθενείς τους. Οι γιατροί υπέβαλαν αίτημα για παραχώρηση πάνω από 15.000 δόσεων. Επιπρόσθετα, άλλοι 45 προσωπικοί ιατροί του ΟΚΥπΥ εκδήλωσαν ενδιαφέρον ζητώντας 1,200 δόσεις του εμβολίου.

Διευκρινίζεται  ότι οι Προσωπικοί Ιατροί είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι να διευθετούν τα ραντεβού και δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι ασθενείς τους. Ήδη οι πλείστοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, έχουν προβεί σε ενημέρωση των δικαιούχων για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας. Για κάθε εμβόλιο που θα χορηγείται, θα δίδονται ως αποζημίωση 10 ευρώ.

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Σήμερα εν τω μεταξύ από τις 7:30 μέχρι και τις 8 απόψε θα είναι ανοικτή η Πύλη Εμβολιασμού, για άτομα ηλικίας 39 και 40 ετών. Θα διατεθούν περίπου 13,000 εμβόλια.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα:

Ηλικίες

Ημερομηνία προτεραιότητας στην Πύλη Εμβολιασμού

39-40

Πέμπτη, 29 Απριλίου, 7:30 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ

68-70

Παρασκευή, 30 Απριλίου, 7:30 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ

37-38

Τρίτη, 4 Μαΐου, 7:30 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ

Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες. Η πρόθεση είναι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα να έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 35 ετών και να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Συνολικά διενεργήθηκαν μέχρι τις 27 Απριλίου 259,089 εμβολιασμοί κατά της COVID-19 (29,4 δόσεις ανά 100 κατοίκους). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC, οι 193,882 (ποσοστό 24,1%) εμβολιασμοί αφορούν στη χορήγηση της πρώτης δόσης και οι 65,207 (7,9%) εμβολιασμοί αφορούν στη χορήγηση των δύο δόσεων. Σημειώνεται ότι ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του πληθυσμού.

Οι χαλαρώσεις στους εμβολιασμένους

Υπενθυμίζεται ότι όσα άτομα έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια και έχει παρέλθει περίοδος 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης:

  • Δεν απαιτείται υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός σε περίπτωση που τα άτομα αυτά θεωρηθούν στενή επαφή κρούσματος.
  • Εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Επιπρόσθετα μετά τις 10 Μαΐου, όπου αναμένεται να αρθούν τα μέτρα του lockdown και θα επιστρέψουμε στην προ του ολικού απαγορευτικού κατάσταση, όσοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες, δεν θα χρειάζονται να προσκομίζουν αρνητικό rapid test ή PCR σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώροι εστίασης, γυμναστήρια, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις νεκροί και 845 νέα κρούσματα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Καμπανάκι από το ποσοστό θετικότητας

Οι πιέσεις στα νοσοκομεία εν τω μεταξύ, παρόλο που ευτυχώς, έπεσαν κάτω από τους 300 οι ασθενείς συνεχίζονται. Χθες μάλιστα έφτασαν τους 36 οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. 

Στα έξι νμοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ νοσηλεύονται συνολικά 285 ασθνείς, με την κατάσταση της υγείας των 75 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. 

Καμπανάκι κτύπησε και το ποσοστό θετικότητας, που έπειτα από πολύ καιρό ξεπέρασε το 2%. Συνολικά εντοπίστηκαν 845 κρούσματα, σε σύνολο 40,811 τεστ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή