Τα ανοικτά μέτωπα της πανδημίας λίγο πριν το κλείδωμα και η συμβολή των πολιτών

Λίγες ώρες πριν το τρίτο κλείδωμα της Κύπρου, τα ανοικτά μέτωπα της πανδημίας είναι πολλά, με τις αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, προκειμένου να καταρτιστεί το πλάνο ελέγχου τήρησης των μέτρων σε ναούς, επιχειρήσεις και δρόμους. Το πιο μεγάλο μέτωπο ωστόσο, είναι στα νοσοκομεία που συνεχίζουν τη μεγάλη μάχη καθώς και την προετοιμασία, για ενδεχόμενο νέο κύμα ασθενών, λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

H κατάσταση παραμένει σε οριακά επίπεδα για ολόκληρο το σύστημα υγείας της χώρας, αφού μεγάλο βάρος σηκώνουν εδώ και μέρες και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στα οποία παραπέμφθηκαν δεκάδες ασθενείς από τους παθολογικούς θαλάμους και από την non covid ΜΕΘ, των κρατικών νοσοκομείων.

Χθες νοσηλεύονταν σε έξι νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ 292 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 70 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Εξ αυτών οι 33 είναι διασωληνωμένοι.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συνεχίζει την ανάπτυξη θαλάμων, με στόχο να φτάσουν τις 400, οι κλίνες εκτός ΜΕΘ. Οι νέοι θάλαμοι θα δημιουργηθούν στο Νοσοκομείο Λεμεσού και σε αυτό της Λευκωσίας, όπου θα πέσει και το μεγαλύτερο βάρος. Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 65.

Το τρίτο ανοικτό μέτωπο είναι στην ιχνηλάτηση επαφών, που έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη για όλα τα θετικά περιστατικά, λόγω της έκρηξης κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Η ομάδα ιχνηλάτησης, που απαριθμεί 80 άτομα, εργάζεται νυχθημερόν ωστόσο πλέον το έργο της είναι πολύ δύσκολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος και σχεδόν 900 τα κρούσματα-Γεμίζουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία

Ζητείται η συμβολή των πολιτών

Στη μεγάλη μάχη καλούνται να συμβάλουν ακόμη περισσότερο οι πολίτες, τηρώντας τα μέτρα, προκειμένου να μειωθούν οι αμέτρητες πλέον εστίες μετάδοσης και να δοθούν ανάσες στο σύστημα υγείας. Το lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, που ξεκινά από αύριο, ήταν λύση μονόδρομος προκειμένου να μειωθούν από τη μία τα κρούσματα στην κοινότητα και να κερδηθεί χρόνος από την άλλη, για να θωρακιστούν μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος περισσότεροι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, επανέρχεται το κέρφιου στις 9 το βράδυ, οι πολίτες θα μπορούν να αποστείλουν ένα sms στο 8998, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μόνο το 20% του προσωπικού επιτρέπεται με φυσική παρουσία, ενώ αναστέλλεται μεταξύ άλλων η λειτουργία του λιανικού εμπορίου, των χώρων εστίασης, των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των ινστιτούτων αισθητικής και των θεάτρων

Στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, θα παρίστανται εντός των ναών 50 πιστοί με την προϋπόθεση να είναι εμβολιασμένοι, με όσους επιθυμούν να βρίσκονται στο προαύλιο χώρο φτάνει να τηρούν τα μέτρα αποστασιοποίησης και την ώρα του κέρφιου.  Επιπρόσθετα  μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο  θα μπορούν οι πιστοί να παραμείνουν μετά τις 9 το βράδυ, αφού το κέρφιου θα ξεκινά στη μία μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής.

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, εξάλλου πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και ότι δεν ξεπερνούν συνολικά τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων. Τα μέτρα του ολικού απαγορευτικού θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 9 Μαΐου.

Στη μάχη και Προσωπικοί Ιατροί

Στη μάχη αναμένεται να ριχθούν από βδομάδας και οι Προσωπικοί Ιατροί, οι οποίοι άρχισαν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και θα προμηθευτούν με εμβόλια της AstraZeneca, τα οποία θα χορηγούν σε άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω. Το πλάνο είναι όταν παρουσιάσει τη λίστα δικαιούχων ένας ΠΙ, να του χορηγούνται τα εμβόλια και να προχωρά ο ίδιος στον προγραμματισμό.

Η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι εν τω μεταξύ ανοικτή σήμερα από τις 7:30, μέχρι και τις 8 το βράδυ, για δεύτερη ευκαιρία σε άτομα 59 και 60 χρόνων.

Μέχρι και τις 22 Απριλίου, έγιναν συνολικά 224,352 εμβολιασμοί (25,5 δόσεις ανά 100 κατοίκους), εκ των οποίων οι 165,558 (18,8%) αφορούσαν τη χορήγηση της πρώτης δόσης και οι 58,794 (6,7%) αφορούσαν τη χορήγηση και των δύο δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»