Την παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων ζητά ο Επίτροπος Προεδρίας

Η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την παραδοχή του εγκλήματος κατά του αρμενικού λαού, το οποίο αποτέλεσε τον προπομπό και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτης Φωτίου για την 24η Απριλίου, Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας. Παράλληλα επαναλαμβάνεται το αίτημα για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Όπως αναφέρεται, «πρόκειται για ένα έγκλημα διαρκές και προμελετημένο, που υπήρξε επίσης ο προάγγελος των πιο σκοτεινών και αποτρόπαιων σελίδων της ιστορίας του 20ου αιώνα».

«Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής γενοκτονίας η 24η Απριλίου και όλοι κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στα θύματα του πιο φρικαλέου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας με ένοχη την Τουρκία. Ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι χριστιανοί σφαγιάστηκαν, εξοντώθηκαν σε τάγματα εργασίας και στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ξεψύχησαν από τις κακουχίες σε πορείες θανάτου στην έρημο», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, η κατάσχεση περιουσιών, η βαρβαρότητα και ο τρόμος και ο εξευτελισμός κάθε πτυχής της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας, συνέχισαν να αποτελούν και στα πιο νεότερα χρόνια μέρος των στυγνών μεθόδων των Νεοτούρκων και των Νεοοθωμανών για επικράτηση της απάνθρωπης δικής τους τάξης πραγμάτων.

 

«Αυτό το γνωρίζει καλά και η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα και άλλες χώρες στην πιο σύγχρονη εποχή, κατά την οποία γινόμαστε μάρτυρες της όλως προκλητικής και παράνομης παραβίασης δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αρχών και αξιών από μέρους της τουρκικής ηγεσίας και των οργάνων της», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι το κυπριακό κοινοβούλιο ήταν το πρώτο σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 1975, που αναγνώρισε και καταδίκασε με ψήφισμά του τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αποστέλλοντας προς τους απανταχού Αρμενίους μήνυμα εκτίμησης και συμπαράστασης.

«Μένοντας συνεπείς στη διαφύλαξη της μνήμης για το φρικτό έγκλημα κατά του φίλου Αρμενικού λαού, επαναλαμβάνουμε και σήμερα το αίτημα για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Είναι αίτημα ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου που γνωρίζει από τον ρου της ιστορίας πως όταν τέτοια εγκλήματα μένουν ατιμώρητα, οι ένοχοι αποθρασύνονται και συνεχίζουν να αποτελούν απειλή κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται τέλος.

 

Ο Επίτροπος Προεδρίας, κατάθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Μνημείο για την Γενοκτονία των Αρμενίων στην Αρμενική Μητρόπολη Κύπρου.

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα