Τα στοιχεία… νάρκες που έφεραν θωράκιση, η επόμενη ημέρα της μάχης και ο στόχος

Η απόλυτα οριακή κατάσταση σε ολόκληρο το σύστημα υγείας και η επέλαση του τρίτου κύματος στην κοινότητα, δεν άφησαν άλλα περιθώρια στην Κυβέρνηση που, υπό φόβο κατάρρευσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αναγκάστηκε να επιβάλει σκληρό lockdown δύο εβδομάδων σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της κατάστασης.

Μια απόφαση που εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα, αφού αρχικά απορρίφθηκε η πρόταση του Κωνσταντίνου Ιωάννου και η πλάστιγγα έγειρε προς την αυστηροποίηση μέτρων, μετά από επιθυμία του Προέδρου Αναστασιάδη και τις προτάσεις μερίδας επιστημόνων.

Ωστόσο οι αγωνιώδεις εκκλήσεις των επαγγελματιών υγείας, τόσο από τα δημόσια όσο και από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς και τα καμπανάκια κινδύνου από το εύρος της διασποράς στην κοινότητα, επανέφερε στο τραπέζι το ολικό απαγορευτικό. Στην απόφαση συνυπολογίστηκαν και οι φωνές υπουργών που έχουν σχέση με τον τουρισμό, που προειδοποιούσαν ότι εάν δεν ελεχθεί η κατάσταση, θα χαθεί και το καλοκαίρι. Άλλωστε ήδη αρκετές χώρες, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, έβαλαν την Κύπρο στην κόκκινη λίστα καλώντας τους υπηκόους τους να αποφεύγουν ταξίδια στο νησί, λόγω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρό lockdown για δύο εβδομάδες-Αναλυτικά όλες οι αποφάσεις της Κυβέρνησης

Ανεξέλεγκτη η διασπορά σε τρεις επαρχίες

Τα νέα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς για την πορεία της πανδημίας, που είναι δραματικά, έδειξαν και αυτά το δρόμο μονόδρομο. Εκτός του ότι καταγράφηκε ιστορικά η πιο υψηλή τιμή της αθροιστικής επίπτωσης 14 ημερών, χωρίς καν να έχουν συνυπολογιστεί οι τελευταίες τέσσερις μέρες όπου εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα, καταδείχθηκε πως σε τρεις επαρχίες η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη. Λευκωσία, Λεμεσός και Λάρνακα έχουν εκρηκτικό ιικό φορτίο, με τις εστίες μετάδοσης να είναι πλέον παντού από σχολεία μέχρι εργασιακούς χώρους, γυμναστήρια και επιχειρήσεις εστίασης.

Το θετικό στοιχείο, είναι πως αποδείχθηκαν τα αποτελέσματα των εμβολιασμών, αφού οι άνω των 70 που προσβλήθηκαν (943 άτομα, ποσοστό 11,2%), ήταν πολύ λιγότεροι με τις λοιμώξεις να αφορούν κατά 65% σε άτομα ηλικίας 20-59 ετών (5.441 άτομα).

Τα δεδομένα αυτού του μήνα πάντως είναι τα χειρότερα από την αρχή της πανδημίας, τόσο στις νοσηλείες, όσο και στους απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων. Ήδη καταγράφηκαν από την 1η Απριλίου, 14,817 κρούσματα, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ (σ.σ ο χειρότερος μήνας ήταν ο Δεκέμβριος με 12,084), ενώ 41 συνάνθρωποί μας απεβίωσαν εξαιτίας της covid-19.

Το πιο εκκωφαντικό καμπανάκι, ωστόσο ηχεί από το σύστημα υγείας που εκτιμάται πως θα δεχθεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις τις επόμενες ημέρες, αφού μόνο την τελευταία εβδομάδα κατάγράφηκαν πάνω από έξι χιλιάδες κρούσματα. Αυτό σημαίνει πως τις επόμενες 7-10 ημέρες τη δημόσια νοσηλευτήρια, θα δεχθούν ακόμη πιο ασφυκτικές πιέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλες οι διευκρινίσεις του Υπουργείου Υγείας μετά το καθολικό lockdown

Το νέο lockdown

Το νέο ολικό απαγορευτικό τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα από τις 5 τα χαράματα και ολοκληρώνεται στις 9 Μαΐου. Ο στόχος του είναι να ανακόψει την ορμή του τρίτου κύματος,  και να δοθεί χρόνος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωρήσει, προκειμένου να δημιουργηθεί τείχος προστασίας στους πολίτες.

Από τη Δευτέρα, επανέρχεται το κέρφιου στις 9 το βράδυ, οι πολίτες θα μπορούν να αποστείλουν ένα sms στο 8998, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μόνο το 20% του προσωπικού επιτρέπεται, ενώ αναστέλλεται μεταξύ άλλων η λειτουργία του λιανικού εμπορίου, των χώρων εστίασης, των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των ινστιτούτων αισθητικής και των θεάτρων

Έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις από τους κόλπους της εκκλησίας, τελικά επιτράπηκε στις λειτουργίες, να παρίστανται 50 πιστοί που να είναι εμβολιασμένοι, με όσους επιθυμούν να βρίσκονται στο προαύλιο, με την προϋπόθεση να τηρούν τα μέτρα αποστασιοποίησης και τη ώρα του κέρφιου.  Επιπρόσθετα  μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο  θα μπορούν οι πιστοί να παραμείνουν μετά τις 9 το βράδυ, αφού το κέρφιου θα ξεκινά στη μία μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίδραση Αρχιεπισκόπου και αλλαγή δεδομένων για εκκλησιασμό τη Μεγάλη Εβδομάδα

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, εξάλλου πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και ότι δεν ξεπερνούν συνολικά τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

Η επόμενη ημέρα

Στις 10 Μαΐου, αναμένεται να αρθούν τα μέτρα και θα επιστρέψουμε στην υφιστάμενη κατάσταση, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώροι εστίασης, , γυμναστήρια, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης έχει στην κατοχή του αρνητικό rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες.

Ο στόχος του μέτρου αυτού, είναι να μειωθεί η πιθανότητα δημιουργίας εστιών μετάδοσης. Όπως εκτιμάται, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει δημιουργηθεί τείχος ανοσίας στον πληθυσμό και τότε θα γίνει με ασφάλεια η επιστροφή στην κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας