Δρ. Χριστάκη: «Χρειάζονται μέτρα για διαχείριση των νοσηλευόμενων ασθενών»

Mέτρα για να μειώσουμε τα κρούσματα και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους νοσηλευόμενους ασθενείς τόσο με COVID όσο και με άλλα νοσήματα, θα πρέπει να ληφθούν αυτή τη στιγμή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Δρ. Ειρήνη Χριστάκη, μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής.

Η γιατρός Χριστάκη δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι χθες βράδυ στη σύσκεψη της επιτροπής με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζητήθηκαν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, έτσι ώστε να έχουμε μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες και όχι περαιτέρω αύξησή τους, για να καταστεί δυνατή η διαχείριση των νοσηλευόμενων ασθενών, τόσο με COVID, όσο και με άλλα νοσήματα.

Η κ. Χριστάκη είπε ότι με την υφιστάμενη κατάσταση αναμένεται ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο έχει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά αυτό ως ένα ορισμένο σημείο.

«Οπότε για να μην φτάσουμε σε σημείο να μειωθεί η ποιότητα φροντίδας των ασθενών, θα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτές τις εβδομάδες , μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ιδίως ηλικίες άνω των 50 ετών, γιατί αυτές οι ηλικίες αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύονται στα νοσηλευτήρια», ανέφερε.

Η γιατρός Χριστάκη σημείωσε ότι τα μέτρα για να αποδώσουν χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες  και επανέλαβε ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται τώρα, θα μεταφραστούν σε νοσηλείες τις επόμενες βδομάδες.

Σε ερώτηση αν οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος και την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα άτομα νεαρότερης ηλικίας χρειάζονται νοσηλεία, η κ. Χριστάκη είπε ότι το στέλεχος αυτό όντως έχει μεγαλύτερη διασπορά και μεταδοτικότητα και ευθύνεται ενδεχομένως για μεγαλύτερη λοιμογονικότητα, δηλαδή μεγαλύτερη ικανότητα να προκαλεί σοβαρή νόσο.

«Γιατί ακριβώς βλέπουμε σε αυτή τη φάση ότι έχουμε αρκετούς συμπολίτες μας που είναι νεαρότερης ηλικίας και πάσχουν από σοβαρή νόσο, πράγμα το οποίο δεν βλέπαμε στο 2ο κύμα. Σαφώς είναι και θέμα αριθμών, αναλογικά με τον αριθμό των διαγνώσεων, αλλά θεωρώ ότι έχει να κάνει και με τα βιολογικά χαρακτηριστικά του στελέχους», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο τα νέα στελέχη (του Βρετανικού, της Ινδίας και της Νοτίου Αφρικής) επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και σε ποιο βαθμό, η γιατρός Χριστάκη είπε ότι φαίνεται πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πράξη έναντι του Βρετανικού στελέχους.

«Τα εμβόλια είναι λιγότερα αποτελεσματικά από μελέτες που έχουν γίνει στο εργαστήριο έναντι του στελέχους της Νοτίου Αφρικής αλλά το κατά πόσο τελικά θα είναι αποτελεσματικά στην κλινική πράξη είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί  όσο θα συγκεντρώνονται περισσότερα δεδομένα», εξήγησε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών