Οι χαλαρώσεις σε εμβολιασμένους, το νέο όπλο και η επιστροφή στην κανονικότητα

Την ώρα που ο κορωνοϊός καλπάζει παγκόσμια, όπως και στη χώρα μας ολοένα και πιο πολλές χαλαρώσεις δίδονται σε όσους εμβολιάζονται, αφού τα στοιχεία από τις μελέτες, καταδεικνύουν πως ο κίνδυνος να νοσηλευτούν εάν νοσήσουν είναι πολύ χαμηλός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ώρα των αποφάσεων-Ακούει αρχηγούς ο Πρόεδρος, κλειδώνει μέτρα το Υπουργικό

Χθες το ECDC εξέδωσε οδηγίες για τις δυνατότητες χαλάρωσης ορισμένων μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, βάσει μιας νέας εκτίμησης του κινδύνου για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Υπό το φως των διαθέσιμων στοιχείων, το ECDC έχει αναπτύξει σενάρια όπου τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν ή να χαλαρώσουν τα μέτρα σε συναντήσεις μεταξύ δύο ατόμων, νοικοκυριών ή κοινωνικών ομάδων. Το ECDC σημειώνει ότι όταν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν, ακόμη και για τους ηλικιωμένους.

Σημειώνει δε ότι όταν οι πλήρως εμβολιασμένοι νεαροί και μεσήλικες ενήλικες συναντούν μη εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν εφόσον κανείς δεν έχει παράγοντα κινδύνου για σοβαρή ασθένεια.

«Οι εμβολιασμένοι είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στην κανονικότητα. Τώρα παίρνουμε τα στοιχεία από τα πραγματικά δεδομένα αυτών που έχουν εμβολιαστεί και από τις χώρες, που είναι πολύ προχωρημένες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Έχει αποδειχθεί ότι οι εμβολιαζόμενοι θα αρχίσουν να ζουν τη ζωή τους πιο άνετα από ότι οι υπόλοιποι», ανέφερε  στον REPORTER η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ένας εμβολιασμένος μπορεί να προσβληθεί από τη νόσο, μπορεί και όχι «όμως δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι να μην νοσήσεις σοβαρά και να μην κινδυνεύσεις να χάσεις τη ζωή σου. Υπάρχει μεγάλη αποτελεσματικότητα όμως στο να μην μολυνθείς καν, όμως και να μολυνθείς δεν θα καταλήξεις στο νοσοκομείο. Οι πιθανότητες εάν εμβολιαστείς να καταλήξεις σοβαρά στο νοσοκομείο και ειδικά να χάσει κάποιος τη ζωή του είναι πάρα πολύ πιο μικρή».

Σ’ ότι αφορά στα κρούσματα ανάμεσα σε εμβολιασμένους σε γηροκομείο, ανέφερε πως είναι όλοι σε πολύ καλή κατάσταση. «Αυτό είναι το μήνυμα, το θέμα είναι ότι όταν εμβολιαστεί κάποιο μπορεί να μολυνθεί, αλλά εάν μολυνθεί δεν θα νοσήσει. Μόνο αυτό να σκεφτεί κάποιος, είναι ευχής έργον» σημείωσε, αναφέροντας πως οι παρενέργειες των εμβολίων είναι μηδαμινές σε σχέση με το όφελος.

«Όταν έχουμε σχεδόν 1000 κρούσματα την ημέρα και όταν οι 50 καταλήγουν στα νοσοκομεία και από αυτούς οι πέντε στους αναπνευστήρες και από αυτούς οι μισοί πεθαίνουν, όπως λένε τα στοιχεία, αυτό και μόνο να σκεφτούμε, μας κάνει να καταλάβουμε τη σημασία του εμβολιασμού», υπέδειξε η κ.Παναγιωτοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επισπεύδονται οι εμβολιασμοί-Προμηθεύονται με AstraZeneca οι Προσωπικοί Ιατροί

Το νέο όπλο στη φαρέτρα

Από σήμερα μπαίνει στη φαρέτρα του Υπουργείου Υγείας, ακόμη ένα όπλο. Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, η χορήγηση του οποίου είχε ανασταλεί προσωρινά, λόγω πολύ σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων στις ΗΠΑ. Η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως πρόκειται για ένα εμβόλιο με πολύ καλή αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να νιώθει ασφάλεια, επειδή το αδειοδότησε ο ΕΜΑ.

«Στην Αμερική ήδη εμβολιάστηκαν 7 εκατομμύρια άτομα. Το γεγονός ότι αυτό το εμβόλιο χορηγήθηκε σε τόσα εκατομμύρια στην Αμερική και άρχισε ξανά η επανακυκλοφορία του, θα πρέπει να μας δώσει μεγάλο κίνητρο για να εμβολιαστούμε με αυτό» σημείωσε και αναφέρθηκε στα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

«Τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων ήταν 8, στα 7 εκατομμύρια, είναι περίπου 1 στο εκατομμύριο και αυτό της AstraZeneca βρέθηκε πως είναι μέχρι και 4 στο εκατομμμύριο. Αντιλαμβάνεστε όμως τι σημαίνει αυτό... Η πιθανότητα να πάς από την Κύπρο στην Αθήνα και να τύχει ένα αεροπορικό δυστύχημα, είναι 1 στο εκατομμύριο. Κανένας όμως δεν θα πει, ότι δεν θα πάω στην Αθήνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για πολίτες 45 και 46 ετών

«Μια σωτήρια δύναμη»

Η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, απηύθυνε έκκληση προς τον κόσμο για να εμβολιαστεί.

«Ο εμβολιασμός δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε φέτος, είναι κάτι που “επιβάλλεται” τις τελευταίες δεκαετίες. Η πρώτη επίσκεψη των παιδιών στον παιδίατρο είναι για να εμβολιαστούν και μάλιστα το κάνουν με τριπλούν ή με το εξαπλούν εμβόλιο, που προλαμβάνουν διάφορες ασθένειες. Ο εμβολιασμός είναι ένα προληπτικό μέσο που μας πρόλαβε από φοβερές ασθένειες που μάστιζαν τις τελευταίες δεκαετίες όπως ιλαρά, ερυθρά, χολέρα κλπ. Επειδή έχουμε τις γνώσεις από τα τεράστια οφέλη που λάβαμε από τον εμβολιασμό, πρέπει ο καθένας να τρέξει να εμβολιαστεί και να μην φοβάται, επειδή είναι το μόνο μέσο το οποίο διαθέτουμε για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Οι εμβολιασμοί δεν τρέχουν μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλον τον κόσμο. Άρα πρέπει να αντιληφθούμε πως είναι μία σωτήρια δύναμη, που θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε», ανέφερε καταλήγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών