Ολονύκτιο θρίλερ, σκληρή παρτίδα τα μέτρα-Συνεδριάζει η διυπουργική

Σε θρίλερ εξελίσσεται η απόφαση για λήψη μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας. Οι επιστήμονες, σε πολύωρη συνεδρία υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατέθεσαν απόψεις, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει η διυπουργική Επιτροπή. Οι αποφάσεις θα «κλειδώσουν» ενώπιον του έκτακτου Υπουργικού που συνεδριάζει αύριο στις 11:30 ενώ θα προηγουμένως θα ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο. Τα σενάριο του ολικού lockdown παραμένει στο τραπέζι. 

Στη διυπουργική επιτροπή λαμβάνουν μέρος οι Υπουργοί Υγείας, Παιδείας, Οικονομικών, Εργασίας, Μεταφορών και ο υφυπουργός Τουρισμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άδειασε η κλεψύδρα... Η πρόταση Ιωάννου για καθολικό lockdown και το plan b

Υπό το φόβο της κατάρρευσης του συστήματος υγείας, που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις  ο υπουργός Υγείας, κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόταση για επιβολή lockdown δύο εβδομάδων, με σκοπό να αξιοποιηθεί η περίοδος που θα είναι κλειστά τα σχολεία και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες παιδιών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε προτού ληφθεί οριστική απόφαση να καταθέσουν της απόψεις του τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Κατά τη σύσκεψη, που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα οι επιστήμονες εξέφρασαν διάφορες απόψεις, με κάποιους εξ αυτών να στηρίζουν τη θέση για επιβολή ολικού απαγορευτικού, όπως αυτού του Ιανουαρίου με ανοικτό το λιανικό εμπόριο. Για ψυχολογικούς λόγους, προτάθηκε όπως δοθούν, εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, δύο εξαιρέσεις η μία για το Μεγάλο Σάββατο, όπου πιστοί θα μπορούν να παραστούν στην Αναστάσιμη Ακολουθία στο προαύλιο και η άλλη την Κυριακή του Πάσχα, όπου όπως και τα Χριστούγεννα, θα μπορούν να βρεθούν περισσότερα άτομα στο τραπέζι.

Οι επιστήμονες αρχικά είχαν προτείνει επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 15 Μαΐου με διαφοροποιήσεις στα πρωτόκολλα για τον εκκλησιασμό και τα γυμναστήρια. Επιπρόσθετα είχε όπως παραμείνει ο αριθμός των παρευρισκόμενων στα σπίτια ως έχει (4 άτομα) και να επεκταθούν για άλλη μία εβδομάδα οι διακοπές του Πάσχα για τους μαθητές, πλην αυτών της Γ΄ Λυκείου. Η πρότασή τους είχε κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, μερίδα υπουργών διαφώνησε με την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων, επικαλούμενοι την κούραση του κόσμου ενώ από κάποιους έγινε αντιπρόταση, για αυστηροποίηση μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς, όπου παρουσιάζεται μεγάλη διασπορά. Αυτό θα είναι το plan b, σε περίπτωση που τελικά, δεν επιβληθεί ολικό απαγορευτικό.

Οι πλείστοι Υπουργοί πάντως συμφώνησαν πως ένα μικρής διάρκειας καθολικό απαγορευτικό ενδείκνυται και λόγω της κρίσιμης κατάστασης στο σύστημα υγείας αλλά και εξαιτίας του ότι η Κύπρος μπήκε στην κόκκινη λίστα πολλών χωρών που καλούν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στο νησί μας. Αυτό, εάν δεν ομαλοποιηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επιφέρει χαριστικό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία για φέτος αφού ήδη από την αγορά της Ρωσίας, έχουν αρχίσει οι ακυρώσεις κρατήσεων.

Τι περιλάμβανε το lockdown Ιανουαρίου:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.
  • Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων (ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού).
  • Απαγόρευση συναθροίσεων σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, μαρίνες, κτλ, εκτός για σκοπούς φυσικής άθλησης σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα.
  • Μετακινήσεις μόνο με γραπτό μήνυμα μέχρι δύο γραπτά μηνύματα την ημέρα ανά άτομο. 
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξαίρεση τις Ουσιώδεις Υπηρεσίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός της ημέρας.
  • Η Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς/χώρους θρησκευτικής λατρείας τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών. Οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους χώρους μόνο για ατομική προσευχή, νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι θρησκευτικές τελετές γάμοι/βαφτίσεις/κηδείες τελούνται με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα.
  • Επιχειρήσεις που δεν αναστέλλουν τη λειτουργία τους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργοτάξια και συναφείς με τον κατασκευαστικό τομέα επιχειρήσεις/κλάδοι, τομέα μεταποίησης, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που θα καθοριστούν από το Υπουργείο Εργασίας.
  • Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις/υπηρεσίες που παραμένουν σε λειτουργία προωθείται η τηλεργασία, με ρύθμιση για ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 25% του προσωπικού τους, με μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να βρίσκεται με φυσική παρουσία τα 20 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό.
  • Στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: κουρεία και κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστηξίας, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, υπαίθρια και ανοικτά αμφιθέατρα, χώροι εστίασης και κέντρα διασκέδασης, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, παιδότοποι, γυμναστήρια, σχολές χορού, άλλες σχετικές σχολές.
  • Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και προδημοτική και ειδική εκπαίδευση παραμένουν σε λειτουργεία.
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή των αγώνων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων Α’ Κατηγορίας, χωρίς την παρουσία θεατών. Η διεξαγωγή όλων των υπόλοιπων πρωταθλημάτων, καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες ατόμων κάτω των 18 ετών, αναστέλλεται. Τα πρωταθλήματα των Κατηγοριών Β’ και Γ’ θα μπορούν να προπονούνται με σχετικές ρυθμίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας