Άδειασε η κλεψύδρα... Η πρόταση Ιωάννου για καθολικό lockdown και το plan b

Οι κρίσιμες ώρες στο σύστημα υγείας της χώρας μας, που συνεχίζει να δέχεται τεράστιες πιέσεις καθώς και η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, στένεψαν τα περιθώρια των επιλογών για αναχαίτιση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει εκτάκτως τους ειδικούς ο Πρόεδρος, συνέρχεται εκ νέου αύριο το Υπουργικό

Έτσι ο υπουργός Υγείας, κατέθεσε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόταση για επιβολή lockdown δύο εβδομάδων, με σκοπό να αξιοποιηθεί αυτή η περίοδος που θα είναι κλειστά τα σχολεία. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης, παρέθεσε στοιχεία από τα επιδημιολογικά δεδομένα και μετέφερε εκτιμήσεις για τις νοσηλείες, που αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. 

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε και η πρόταση των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας που προβλέπει επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 15 Μαΐου με διαφοροποιήσεις στα πρωτόκολλα για τον εκλλησιασμό και τα γυμναστήρια. Επιπρόσθετα προτάθηκε όπως παραμείνει ο αριθμός των παρευρισκόμενων στα σπίτια ως έχει (4 άτομα) και να επεκταθούν για άλλη μία εβδομάδα οι διακοπές του Πάσχα για τους μαθητές, πλην αυτών της Γ΄ Λυκείου.

Κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου μερίδα υπουργών διαφώνησε επικαλούμενοι την κούραση του κόσμου. Από κάποιους έγινε αντιπρόταση, αντί για επιβολή lockdown όπως αυτό του Ιανουαρίου, να γίνει αυστηροποίηση μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς. Αυτό θα είναι το plan b, σε περίπτωση που τελικά, δεν επιβληθεί ολικό απαγορευτικό. 

Οι πλείστοι ωστόσο, συμφώνησαν πως ένα μικρής διάρκειας καθολικό απαγορευτικό ενδείκνυται και λόγω της κρίσιμης κατάστασης στο σύστημα υγείας αλλά και εξαιτίας του ότι η Κύπρος μπήκε στην κόκκινη λίστα πολλών χωρών που καλούν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στο νησί μας. Αυτό, εάν δεν ομαλοποιηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επιφέρει χαριστικό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία για φέτος αφού ήδη από την αγορά της Ρωσίας, έχουν αρχίσει οι ακυρώσεις κρατήσεων. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποφάσισε όπως πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει να ακουστούν οι απόψεις των επιστημόνων, τους οποίους θα δει στις 7 το απόγευμα. Κάποιοι από τους επιστήμονες, βλέποντας την αυξητική τάση των τελευταίων εικοσιτετραώρων, φαίνεται να προκρίνουν, και αυτοί πλέον, αυστηροποίηση μέτρων ως λύση για αναχαίτιση της κατάστασης. 

Μετά τη σύσκεψη με τους επιστήμονες, θα κλειδώσουν οι αποφάσεις που θα οδηγηθούν αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει εκτάκτως στις 11:30. Προηγουμένως ο Πρόεδρος, θα ενημερώσει για τις προθέσεις της Κυβέρνησης τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού είναι προγραμματισμένο να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, ενόψει πενταμερούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ