Κρίσιμες αποφάσεις υπό το βάρος της επιδείνωσης-Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Υπό το μεγάλο βάρος της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς και των τεράστιων πιέσεων στο σύστημα υγείας, συνέρχεται στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το Πάσχα, καθώς και για τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση της πανδημίας.

Οι αποφάσεις θα «κλειδώσουν» την υστάτη, με όλα τα σενάρια να παραμένουν στο τραπέζι. Ο υπουργός υγείας θα παραθέσει τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις εκτιμήσεις για τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποτελούν και τον σκληρό δείκτη της πανδημίας.

«Το lockdown είναι ένα σενάριο που παραμένει στο τραπέζι», ξεκαθάρισε χθες σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Υγείας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, απευθύνοντας νέα δραματική έκκληση στους πολίτες να συνεργαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απευθύνει νέα έκκληση και ξεκαθαρίζει ο Ιωάννου-«Το lockdown παραμένει στο τραπέζι»

Το μόνο βέβαιο, είναι ότι δεν θα αποφασιστεί νέο πλάνο αποκλιμάκωσης τουλάχιστον μέχρι και τις 15 Μαΐου, κάτι που ήταν προγραμματισμένο πριν την επέλαση του τρίτου κύματος.

Η εισήγηση των επιστημόνων, προνοεί όπως παραμείνει ο αριθμός των παρευρισκόμενων στα σπίτια ως έχει (4 άτομα), να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για τον εκκλησιασμό και να επεκταθούν για άλλη μία εβδομάδα οι διακοπές του Πάσχα για τους μαθητές, πλην αυτών της Γ΄ Λυκείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκτακτα μέτρα και αύξηση κλινών στα νοσηλευτήρια-Αγγίζουν τους 300 οι ασθενείς

Σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία

Πολύ οριακή παραμένει εν τω μεταξύ, η κατάσταση στα νοσοκομεία που συνεχίζουν να παραπέμπουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αναπτύξουν άμεσα άλλες 100 κλίνες. Ο στόχος είναι να υπάρχουν 400 κλίνες εκτός ΜΕΘ και 65 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ στις νοσηλείες που άγγιξαν τις 291, ενώ αυξήθηκαν στους 71 οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Αυξήθηκαν εξάλλου τόσο οι νοσηλείες στις ΜΕΘ, που είναι 39 με 33 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι. 

Έκτακτα μέτρα ανακοινώθηκαν εξάλλου από τον ΟΚΥπΥ, στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου ασθενείς που έσπευδαν για αξιολόγηση παρέμεναν σε ασθενοφόρα, όπου γινόταν χορήγηση οξυγόνου. Στον συγκεκριμένο χώρο αναπτύχθηκαν περισσότερες κλίνες, ούτως ώστε η διαλογή και η αξιολόγηση να ολοκληρώνεται σε πιο σύντομο χρόνο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, τις επόμενες ημέρες, η κλινική covid-19, ενισχύεται με περισσότερους Ιατρούς

«Αν φτάσουμε στο σημείο, που δεν θα έχουμε κλίνες, αλλά και προσωπικό, για να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας, αυτόματα θα χαθεί ο έλεγχος και θα ζήσουμε αυτά που βλέπαμε σε άλλες χώρες, όπου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό υποχρεωνόταν να επιλέξει ποιες ζωές θα έσωζε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας εκφράζοντας την ανησυχία του. Όπως είπε, «εάν φτάσουμε σε σημείο που θα ξεπεράσουμε τα όρια και θα χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης, αυτό θα μεταφραστεί σε νοσηλείες συνανθρώπων μας, και δυστυχώς, από αυτούς που θα νοσήσουν βαριά κάποιοι θα καταλήξουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοικτή μόνο για μια ημέρα η Πύλη Εμβολιασμού για κάθε ηλικιακή ομάδα

Ανοικτή η Πύλη Εμβολιασμού

Σε μια προσπάθεια εν τω μεταξύ να επιταχυνθεί κι άλλο το εμβολιαστικό πλάνο με στόχο τη θωράκιση του πληθυσμού, από σήμερα και κάθε ημέρα θα ανοίγει για άλλες ηλικίες. Σήμερα από τις 7:30, μέχρι τις 8 το βράδυ, η Πύλη είναι ανοικτή για άτομα 47-48 ετών.

Την Παρασκευή τις ίδιες ώρες θα ανοίξει για τους 45-46 ετών, το Σάββατο για τους 57-58 ετών και την Κυριακή για ηλικίες 59-60.

Οι εμβολιασμοί για τα ραντεβού θα γίνονται σε Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν παγκύπρια, με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα δοθεί ξανά η δυνατότητα σε ηλικιακές ομάδες που είχαν μόνο μια ευκαιρία για προγραμματισμό ραντεβού, να το πράξουν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μέχρι τις 20 Απριλίου, έγιναν συνολικά 219,654 εμβολιασμοί (25 δόσεις ανά 100 κατοίκους), εκ των οποίων οι 161,389 (18,3%) αφορούν στη χορήγηση της πρώτης δόσης και οι 58,265 (6,6%) αφορούν τη χορήγηση και των δύο δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα