Προτείνουν παράταση οι ειδικοί-Εισηγήσεις για εκκλησιασμό και Πασχαλινό τραπέζι

Στη σκιά της επιδείνωσης, το Υπουργικό Συμβούλιο, καλείται αύριο να αποφασίσει την πορεία διαχείρισης της πανδημίας, που βρίσκεται στο πιο κρίσιμο της σημείο, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που συνήλθαν χθες βράδυ, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία όπως προτείνουν επέκταση του υφιστάμενου διατάγματος μέχρι τις 15 Μαΐου με μικρές διαφοροποιήσεις, ενώ κάποιοι εισηγήθηκαν τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, για αναχαίτιση της κατάστασης.

Η πρόταση προβλέπει να μην αλλάξει ο αριθμός των παριστάμενων σε μία οικία (στο υφιστάμενο διάταγμα προβλέποναι 4 άτομα) και να υπάρξει σύσταση το τραπέζι του Πάσχα γίνει σε εξωτερικό χώρο. Επιπρόσθετα προτείνεται όπως παραταθεί μέχρι τη μία τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, το κέρφιου για τον Καλό Λόγο.

Σ’ ότι αφορά στον εκκλησιασμό για τις υπόλοιπες ημέρες, προτείνεται η διατήρησή του μέτρου των 50 ατόμων εντός των ναών, ενώ συζητήθηκε η αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου για ψάλτες και ιερείς. Οι υπόλοιποι πιστοί θα μπορούν, σύμφωνα με την πρόταση, να βρίσκονται στα προαύλια των ναών.

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί, προκρίνουν ακόμη την επέκταση των διακοπών του Πάσχα για τους μαθητές, πλην αυτών της Γ' Λυκείου για άλλη μία εβδομάδα, σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι προτάσεις των ειδικών, αναμένεται να τύχουν επεξεργασίας από την τεχνική διυπουργική επιτροπή και να οδηγηθούν αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο πέφτει το βάρος της απόφασης. Το θέμα πάντως θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την υστάτη, αφού αναμένονται και τα επιδημιολογικά δεδομένα της σημερινής ημέρας, προτού ληφθούν οριστικές πολιτικές αποφάσεις.

Στην ουσία τις αποφάσεις θα κρίνουν οι νοσηλείες και οι εκτιμήσεις για τις ΜΕΘ, που αποτελούν τον σκληρό δείκτη της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοικτή μόνο για μια ημέρα η Πύλη Εμβολιασμού για κάθε ηλικιακή ομάδα

Παραπέμπονται ασθενείς, επεκτείνουν κλίνες

Την ίδια ώρα τα μηνύματα που συνεχίζουν να έρχονται από δημόσια, αλλά πλέον και από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που άρχισαν επίσης να γεμίζουν, είναι άκρως ανησυχητικά. Δραματική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Λεμεσού, που πέρασε χθες μία πολύ δύσκολη ημέρα, λόγω των πολλών ταυτόχρονων περιστατικών που έπρεπε να νοσηλευτούν στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, για αξιολόγηση. Κάποιοι ασθενείς μάλιστα περίμεναν σε ασθενοφόρα, στα οποία υπάρχει οξυγόνο.

Σε συνδυασμό με τις δεκάδες πλέον παραπομπές στον ιδιωτικό τομέα, ο ΟΚΥπΥ άρχισε να σχεδιάζει το πλάνο ανάπτυξης άλλων 100 κλινών, οι οποίες θα φτάσουν τις 400. Ήδη άδειασε και τρίτος θάλαμος παθολογικών περιστατικών στο Νοσοκομείο Λεμεσού όπου θα ετοιμαστούν 30 κλίνες, με τις υπόλοιπες να ετοιμάζονται πιθανόν στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λάρνακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα όρια του το Νοσοκομείο Αναφοράς-Μόλις τρεις κλίνες διαθέσιμες

Χθες εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε και η απευθείας παραπομπή κάποιων περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα, τα νοσηλευτήρια του οποίου άρχισαν να δέχονται πιέσεις, όπως ανέφερε στο ΡΙΚ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Μάριος Καραϊσκάκης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρο ρο σύστημα υγείας της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη μέγγενη τα νοσοκομεία, αγγίζουν τα όρια-Ο κίνδυνος καθορίζει τις αποφάσεις

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων