Μαζεύει πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης για τις άπορες μονογονεϊκές οικογένειες

Είχε ανάγκη να ανταλλάξει απόψεις, μετά το κακό διαζύγιο της. Έφτιαξε μία ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μιλούσε με άλλες κοπέλες, που μεγάλωναν μόνες τους τα παιδιά τους. Εννέα χρόνια μετά, μέσα από αυτή την ομάδα, καταφέρνει να βρίσκεται δίπλα σε όσες άπορες μονογονεϊκές οικογένειες ζητήσουν βοήθεια και από τις αρχές του μήνα έχει ξεκινήσει παγκύπρια εκστρατεία για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, ενόψει Πάσχα.

Η Άνδρη Σπύρου, μονογονιός και η ίδια, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μία μητέρα, που έχει θυσιάσει τα πάντα, για να μεγαλώσει τα παιδιά της κι ακόμη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. «Δηλώνω ότι είναι τιμή μου, που είμαι μονογονιός, όπως και άλλες κοπέλες. Όμως, φαίνεται στα μάτια τους ότι υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν ανάγκες. Ο στόχος μου είναι τα παιδιά και να μην στερούνται αυτά που για άλλα παιδάκια είναι αυτονόητο».

Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία της ομάδας «Μονογονιοί-Κύπρος» δημιουργήθηκε από την απλή ανάγκη της, να επικοινωνήσει με άλλα άτομα, με άλλες κοπέλες που να την καταλάβαιναν.

«Όντας η ίδια μονογονιός, ενός παιδιού με κινητική αναπηρία και δραστηριοποιημένη ως άτομο, δημιούργησα αυτή την ομάδα και σήμερα έφτασε σήμερα να έχει 2,600 μέλη σε παγκύπρια βάση. Δεν είναι ο Σύνδεσμος Μονογονιών Κύπρου, που είναι ο επίσημος οργανισμός για τους μονογονιούς, αλλά είμαι σε συνεργασία με την κα. Αργεντούλα Ιωάννου, την πρόεδρο. Η ομάδα δημιουργήθηκε από εμένα ως ιδέα, πριν αναλάβει η κα Ιωάννου τον σύνδεσμο. Δημιούργησα αυτή την ομάδα επειδή ήθελα εγώ η ίδια να ανταλλάζω απόψεις με τις άλλες κοπέλες, επειδή είχα ένα προβληματικό διαζύγιο, είχα θέματα σοβαρά. Ήθελα να μάθω τα δικαιώματα μου.

Σιγά-σιγά η ομάδα εξελίχθηκε και κατέληξε να στηρίζει άπορες μονογονεϊκές οικογένειες. Με την κα. Ιωάννου υπάρχει καθημερινή επαφή, ανταλλαγή απόψεων, συναντήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ο στόχος μας είναι κοινός. Το καλύτερο αύριο για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Δίνω άμεση ανταπόκριση όσον αφορά τα απλά πράγματα. Δεν μπορώ να φανταστώ να με πιάσει τηλέφωνο μία κοπέλα και να μου πει ότι δεν έχει τρόφιμα να ταΐσει τα παιδιά της. Θα τρέξω. Δεν μπορώ να αντιληφθώ να μου πει κοπέλα ότι θα της κόψουν το ρεύμα. Θα τρέξω. Είναι πράγματα που είναι καθημερινά για μένα. Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτή την ομάδα. Είναι το δεύτερο παιδί μου. Από τον Ιούλιο και μετά έχω και άψογη συνεργασία με το φιλανθρωπικό σωματείο “Αγκαλιάζω με αγάπη”, είναι ακόμη καλύτερα τα αποτελέσματα και τρέχουμε όλοι μαζί για τον κοινό σκοπό».

Τον τελευταίο καιρό, οι ανάγκες των μονογονεϊκών οικογενειών αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα κάποιες να μην τα βγάζουν πέρα. Έτσι, η κα. Σπύρου, σε συνεργασία με διάφορες εταιρείες, αλλά και του κόσμου, ο οποίος προσφέρει, άρχισε να βοηθά όσους το χρειάζονται. 

«Οι δυσκολίες που πέρασα, ως μονογονιός, ήταν αρκετές, πόσο μάλλον μονογονιός παιδιού με κινητική αναπηρία. Μέχρι να έρθουν οι απαντήσεις που ήθελα, σε ερωτήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες, πέρασα κι εγώ δύσκολα. Εγώ μπορεί να είμαι πιο δυνατός χαρακτήρας, κάποιες άλλες κοπέλες, μπορεί να μην είναι τόσο δυνατές, από πλευράς ψυχολογίας και εκεί χρειάζονται το κατάλληλο σπρώξιμο για να στηριχθούν στα πόδια τους. Μπορώ να τις καταλάβω, ταυτίζομαι μαζί τους και να τις νιώσω, μπορώ να βιώσω αυτό που νιώθουν στην πράξη και να έχω το δέσιμο μαζί τους. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, να βλέπεις το χαμόγελο των παιδιών, που σε περιμένουν στην πόρτα. Είναι απίστευτο αυτό το συναίσθημα και λες χαλάλι η κούραση. Το 80% των παιδιών αυτών των μονογονιών, τα γνωρίζω προσωπικά, έχω παίξει μαζί τους. Δεν είναι απρόσωπο όλο αυτό. Είναι προσωπική επαφή, θα μιλήσουμε στο τηλέφωνο».

Η τρίτη παγκύπρια εκστρατεία για συλλογή τροφίμων

Από τον περασμένο Μάρτιο, έχει ξεκινήσει η τρίτη παγκύπρια Πασχαλινή Εκστρατεία Περισυλλογής Τροφίμων και ειδών Πρώτης Ανάγκης για απορες μονογονεικες οικογένειες. Μία προσπάθεια, που γίνεται με στόχο κανένα παιδάκι να μην στερηθεί, αυτά που τα άλλα παιδιά θεωρούν αυτονόητα.

«Κάνουμε και Χριστούγεννα και Πάσχα. Είναι η τρίτη εκστρατεία που κάνουμε τώρα, για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Τα τρόφιμα χωρίζονται, ετοιμάζονται, γίνεται ο κατάλληλος διαχωρισμός ανά επαρχία και παραδίδονται κατ΄ οίκον από εμένα προσωπικά, λόγω της κατάστασης με την πανδημία. Στο πλευρό μας υπάρχουν εταιρείες, που καλύπτουν διάφορες ανάγκες. Όχι μόνο τώρα, αλλά και κατά την διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν επιχειρηματίες που συνεισφέρουν, υπάρχει αρκετός κόσμος και είναι πολλές οι εταιρείες, που είναι δίπλα μου. Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό. Όταν το ξεκίνησα αυτό το εγχείρημα, ήταν απλά μία ιδέα, επειδή έβλεπα πόσο παραγκωνισμένοι είναι οι μονογονιοί από το κράτος.

Όσο μπορούμε πρέπει να στηρίζουμε τις μονογονεϊκές οικογένειες, για να τους δώσουμε δύναμη και κουράγιο, για να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στερούνται ακόμη και τα βασικά και τις συνέπειες όλων αυτών, τις πληρώνουν τα παιδιά. Εμένα στόχος μου είναι τα μικρά παιδιά να μην στερούνται τίποτα, όπως δεν θέλω να στερείται το δικό μου το παιδί. Αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου καθημερινά, μπορεί και να μην το πίστευα».

Η κουβέντα έφτασε στην στήριξη από το κράτος. Η κα. Σπύρου δεν μπορούσε να κρύψει τη δυσαρέσκειά της, όσον αφορά τις βοήθειες που λαμβάνουν οι μονογονεϊκές οικογένειες από την Κυβέρνηση. «Από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι οι πιο περιθωριοποιημένες από το κράτος και την κοινωνική πρόνοια που παρουσιάζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Παράδειγμα, τα Χριστούγεννα όλες οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έλαβαν δώρο από το κράτος και οι μονογονεϊκές οικογένειες ήταν απούσες, για πολλοστή φορά. Δεν έλαβαν τίποτα. Είναι πράγματα που το κράτος δεν δίνει τη βοήθεια που πρέπει στους μονογονιούς, με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε τα βασικά, άδεια ψυγεία, κομμένα ρεύματα, εξώσεις από σπίτια, κομμένα νερά».

Από την άλλη πλευρά, δηλώνει περήφανη για την βοήθεια που λαμβάνει από τους πολίτες, οι οποίοι αν δεν ήταν στο πλευρό της, δεν θα ήταν εφικτό να γίνουν όλα αυτά.

«Ο Κύπριος ακόμη δεν έχασε το αίσθημα να προσφέρει. Είναι πολύ ωραίο. Μετά το δεύτερο lockdown, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οικογένειες που περνούν δύσκολα είναι ακόμη περισσότερες. Καθημερινά λαμβάνω μηνύματα, βλέπω περιπτώσεις οικογενειών που δυστυχούν».

Στο πλευρό τους άνθρωποι του θεάματος

Εκτός από τους πολίτες, στο πλευρό της υπάρχουν κι αυτοί που ο κόσμος ίσως ακούσει περισσότερο. Ειδικά τώρα στην πανδημία, που η κύρια διασκέδαση του κόσμου είναι η τηλεόραση, στην εκστρατεία έχουν επιστρατευτεί τα μεγάλα μέσα. Οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι αθλητές.

Μάριος Δημητρίου, Έλενα Ευσταθίου, Μάρα Κωνσταντίνου, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Γιάννης Κόκκινος, Μάρβια Μαυροβουνιώτου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Χριστίνα Καραγιάννη, Μαρία Φιάκα, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Πέτρος Πέτρου, Κώστας Σχιοινιού, Όλγα Φρέρη, Ευτυχία Θουπή. Μερικά από τα ονόματα των ανθρώπων του θεάματος, που με το δικό τους τρόπο, συμβάλλουν στη διάδοση της εκστρατείας. Εκτός αυτών, στην εκστρατεία έχουν βάλει και το δικό τους λιθαράκι ο πυγμάχος στο Μuay Thai, Ανδρόνικος Ευριπίδου, καθώς και η διεθνής φήμης Κύπρια σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου. Όλα αυτά συντονίζει ο αφανής ήρωας, που βρίσκεται πίσω από τη σελίδα «Κύπριοι Ηθοποιοί», Πανίκος Χρίστου.

«Είμαι πολύ περήφανη για τη δουλειά που γίνεται αυτές τις μέρες. Αυτό που κάνει περισσότερο να θέλω να βοηθηθεί ακόμη περισσότερος κόσμος, είναι ο θάνατος μίας κυρίας που ήταν είδωλο για μένα. Είχα την μεγάλη τιμή να γνωρίσω και να είναι φίλη μου. Η κυρία Γεωργία Πολυβίου, από τον Σύνδεσμο Αλκυονίδων, που ήταν υπόδειγμα ανιδιοτέλειας για μένα. Προσέφερε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Πάντα ήταν πρόθυμη. Μου έδωσε σπουδαία μαθήματα ζωής».

Το μήνυμα που στέλνει στο κοινό

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να μην ξεχνούν να είναι άνθρωποι και να προσφέρουν. Χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του κόσμου, δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα. Ο κόσμος είναι αυτός που βοηθά και με στηρίζει. Αλλιώς δεν γίνεται. Σήμερα είναι ο διπλανός μας, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς. Ποιος ξέρει; Ο κόσμος μπορεί να αποταθεί στην σελίδα Κύπριοι Ηθοποιοί ή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου, στο τηλέφωνο που υπάρχει στα βιντεάκια. Αυτή τη στιγμή, το διαμέρισμά μου έχει γίνει αποθήκη τροφίμων και θέλουμε να σπάσουμε κάθε ρεκόρ. Τα Χριστούγεννα είχαμε παραδώσει 650 δώρα σε παιδάκια και παραδώσαμε 350 πακέτα τροφίμων. Τώρα ευελπιστώ να βοηθήσω ακόμη περισσότερες οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Θα ξεκινήσω από την Πόλη Χρυσοχούς και θα τελειώσω στο Παραλίμνι. Οι παραδώσεις θα γίνουν Μεγάλη Εβδομάδα, επειδή πιστεύω ότι είναι καλύτερο να έχουν τα τρόφιμα όσο πιο κοντά στο Πάσχα γίνεται. Νιώθω ιδιαίτερα την ανάγκη να πω ευχαριστώ και στην επιχείρηση Παραδισιώτης. Είναι πάντα δίπλα μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου