Στη μέγγενη τα νοσοκομεία, αγγίζουν τα όρια-Ο κίνδυνος καθορίζει τις αποφάσεις

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί το σύστημα υγείας της χώρας μας, με τις ασφυκτικές πιέσεις να συνεχίζονται στα πλείστα νοσοκομεία και τους εξουθενωμένους επαγγελματίες υγείας, να καλούνται να σηκώσουν μεγάλο βάρος. Οι εκτιμήσεις δε πως ενδέχεται να αυξηθούν οι νοσηλείες τις επόμενες ημέρες, λόγω του εκρηκτικού φορτίου στην κοινότητα, έχουν εκτοξεύσει την ανησυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα κρούσματα, ξεπέρασαν τα 900-Υπέκυψε άλλος ένας ασθενής

Χθες καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, αφού 941 άτομα διαγνώστηκαν ως θετικά, ενώ αυξήθηκαν και οι ασθενείς στις ΜΕΘ, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει ευτυχώς σταθερός. Ο μεγάλος φόβος πλέον, είναι μήπως ηχήσει και το καμπανάκι κινδύνου από τις διασωληνώσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποτελούν τον σκληρό δείκτη της πανδημίας, ο οποίος καθορίζει και τις αποφάσεις για λήψη μέτρων.

Μέχρι χθες αργά το βράδυ νοσηλεύονταν σε έξι νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ 277 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 68 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.

Η κατάσταση πάντως σε τρία νοσοκομεία, της Αμμοχώστου, της Λευκωσίας και της Λεμεσού, είναι οριακή. Και τα τρία σε κάποια στιγμή χθες έφτασαν να έχουν πληρότητα 100%, με τις πιέσεις σε αυτό της Λεμεσού, να αναγκάζουν τον ΟΚΥπΥ να εκκενώσει παθολογικό θάλαμο, προκειμένου να γίνει επέκταση κλινών, αφού κατέφθαναν συνεχώς νέοι ασθενείς για αξιολόγηση στις μονάδες βραχείας νοσηλείας. Σήμερα εν τω μεταξύ αναμένεται να λειτουργήσει και ο δεύτερος θάλαμος covid του νοσοκομείου Πάφου, που θα έχει πλέον δυνατότητα να νοσηλεύει 48 ασθενείς με κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα όρια τους τρια νοσοκομεία, δραματικές ώρες-26χρονη έγκυος με πνευμονία στη Λάρνακα

Οι κλίνες που θα διατίθενται για ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη νόσο, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300, ενώ στις ΜΕΘ ο αριθμός τους φτάνει στις 65. 

Υπό το βάρος της επιδείνωσης οι αποφάσεις

Υπό το βάρος της επιδείνωσης της εικόνας, το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί αύριο να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της διαχείρισης της πανδημίας, έχοντας στο τραπέζι δύο σενάρια. Το ένα προβλέπει τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης μέχρι τα μέσα Μαΐου και το άλλο λήψη στοχευμένων μέτρων, η αυστηρότητα των οποίων θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του κινδύνου στο σύστημα υγείας και ειδικά από την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αν και ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνηση προκρίνει το πρώτο σενάριο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε χθεσινές του δηλώσεις, δεν έβγαλε εκτός πλάνων τη λήψη μέτρων. «Η κατάσταση και η επιδημιολογική εικόνα αξιολογούνται συνεχώς και αν υπάρξει ανάγκη να ληφθούν μέτρα, σίγουρα η Κυβέρνηση θα τα λάβει» ανέφερε ο Κυριάκος Κούσιος.

Εάν κριθεί ότι η κατάσταση το επιτρέπει πάντως, πέραν της επέκτασης του υφιστάμενου διατάγματος μέχρι τις 15 Μαΐου, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μικρών χαλαρώσεων για το Πάσχα. Οι εξαιρέσεις αυτές θα αφορούν το Μεγάλο Σάββατο, όπου γίνονται σκέψεις για παράταση της κυκλοφορίας, και την Κυριακή του Πάσχα όπου ενδέχεται να επιτραπεί στο τραπέζι να παρίστανται περισσότερα πρόσωπα.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που συνήλθαν χθες βράδυ αναμένεται να παραδώσουν στον υπουργό Υγείας τις εισηγήσεις τους. Οι πλείστοι ειδικοί προκρίνουν την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα 59 νέα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν την Τετάρτη

Ανοίγει η Πύλη για τους 49-50

Εν τω μεταξύ συνεχίζει η υλοποίηση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού. Από τις 730 και μέχρι αύριο στις 8 το βράδυ θα είναι ανοικτή η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα 49 και 50 ετών μόνο. Συνολικά θα διατεθούν 16,000 ραντεβού. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια στα Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μέχρι και τις 19 Απριλίου, έγιναν συνολικά 214,675 εμβολιασμοί (24,4 δόσεις ανά 100 κατοίκους), εκ των οποίων οι 156,682 (17,8%) αφορούν τη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 57,993 (6,6%) αφορούν τη χορήγηση και των δύο δόσεων. Ταυτόχρονα, άρχισε και συνεχίζεται ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές, και μέχρι χθες εμβολιάστηκαν με την 1η δόση 183 άτομα στις Κεντρικές Φυλακές και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα». Ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές θα συνεχιστεί, όπως αναφέρεται και τις επόμενες εβδομάδες. Σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες, άρχισε σταδιακά η χορήγηση της 2ης δόσης στα άτομα που εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα ως ευπαθείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»