Υπουργός Γεωργίας: Πρωτοβουλία για να καθαριστεί η Κύπρος ανέλαβε το κράτος

Πρωτοβουλία για να καθαριστεί η Κύπρος από τα σκουπίδια, ανέλαβε το κράτος, διαθέτοντας ένα και πλέον εκατομμύρια ευρώ για εξυγίανση της υπαίθρου και καθαρισμό των σημείων όπου γίνεται συστηματική απόρριψη σκουπιδιών, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του σε διαδικτυακή παρουσίαση των περιβαλλοντικών δράσεων με τίτλο «Γυναίκες σε Δράση» του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «η κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο και περιμετρικά των αστικών περιοχών, σε σχέση με την παράνομη απόρριψη σκουπιδιών, δεν μας τιμά ως ανθρώπους και ως κοινωνία γενικότερα. Το πρόβλημα μεγαλώνει συνεχώς, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά το περιβάλλον και να κινδυνεύει η δημόσια υγεία».

Το κράτος, συνέχισε ο κ. Καδής «δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο, μπροστά στην κατάσταση αυτή.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να καθαρίσουμε την Κύπρο» είπε και σημείωσε πως «με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα διατεθεί ποσό πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, για να εξυγιάνουμε την ύπαιθρο, να καθαρίσουμε τα σημεία στα οποία υπάρχει συστηματική απόρριψη, να επιτηρήσουμε αυτή την νέα κατάσταση και να επιβεβαιώσουμε ότι δεν θα επανέλθει στην κατάσταση που γνωρίζουμε σήμερα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η προσπάθεια αυτή, η οποία είναι σε εξέλιξη, αναπτύσσεται σε συνεργασία των Υπουργείων Γεωργίας και Εσωτερικών, αλλά και με τη συνδρομή των Επιτρόπων Εθελοντισμού και Περιβάλλοντος, του Υφυπουργείου Τουρισμού και άλλων κρατικών φορέων και υπηρεσιών.

«Στόχος μας είναι το καθάρισμα περιοχών, που θα υποδειχθούν από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως χώροι όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα ρύπανσης από απόρριψη σκουπιδιών. Όλα τα σκουπίδια που θα συλλεχθούν, θα μεταφερθούν για διαχείριση σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων», πρόσθεσε.

Αφού ανέφερε ότι «η εκστρατεία χωρίζεται σε τρεις πυλώνες, που αφορούν, το καθάρισμα, τον έλεγχο και την αποτροπή της επανάληψης της ρύπανσης του τόπου, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού», ο κ. Καδής σημείωσε πως «είναι σε όλους αντιληπτό, ότι η πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και καθαρισμούς χώρων από απορρίμματα, ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή».

Οι δράσεις που θα αναληφθούν μέσω της πρωτοβουλίας, είπε ο Υπουργός Γεωργίας «θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της μεγάλης εκστρατείας καθαριότητας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αφού βασικός συντελεστής της εκστρατείας αυτής αποτελεί και η εθελοντική συνεισφορά συμπολιτών μας  και οργανωμένων συνόλων».

«Ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και ως κυβέρνηση, επιδιώκουμε, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, να θέσουμε σε εφαρμογή, για πρώτη φορά στην Κύπρο, πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι «οι πολιτικές αυτές αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αλλά και τις επιδόσεις της χώρας μας στους τομείς της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης υλικών, τα οποία μέχρι σήμερα εξάγονταν, θάβονταν ή αφήνονταν ανεξέλεγκτα στη φύση.

Ανέφερε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, «προωθούμε την καθολική εφαρμογή της χωριστής συλλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων», μέσω του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετώ», που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ταυτόχρονα, ανέφερε «προωθούνται συμπληρωματικά έργα, όπως η πύκνωση των πράσινων σημείων, η χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα επεξεργασίας των αποβλήτων που θα συλλέγονται χωριστά, η συντεταγμένη χρήση υφιστάμενων ιδιωτικών και δημόσιων υποδομών, καθώς και άλλες συναφείς δράσεις».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, ο Υπουργός είπε πως «είναι ενδεικτική της θέλησης των πολιτών για μια καθαρή Κύπρο» και ότι το Υπουργείο Γεωργίας επικροτεί και στηρίζει δράσεις όπως αυτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ