Έκρηξη… ανευθυνότητας-Κόλπα εργοδοτών και κρουσμάτων για μην κάνουν καραντίνα

Τι κι αν το σύστημα υγείας μας δέχεται τρομακτικές πιέσεις, τι κι αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής του. Κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα και συνεχίζουν να κρύβουν επαφές, να σκαρφίζονται διάφορα κόλπα για να μην μπουν σε καραντίνα, ενώ υπάρχουν και αυτοί που συνεχίσουν να μην δηλώνουν τις επαφές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρέμονται όλα από μία κλωστή, κρίσιμες ώρες-Τα δύο σενάρια στο τραπέζι

«Υπάρχουν άτομα που κάνουν ότι θέλουν. Δεν ακολουθούν τις οδηγίες. Για παράδειγμα γράφει στις οδηγίες ότι οι στενές επαφές δεν πρέπει να μεταβαίνουν στα σημεία για rapid test. Τα μισά θετικά rapid που μας έρχονται είναι στενές επαφές, που δεν περίμεναν το ραντεβού τους σα ιατρεία δημόσιας υγείας», δήλωσε στον REPORTER o επιδημιολόγος πεδίου, επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κρούσματα απειθαρχίας, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που έγινε το πρωί της Δευτέρας στην Ομάδα Ιχνηλάτησης, όταν στενή επαφή πήγε επί τόπου για να ζητήσει εξηγήσεις επειδή δεν τον πήραν τηλέφωνο.  

«Ήρθε σήμερα μία στενή επαφή, που ήταν ο πατέρας παιδιού που βγήκε θετικό και ζητούσε εξηγήσεις επειδή δεν του στείλαμε μήνυμα να κάνει το τεστ, ως στενή επαφή. Τον ρώτησα γιατί δεν είναι σε καραντίνα αφού είναι στενή επαφή και μου είπε “δεν πήγα πουθενά, μόνο εδώ ήρθα και είμαι αρνητικός”. Τον ρώτησα, “καλά που ξέρετε;” και έβγαλε τότε το χαρτί που έκανε χθες rapid test και ήταν αρνητικός. Του είπα ότι ούτε αυτό έπρεπε να κάνει».

«Οι στενές επαφές πρέπει να μένουν σπίτι μέχρι να ειδοποιηθούν για να κάνουν τέστ», υπέδειξε.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο η Ομάδα Ιχνηλάτησης έχει στοιχεία για διάφορους εργοδότες, οι οποίοι δεν τηρούν το μέτρο του 30% αναφορικά με την παρουσία εργαζομένων στις επιχειρήσεις.  Έτσι όταν βρεθεί θετικό κρούσμα προσπαθούν να κρύψουν επαφές. «Πάνε όλοι στη δουλειά και όταν βρεθεί κρούσμα δηλώνει ως επαφές μόνο το 30%,  για να μην μπλέξει. Μας παίρνει κόσμος τηλέφωνο και λέει “μα ήμουν και γω στη δουλειά και δεν με δήλωσε” Κάποια πράγματα είναι απίστευτα».

Τον τελευταίο καιρό, εξάλλου ολοένα και περισσότεροι όταν είναι στενές επαφές, όπως λέει ο κ. Σιλβέστρος, ζητούν από τα άτομα που είναι θετικοί να μην τους δηλώσουν ως επαφές. «Πάνε σε ένα σημείο rapid test, βγαίνουν αρνητικοί και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Υπάρχει κόσμος που βγαίνει θετικός μετά και μέσω της ιχνηλάτησης βρίσκουμε, ότι ήταν επαφές και δεν δηλώθηκαν. Βρήκαμε άτομα έτσι σε κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής».

«Βρίζουν και κλείνουν το τηλέφωνο»

Οι πιο μεγάλες εστίες μετάδοσης αυτή τη στιγμή εντοπίζονται στα σχολεία, σε κάποιες επιχειρήσεις και σε βιομηχανίες. Εντοπίστηκαν επίσης αλυσίδες μετάδοσης τις τελευταίες ημέρες σε δύο καφεστιατόρια. Οι πλείστες μεταδόσεις πάντως γίνονται ενδοοικογενειακά. Η αύξηση των κρουσμάτων, έχει δυσκολέψει πολύ την διαχείριση της κατάστασης από την Ομάδα Ιχνηλάτησης.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση. Τώρα είμαστε 80 άτομα στην Ιχνηλάτηση, πολλαπλασιαστήκαμε μετά από ενέργειες του υπουργού Υγείας, ωστόσο μας καθυστερεί πολύ κάποιος κόσμος. Έχει τηλεφωνήματα που μπορεί να θέλουμε δύο ώρες, προκειμένου να πείσουμε κάποιους να μας δώσουν στοιχεία. Κάποιοι μας κλείνουν τα τηλέφωνα, κάποιοι αντιδρούν και μας βρίζουν».

Οι περισσότεροι όπως λέει ο κ. Σιλβέστρος ευτυχώς συνεργάζονται πλήρως με την Ομάδα Ιχνηλάτησης.  Απηύθυνε τέλος επείγουσα έκκληση προς τους πολίτες.

«Πρέπει ο κόσμος να μειώσει όσο το δυνατόν παραπάνω τις επαφές του, είναι πολύ μεγάλη η διασπορά στην κοινότητα. Ζητούμε επίσης όταν τους παίρνουμε από την ιχνηλάτηση να συνεργάζονται, για να βρούμε τις επαφές τους και να περιορίσουμε τις εστίες. Δεν είμαστε εδώ για να μας βρίζουν, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ