Κρέμονται όλα από μία κλωστή, κρίσιμες ώρες-Τα δύο σενάρια στο τραπέζι

Υπό το μεγάλο πια βάρος, της τρομακτικής πίεσης στο σύστημα υγείας που συνοδεύτηκε μάλιστα με επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, η Κυβέρνηση κάνει ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπέκυψαν άλλοι τρεις ασθενείς-Δραματικές ώρες, στα 852 τα κρούσματα

Τα επόμενα βήματα θα τα καθορίσουν τρεις σημαντικότατοι παράγοντες. Το πόσο θα κινδυνεύσει το σύστημα υγείας που βρίσκεται ήδη στα όριά του, ο ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος και ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στις εκκλήσεις για ευλαβική τήρηση των μέτρων.

Τα μηνύματα τόσο από τα νοσοκομεία, όσο και από την κατάσταση στην κοινότητα συνεχίζουν να είναι δυσοίωνα, με το ένα αρνητικό ρεκόρ να σπάει μετά το άλλο. Οι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής ζουν τεράστια αγωνία, υπό το φόβο να μην βρεθούν μπροστά στο, ορατό πια, εφιαλτικό σενάριο να επιλέξουν σε ποιον να παράσχουν φροντίδα.

Τα δεδομένα της επιδείνωσης είναι δραματικά. Χθες σημειώθηκαν δύο νέα αρνητικά ρεκόρ στις νοσηλείες και στους σοβαρά νοσούντες, ενώ καταγράφηκαν και τρεις νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον αριθμό τους, μόνο τον Απρίλιο, στους 35. Σε έξι νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, νοσηλεύονται 271 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 67 από αυτών να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.

Επιπρόσθετα χθες καταγράφηκε το δεύτερο μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, αφού εντοπίστηκαν 852 νέα περιστατικά της νόσου, με το δείκτη θετικότητας να ανεβαίνει στο 1,44%.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νωρίτερα η εβδομάδα των Παθών για την πανδημία-Όλα ανοικτά για νέα μέτρα

Τα δύο σενάρια στο τραπέζι

Τα στοιχεία της επιδημιολογικής κατάστασης έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας. Στην έκτακτη σύσκεψη χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε όπως γίνουν ενέργειες προκειμένου να αναπτυχθούν κλίνες στα νοσοκομεία και να ριχθούν όλες οι δυνάμεις στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και στη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων και των πρωτοκόλλων σε σχολεία, χώρους εργασίας και επιχειρήσεις εστίασης.

Από κει και πέρα η Κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο σενάρια, το ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει και τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Το πρώτο σενάριο είναι να πάρει παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου το διάταγμα που είναι σε ισχύ, με όλες τις χαλαρώσεις που θα δίνονταν τόσο το Πάσχα όσο και από την πρώτη του επόμενου μήνα, να μπαίνουν προσωρινά στον πάγο. Επιπρόσθετα η πρόθεση είναι να παραταθεί το κλείσιμο σχολείων για μία ακόμη εβδομάδα μετά τις διακοπές του Πάσχα, σε περίπτωση που τα κρούσματα στην κοινότητα παραμένουν στα ύψη.  

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αυξηθούν γεωμετρικά οι πιέσεις στα νοσοκομεία, αφορά στην άμεση λήψη μέτρων. Στο τραπέζι υπάρχουν πολλές εισηγήσεις για αυτό το σενάριο, όπως το άμεσο κλείσιμο σχολείων εντός αυτής της εβδομάδας και η επέκταση της ώρας του κέρφιου, με στόχο να ξεκινά από τις 9:00 το βράδυ. Δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο ολιγοήμερων πιο αυστηρών μέτρων, μέχρι να δημιουργηθεί τείχος προστασίας στον πληθυσμό από τους εμβολιασμούς. Εάν αποφασιστεί η λήψη μέτρων πάντως, η αυστηρότητα τους θα εξαρτηθεί από τον κίνδυνο που διατρέχει το σύστημα υγείας.

Οι επιστήμονες εν τω μεταξύ, θα επαναξιολογήσουν κατά τη σύσκεψή τους την Τρίτη τα επιδημιολογικά δεδομένα και εάν χρειαστεί θα ετοιμάσουν εισηγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 51 με 52-Διαθέσθμα 16,000 ραντεβού

Ανοίγει η Πύλη για άτομα 51 και 52 ετών

Εν τω μεταξύ, ανοικτή θα είναι από τις 7:30 η Πύλη Εμβολιασμού για προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό,  μέχρι την Τρίτη, 20 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, για τα άτομα ηλικίας 51 και 52 ετών μόνο. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν 16,000 ραντεβού για εμβολιασμό σε όλες τις Επαρχίες, με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια.

Την Τετάρτη, 21 Απριλίου η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει για τα άτομα ηλικίας 49-50 ετών και την Παρασκευή, 23 Απριλίου, για τα άτομα ηλικίας 47-48 ετών. Ο στόχος είναι μέχρι τη Μεγάλη εβδομάδα να έχουν καλυφθεί τα άτομα άνω των 40 ετών.

Μέχρι και τις 17 Απριλίου, έγιναν στο σύνολο 210,576 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 152,603 αφορούν τη χορήγηση της πρώτης δόσης και οι 57,973 αφορούν τη χορήγηση και των δύο δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας