Νωρίτερα η εβδομάδα των Παθών για την πανδημία-Όλα ανοικτά για νέα μέτρα

Τα αμέσως επόμενα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, καθορίζουν και τα επόμενα βήματα για την διαχείριση της πανδημίας, το τρίτο κύμα της οποίας απειλεί να αλλάξει όλους τους σχεδιασμούς για τη συνέχεια. 

Η οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία, που δέχονται ασύμμετρες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, προκάλεσε τεράστια ανησυχία. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10:30, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε όπως γίνουν ενέργειες προκειμένου να αναπτυχθούν νέες κλίνες στα νοσοκομεία για covid, πέραν των 300 εκτός ΜΕΘ και των 65 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που προβλέπει ο σχεδιασμός του ΟΚΥπΥ. Επιπρόσθετα η πρόθεση είναι να παραταθεί το κλείσιμο σχολείων για μία ακόμη εβδομάδα μετά το Πάσχα (να κλείσουν δηλαδή τρεις εβδομάδες), σε περίπτωση που συνεχίσει η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Επίσης αναμένεται να πάρει παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου το διάταγμα που είναι σε ισχύ, με όλες τις χαλαρώσεις που θα δίνονταν τόσο το Πάσχα όσο και από την πρώτη του επόμενου μήνα, να μπαίνουν προσωρινά στον πάγο.

Η πρόθεση είναι όλες οι δυνάμεις να ριχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που επιταχύνει κι άλλο ρυθμούς και στις προσπάθειες διασφάλισης τήρησης των μέτρων σε σχολεία, χώρους εργασίας και εστίασης, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ωστόσο, εάν οι πιέσεις στα νοσοκομεία αυξηθούν γεωμετρικά, τότε η απόφαση είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, η αυστηρότητα των οποίων θα εξαρτηθεί από τον κίνδυνο που διατρέχει το σύστημα υγείας. Γι’ αυτό παραμένουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό ενός σύντομου καθολικού lockdown μέχρι να δημιουργηθεί τείχος προστασίας στον πληθυσμό από τους εμβολιασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 51 με 52-Διαθέσθμα 16,000 ραντεβού

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για ομαλοποίηση της κατάστασης, έχει να διαδραματίσει ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών, οι οποίοι μέσω απανωτών εκκλήσεων, προτρέπονται να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα. 

Η νέα έκκληση της Κυβέρνησης

Στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, πέραν των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, έλαβαν μέρος και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης και Ζωή Δωροθέα Πανά.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριακός Κούσιος, τόνισε ότι «η επικράτηση του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου και στη χώρα μας, επηρεάζει όλες τις ηλικίες και συνδέεται με τη σοβαρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στην κοινότητα και στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας επικίνδυνα τις δομές του  συστήματος υγείας.

Ξεκαθάρισε επίσης πως η κατάσταση, όπως εξελίχθηκε, «δεν επιτρέπει περαιτέρω χαλαρώσεις το επόμενο διάστημα, όπως ήταν η πρόθεση της Κυβέρνησης, μέχρις ότου έχουμε τα αναμενόμενα οφέλη από το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα». 

Ο Κυριάκος Κούσιος απηύθυνε έκκληση προς όλους να συνεργαστούν «σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια, επιλέγοντας να εμβολιαστούν, τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα και τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Μόνο έτσι θα βγούμε το συντομότερο δυνατόν από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Η πανδημία μΑς επηρεάζει όλους. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα