Η μάχη των μαχών στα νοσοκομεία, δύσκολες ώρες-Αποφάσεις την επόμενη βδομάδα

Τις πιο κρίσιμες στιγμές από την αρχή της πανδημίας, περνούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα όρια των οποίων δοκιμάζονται επικίνδυνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Οι εξουθενωμένοι επαγγελματίες υγείας καλούνται να δώσουν τη μάχη των μαχών, με την αγωνία να έχει φτάσει στο απόγειό της στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποτελούν και τον σκληρό δείκτη της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις θάνατοι, υπέκυψε 47χρονη-Σχεδόν 800 τα κρούσματα

Χθες οι νοσηλείες παρέμειναν στις 270, ωστόσο αυξήθηκε ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων που είναι 65, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Τριανταένας από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό τους αυτό το μήνα στους 32, ενώ εντοπίστηκαν και 786 κρούσματα, με το σύνολο των περιστατικών του Απριλίου να είναι 9,543. 

Η εκτίμηση είναι πως εάν συνεχιστεί το κύμα ασθενών, τότε το σύστημα υγείας της χώρας μας, θα ξεπεράσει τα όριά του. Ένα εφιαλτικό σενάριο τις συνέπειες, του οποίου ουδείς θέλει να σκέφτεται.

Στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συνεχίζουν εν τω μεταξύ να αποστέλλουν περιστατικά από τη non Covid ΜΕΘ, στην οποία νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς και τους θαλάμους παθολογίας στον ιδιωτικό  τομέα. Παράλληλα αναπτύσσουν θαλάμους, στη βάση του σχεδιασμού, που προβλέπει 300 κλίνες εκτός ΜΕΘ και 65 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ήδη ετοιμάστηκε ο δεύτερος θάλαμος covid στο Νοσοκομείο Λάρνακας και τη Δευτέρα θα είναι έτοιμος και αυτός της Πάφου. Συνολικά στο Νοσοκομείο Λάρνακας θα είναι διαθέσιμες 58 κλίνες και 48 σε αυτό της Πάφου. Έτοιμη για να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή, είναι σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 4 , στην οποία θα μεταφέρονται ασθενείς που αποσωληνώνονται.

«Είναι άσχημη η κατάσταση, μας λένε ότι φτάνουν συνεχώς στις πρώτες βοήθειες πολλά περιστατικά που θέλουν αξιολόγηση και αρκετοί εισάγονται. Τα εξιτήρια είναι λιγότερα από τις εισαγωγές», ανέφερε στον REPORTER η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τρέμουμε τη στιγμή που δεν θα μπορούμε να καλύψουμε ασθενείς στη ΜΕΘ»

Συνέρχονται για να ετοιμάσουν προτάσεις οι επιστήμονες

Για την κατάσταση τηρείται συνεχώς ενήμερος ο υπουργός Υγείας, που είναι ιδιαίτερα ανήσυχος. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ζήτησε από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας να ετοιμάσουν άμεσα εισηγήσεις. Οι χαλαρώσεις του Πάσχα, λόγω της εικόνας στα νοσοκομεία έχουν μπει στον πάγο και όλα τα σενάρια είναι πλέον στο τραπέζι, χωρίς να αποκλείεται η λήψη έκτακτων μέτρων.

Οι επιστήμονες αναμένεται να συνέλθουν πιθανότατα σήμερα και να παραδώσουν τις προτάσεις τους στον Κωνσταντίνο Ιωάννου. Η Δρ Μαρία Κολιού, μέλος της ΣΕΕ δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο η πρότασή τους να περιλαμβάνει λήψη μέτρων,  σημειώνοντας ότι δεν προκρίνεται καθολικό lockdown.

«Θα πρέπει να το συζητήσουμε και με την υπόλοιπη ομάδα, για να σας πω για το εάν θα εισηγηθούμε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Βασικά θα πρέπει να είναι στοχευμένα, εάν ληφθούν, δηλαδή να δούμε ποιοι τομείς έχουν την μεγαλύτερη μετάδοση. Όπως είναι για παράδειγμα τα σχολεία που ξέρουμε ότι έχει πάρα πολλά κρούσματα και αλυσίδες μετάδοσης, θα πρέπει να δούμε και ποιοι εργασιακοί χώροι έχουν κάτι ανάλογο», ανέφερε σημειώνοντας πως πριν καταρτιστούν οι εισηγήσεις θα ζητηθούν στοιχεία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, προκειμένου να διαφανεί που βρίσκονται οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης.

Η Καθηγήτρια Κολιού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως «το γεγονός ότι τα νοσοκομεία μας πλησιάζουν να γεμίσουν είναι πάρα πολύ άσχημο». Σημείωσε πως «η πληρότητα των νοσοκομείων και των εντατικών, είναι οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας, που δείχνουν καθαρά το πρόβλημα» και κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και τους κανόνες αυτοπεριορισμού εάν είναι θετικό κρούσμα ή επαφή.

«Πραγματικά είναι σοβαρό το θέμα, δεδομένου ότι για τους ανθρώπους που διασωληνώνονται είναι πλέον θέμα ζωής και θανάτου. Πρέπει να το καταλάβουμε οι υπόλοιποι και να βοηθήσουμε. Πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια μας στην ώρα που μας καλούν, αλλά και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας, που δεν είναι δύσκολα. Επίσης πρέπει να συνεργαστούμε με το τμήμα ιχνηλάτησης εάν είμαστε θετικοί, να περιοριστούμε στο σπίτι για το χρόνο που πρέπει και εάν είμαστε στενές επαφές, να το αποκαλύψουμε», υπογράμμισε η κ. Κολιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πλάνο εμβολιασμού μέχρι την άλλη εβδομάδα-Ποιοι παίρνουν σειρά και ο στόχος

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ ανοικτή θα είναι από τις 7:30  η Πύλη Εμβολιασμού για να δοθεί ξανά η δυνατότητα σε άτομα ηλικίας 64-67 ετών για διευθέτηση ραντεβού.

Τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμη για τα άτομα ηλικίας 51-52 ετών, την Τετάρτη, 21 Απριλίου, για τα άτομα ηλικίας 49-50 ετών και την Παρασκευή, 23 Απριλίου, για τα άτομα ηλικίας 47-48 ετών. Ο στόχος είναι μέχρι τη Μεγάλη εβδομάδα να έχουν καλυφθεί τα άτομα άνω των 40 ετών.

Μέχρι και τις 16 Απριλίου, έγιναν 207,547 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 150,078 αφορούσαν τη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 57,469 αφορούσαν τη χορήγηση και των δύο δόσεων. Η 1η δόση χορηγήθηκε σε 11,019 άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες και σε 780 κλινήρη άτομα κατ’ οίκον ή στον χώρο διαμονής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη