Στο ICLAIM και την κοινωνική διαμεσολάβηση το ένα από τα δύο Βραβεία Ευρωπαίου Πολίτη για την Κύπρο

Την σημασία των ενεργών Ευρωπαίων πολιτών τόνισαν οι ομιλητές αλλά και οι βραβευθείσα στην ειδική τελετή απονομής του «Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2020» που έγινε σήμερα στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία. Το βραβείο παρέλαβε για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Κοινωνική Διαμεσολάβηση στην Πράξη (ICLAIM), η ιδρύτρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου Stephanie Laulhe Shaelou, για το πρόγραμμα εργαστηρίων κοινωνικής διαμεσολάβησης. Σε άλλη τελετή, που έγινε στη Λεμεσό, βραβεύθηκε επίσης ο άλλος νικητής, ο ηθοποιός Κώστας Βήχας για την πολύπλευρη και πλούσια ανθρωπιστική του δράση.

Στην ομιλία της στην τελετή, η κ. Shaelou είπε ότι είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά πέρυσι οι υποψηφιότητες για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη ήταν ανοιχτές απευθείας σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και πρόσθεσε ότι όταν υπέβαλε αίτηση για λογαριασμό του ICLAIM το έκανε ως πολίτης της Κύπρου και της ΕΕ, που ήθελε να μοιραστεί με άλλους πολίτες της ΕΕ και τους εκπροσώπους τους, το έργο που συνεχίζεται στη βάση των πολιτών σε μια μικρή γωνιά της ΕΕ, που είναι η Πύλα στην Κύπρο.

Μίλησε για το ανθρώπινο ταξίδι πίσω από το βραβείο, επειδή – όπως είπε - το ICLAIM είναι φτιαγμένο από άνδρες και κυρίως από γυναίκες, με πολλές διαφορετικές καταγωγές και υπόβαθρο, πολίτες του κόσμου, που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον στο νησί της Κύπρου και όχι μόνο.

Το ICLAIM, πρόσθεσε, είναι μια πολύ νεανική κοινωνική επιχείρηση, που γεννήθηκε από μια βόλτα, που είχε η ίδια μια μέρα στη γειτονιά της διερωτώμενη τι θα μπορούσαν να πράξουν για να κάνουν τη διαφορά, «εμείς, οι ακαδημαϊκοί, οι ερευνητές και οι φοιτητές μαζί με την ευρύτερη κοινωνία».

Το ταξίδι, όπως είπε, ξεκίνησε στο πανεπιστήμιο UCLan στην Πύλα με την ίδρυση ανεξάρτητων μη κερδοσκοπικών οργανισμών με τη βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη των συναδέλφων της στη Νομική Σχολή, όπως η Λίντα Πιτσιλλίδου, η Νέβη Αγαπίου και η Νάταλι Αλκιβιάδου και άλλοι. Στη συνέχεια προστέθηκαν οι ασκούμενοι δικηγόροι για να βοηθήσουν με τη νομική οντότητα, οι σχεδιαστές, οι ερευνητές και οι φοιτητές σε προγράμματα πρακτικής εξάσκησης για να του δώσουν οστά και σάρκα σε αυτό το έργο. Ευχαρίστησε μερικούς από αυτούς που ήταν στην τελετή σήμερα.

Η κ. Shaeelou πρόσθεσε ότι ο ICLAIM έθεσε μια αποστολή στον εαυτό του που ήταν η προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και του κράτους δικαίου μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών μέσω δραστηριοτήτων μεταφοράς γνώσεων σε ομάδες ενδιαφερομένων μερών και στο ευρύτερο κοινό. Η εξειδίκευση περιλάμβανε τον νόμο, την επίλυση διαφορών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικοδόμηση της ειρήνης, αλλά και την κοινωνική εργασία και την ψυχολογία, όπως είπε.

Εξήγησε ότι όλοι εργάζονται σε εθελοντική βάση για έναν καλό σκοπό, για να εξυπηρετήσουν την ευρύτερη κοινωνία και να διευκολύνουν την κοινωνική ένταξη επιτόπου. «Έτσι, τα έργα μας θα μπορούσαν να είναι μόνο κοινωνικά προσανατολισμένα και να περιλαμβάνουν πολλές διαφορετικές ομάδες. Αντλήσαμε έμπνευση από την Ισπανία και τη Γαλλία και επωφεληθήκαμε από την εισαγωγή στην κοινωνική διαμεσολάβηση ενός Ισπανού συναδέλφου, ώστε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και φοιτητών του UCLAIM να αναλάβει τη σύνταξη ενός εγχειριδίου για την κοινωνική διαμεσολάβηση από επαγγελματίες στην Κύπρο, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ετσι γεννήθηκε το έργο ‘κοινωνική διαμεσολάβηση στην πράξη’».

Ο ευρύτερος στόχος του είναι να διαδώσει την κοινωνική διαμεσολάβηση ως εργαλείο για την επίλυση των διαφορών στην κυπριακή κοινωνία, είπε, πέρα από την διαχωριστική γραμμή και πέρα από το νησί της Κύπρου. Από τον Ιούλιο του 2018, το εγχειρίδιο και η εμπειρογνωμοσύνη του ICLAIM διαδίδονται σε μια σειρά εργαστηρίων κατάρτισης, που προωθούν τη χρήση της κοινωνικής διαμεσολάβησης μεταξύ ατόμων κυρίως από την εκπαίδευση, τις ΜΚΟ και τους τομείς εφαρμογής του νόμου, σε όλες τις κοινότητες.

Πρόσθεσε ότι ακολούθησε μια δικοινοτική σειρά εργαστηρίων με τίτλο «Κοινωνική διαμεσολάβηση στην πράξη» το 2019 και το 2020. Τα εργαστήρια οδήγησαν στη δημιουργία του Δικτύου κοινωνικών μεσολαβητών τον Σεπτέμβριο του 2020, είπε. Εν μέσω της πανδημίας, το έργο/project αντέδρασε γρήγορα στην κατάσταση και προχώρησε με τον αντίκτυπο του Covid 19 στις κοινότητες στην Κύπρο και στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η κοινωνική διαμεσολάβηση σε αυτό το περιβάλλον.

Η κ. Shallou είπε ότι αυτό το βραβείο αναγνωρίζει την ενεργή πολιτότητα σχεδόν 100 ατόμων σε ολόκληρο το νησί και εκτός αυτού.

Ζωτικής σημασίας τέτοια έργα είπε ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Σήμερα τιμούμε το ICLAIM που είναι έργο εκατέρωθεν της διαχωριστικής γραμμής, που ιδρύθηκε το 2018 από την καθηγήτρια Stephanie Laulhe Shaelou και έγινε δικοινοτικό το 2019-2020, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στην δική του ομιλία ως μέλος της εθνικής επιτροπής για το βραβείο.

«Τώρα που οι επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχουν γίνει τόσο δύσκολες για πολιτικούς και άλλους λόγους, έργα που υποστηρίζουν και ενισχύουν τη δικοινοτική συνεργασία και αλληλεπίδραση είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ. Στόχος του έργου είναι να δώσει τη δυνατότητα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο να βρουν εποικοδομητικές λύσεις για να ζήσουν μαζί και να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον στην Κύπρο και την ΕΕ».

Το παράδειγμα της ειρήνης στην ΕΕ πρέπει να γίνει ο φάρος μας εάν και οι δύο κοινότητες αυτού του νησιού επιθυμούν να ευημερίσουν και να κοιτάξουν προς το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα, πρόσθεσε. «Για τις επόμενες γενιές της Κύπρου».

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ τόνισε ότι η Καγκελαρία του Ευρωπαίου Πολίτη (βουλευτές του ΕΚ από χώρες εκτός της Κύπρου) υποστηρίζει ότι οι δικοινοτικές δραστηριότητες πρέπει να στηρίζονται και να επισημαίνονται. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα της ΕΕ, πρόσθεσε, «το οποίο σε αυτήν την πολιτική συγκυρία είναι ζωτικής σημασίας να ακουστεί δυνατά».

Εμβληματική δράση το Βραβείο, είπε ο Ανδρέας Κεττής

Αναντίλεκτα, το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη αποτελεί μία από τις πλέον εμβληματικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς μέσα από αυτό γιορτάζεται, υπογραμμίζεται και προβάλλεται η έννοια της ενεργούς πολιτότητας, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής.

Η ΕΕ, είπε, έχει στο επίκεντρο των πολιτικών της τον Ευρωπαίο πολίτη και τα 450 περίπου εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών ενθαρρύνονται από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης να είναι ενεργοί πολίτες, συμβάλλοντας ουσιαστικά όχι μόνο μέσα από τη ψήφο τους στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και μέσα από την καθημερινότητα τους, στον επηρεασμό και εμβολιασμό των πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σε ενωσιακό επίπεδο.

Εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ανέφερε ο επικεφαλής του είναι η συμβολή στην κινητοποίηση και ανάδειξη μιας ενεργούς κοινωνίας των πολιτών, με τρόπο που οι πολίτες να συνδράμουν πολυεπίπεδα, το πολυσχιδές έργο των Κυπρίων και όχι μόνο, Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ενεργοί επομένως, Ευρωπαίοι πολίτες, πρόσθεσε, αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της Ε.Ε. και το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη που έχει θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχεται ακριβώς να πιστώσει και να αναδείξει αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο.

Ο κ. Κεττής σημείωσε ότι το Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε το 2008 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της Ε.Ε.. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος, πρόσθεσε.

Οι φετινοί βραβευθέντες από την Κύπρο, ανέφερε, θα βρεθούν σε κατοπινό στάδιο και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις Βρυξέλλες, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να τιμηθούν στην κεντρική εκδήλωση απονομής του Βραβείου, μαζί με το σύνολο των βραβευθέντων, προερχομένων από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Η τελετή για την απονομή του Γραφείου του ΕΚ έγινε σε εξωτερικό χώρο στο Σπίτι της Ευρώπης στην Λευκωσία και μεταδιδόταν ζωντανά από την ιστοσελίδα του Γραφείου στο Facebook.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας