«Ένα χρόνο μετά άρχισα να υποτροπιάζω ξανά, δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα»

Λίγα μόλις λεπτά από την ζωή μας και ένα μικρό δείγμα σάλιου. Αυτό ζητάει ο 43χρονος Στέλιος Γεωργίου, από την Λάρνακα, ο οποίος ένα χρόνο πριν, διαγνώστηκε με αιματολογική κακοήθεια και σήμερα ψάχνει σύμμαχους, στον δικό του αγώνα με την ασθένεια αυτή. 

Ο κ. Στέλιος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ηλικίας από επτά μέχρι 17 ετών, μιλάει στον REPORTER για την περιπέτεια της υγείας του και την ανάγκη που έχει σήμερα, για δότη μυελού των οστών. 

Όταν επικοινωνήσαμε μαζί του, βρισκόταν στον δρόμο για περπάτημα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει το σώμα του δυνατό. Σε αυτή του την βόλτα, ξεκίνησε να μας αφηγείται, τα όσα βιώνει τον τελευταίο ένα χρόνο.

«Διαγνώστηκα με την ασθένεια αυτή τον Δεκέμβριο του 2019. Το πρωτόκολλο για την συγκεκριμένη ασθένεια, προϋπόθετε αυτόλογη μεταμόσχευση, δηλαδή μεταμόσχευση από δικό μου δείγμα. Η διαδικασία που γίνεται είναι αρχικά με χημιοθεραπείες, για να μπει σε ύφεση η ασθένεια και στην συνέχεια προχωράμε με την μεταμόσχευση, την 1η Ιουνίου έγινε η μεταμόσχευση». 

Ο κ. Στέλιος, μετά την μεταμόσχευση, άρχισε να δυναμώνει και να προσπαθεί να προσέξει τον εαυτό του περισσότερο, κάνοντας καθημερινά γυμναστική και προσέχοντας την διατροφή του. Η αυτόλογη μεταμόσχευση στην συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής, αν και συνήθως αναμένεται σε κάποιο στάδιο, σε βάθος πέντε χρόνων, επανεμφάνιση του προβλήματος. 

«Είναι σπάνιο μεν, αλλά συμβαίνει… Τον Γενάρη, αρχές του χρόνου δηλαδή, άρχισα πάλι να υποτροπιάζω. Μου είχε πει ο γιατρός ότι σε κάποια φάση, μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα, δεν το περίμενα όμως τόσο σύντομα». 

Τα δεδομένα αυτή την φορά, έπρεπε να αλλάξουν, αφού σύμφωνα με τον κ. Στέλιο, το πρωτόκολλο προβλέπει χημειοθεραπείες και ετερόλογη μεταμόσχευση, να πάρει δηλαδή μόσχευμα από άλλο άτομο.

«Κάθε φορά, κοιτάζουν τα δεδομένα για το πώς προχωρούμε. Λόγω των δεδομένων που είχε μπροστά του ο γιατρός και λόγω του ότι είμαι μικρός σε ηλικία, έκρινε ότι πρέπει να προχωρήσω με την ετερόλογη μεταμόσχευση και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Στέλιος, ανάλογα με την ηλικία, υπάρχουν διαφορετικοί κύκλοι φαρμάκων και ελπίζει σε αυτή την φάση, να καταφέρει να ξεπεράσει την ασθένεια. «Αν ήμουν σε πιο μεγάλη ηλικία, θα προχωρούσαμε με άλλα σκευάσματα, με χημειοθεραπείες κτλ και θα προσπαθούσαμε να κρατήσουμε την ασθένεια σε ύφεση. Τώρα όμως, υπάρχει η ελπίδα να καταπολεμηθεί η ασθένεια και να μην ξανά εμφανιστεί. Αυτό ελπίζουμε…»

Μιλώντας για την διαδικασία της ετερόλογης μεταμόσχευσης, ο κ. Στέλιος αποκάλυψε ότι από την οικογένειά του, έχει συμβατότητα 50% με την αδελφή του. Έτσι, σε περίπτωση που δεν βρεθεί άλλος δότης, θα μπορεί να προχωρήσει με το συγκεκριμένο μόσχευμα, ωστόσο με υψηλότερο ρίσκο. 

«Η  διαδικασία για να δώσει κανείς μυελό των οστών, είναι πλέον με την μετάγγιση αίματος. Δεν είναι επώδυνη όπως κάποτε. Το δείγμα που δίνεται είναι σάλιου και συλλέγεται με μπατονέτα». 

Καθ΄ όλη την διάρκεια της συνομιλίας μας, ο κ. Στέλιος δεν παραπονέθηκε στιγμή. Μπορούσες να καταλάβεις από τον τόνο της φωνής του, πόσο σίγουρος και αποφασισμένος ήταν, να μην τα βάλει στιγμή κάτω. 

«Είμαι αισιόδοξος, σκέφτομαι θετικά, έχω πίστη στο Θεό και πάμε μόνο μπροστά, one step at a time. Ευτυχώς, μπορώ να πω ότι βοήθησε και η πανδημία στο να μείνουμε σπίτι με τα παιδιά και να μην εχουμε πολλές λοιμώξεις. Δόξα τον Θεό, ο κόσμος φοράει μάσκες, εγώ έπρεπε να προσέχω έτσι και αλλιώς, το ότι προσέχουν και οι άλλοι, είναι πολύ καλό, νιώθω πιο προστατευμένος».

Στην Αγροκηπιά από όπου και κατάγεται ο κ. Στέλιος, έχουν ξεκινήσει ήδη οι δειγματοληψίες τις οποίες διοργανώνουν οι διάφοροι σύνδεσμοι και επαρχίες. «Μου είπαν ότι υπήρξε ανταπόκριση, ο κοινοτάρχης περίμενε 30 άτομα και τελικά εμφανίστηκαν 100. Από ό,τι γνωρίζω, θα οργανωθούν δειγματοληψίες και σε γειτονικά χωριά. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να δώσει δείγμα, μπορεί να το κάνει στο Καραϊσκάκειο και στις τράπεζες αίματος των Γενικών Νοσοκομείων σε κάθε επαρχία». 

Η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη. Όσο περισσότεροι δώσουν δείγμα, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες, να βρεθεί συμβατός δότης για τον κ. Στέλιο, ο οποίος ζητάει την στήριξη όλων μας για να συνεχίσει να απολαμβάνει την ζωή και την οικογένειά του. 

Καλημερα σας ! Ήρθε η σειρά μου να χρειαστώ μεταμόσχευση Μυελού των οστών ! Παρακαλώ γνωστούς και φίλους μεταξύ 18 και...

Δημοσιεύτηκε από Stelios Georgiou στις Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»