Μεταφέρουν γάμους από τον Μάιο στον Ιούνιο-Χαμός με τις ημερομηνίες το 2022

Άλλον ένα δύσκολο χρόνο περνάνε τα ζευγάρια, που ετοιμάζονται να παντρευτούν, αφού η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, προκαλεί αβεβαιότητα σε πολλούς, για το κατά πόσον θα μπορούν τελικά, να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους, έτσι όπως τον ονειρεύτηκαν. Η περίοδος του Χειμώνα και της Άνοιξης, ήταν ουσιαστικά νεκρή, με τους περισσότερους να μεταθέτουν τον γάμο τους για το Καλοκαίρι ή το Φθινόπωρο.

Το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα επανέναρξης των εκδηλώσεων γάμου και βαφτίσεων, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, με την πρώτη να ξεκινάει στις 17 Μαΐου και την τελευταία να ολοκληρώνεται στις 30 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι τέσσερις φάσεις επανέναρξης γάμων και βαπτίσεων

Αρκετοί είναι και αυτοί, που μετά την ανακοίνωση του υπουργείου, σκέφτονται την αναβολή του γάμου τους, αφού ο περιορισμός των ατόμων, τους δημιουργεί πρόβλημα. Ένα ζευγάρι από αυτά είναι η Ερατώ και ο Στέφανος οι οποίοι έχουν προγραμματίσει τον γάμο τους για τον Ιούνιο, ωστόσο έχουν αρχίσει να έχουν δεύτερες σκέψεις. Όπως δήλωσε στον REPORTER η Ερατώ, σε περίπτωση που αποφασίσουν να αναβάλουν τον γάμο, θα πρέπει να μεταφερθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2023, αφού οι περισσότερες ημερομηνίες είναι ήδη κλειστές και δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες.

Άλλο ένα ζευγάρι που χρειάστηκε να αλλάξει αρκετές φορές ημερομηνία γάμου, είναι ο Χαράλαμπος και η Στυλιάνα, οι οποίοι αρχικά είχαν προγραμματισμένο τον γάμο τους για τον Νοέμβριο του 2020, τον μετέφεραν για τον Φεβρουάριο και αναγκάστηκαν να τον αναβάλουν και πάλι, μεταφέροντας τον, τον Νοέμβριο του 2021. Όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος, «είναι ταλαιπωρία διότι, πρέπει να οργανώσεις πράγματα από την αρχή. Αν οι αριθμοί των καλεσμένων παραμείνουν έτσι όπως ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο, δεν θα μας βολέψει καθόλου. Λόγω του καιρού, θα πρέπει η δεξίωση και η χαιρέτηση να γίνουν σε εσωτερικό χώρο, κάτι που αυτή την στιγμή δεν επιτρέπεται. Ελπίζω ότι μέχρι τότε θα γίνουν αναπροσαρμογές».

Σε ότι έχει να κάνει με την περίπτωση άλλης μιας αναβολής του γάμου τους, ο Χαράλαμπος ξεκαθαρίζει ότι «από την στιγμή που θέλουμε να προχωρήσουμε και να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας, δεν μας παίρνει να μην παντρευτούμε τώρα».  

«Είναι ένα χάος η κατάσταση»

Μη σταθερή είναι και η κατάσταση στις εκκλησίες, αφού υπάρχουν Μητροπόλεις οι οποίες είναι γεμάτες τόσο για το καλοκαίρι, όσο και για το 2022 και άλλες που κυρίως, έχουν κρατήσεις για βαφτίσεις οι οποίες πραγματοποιούνται συνήθως με πιο λίγους παραβρισκόμενους.

Στην Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, όσοι είχαν κλεισμένη μια ημερομηνία τον Μάιο προσπαθούν να την μεταφέρουν τον Ιούνιο, ενώ οι περισσότεροι γάμοι που θα τελεστούν, είναι γάμοι που είχαν οργανωθεί πέρσι και αναγκάστηκαν να αλλάξουν ημερομηνία. «Είμαστε γεμάτοι για όλο το καλοκαίρι φέτος, προσπαθούμε να τα οργανώσουμε όλα, είναι ένα χάος η κατάσταση».

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στην Μητρόπολη Λεμεσού, όπου έχουν κλειστεί σχεδόν όλες οι ημερομηνίες τόσο για το 2021 όσο και το 2022.

Όπως μας λέχθηκε από την Μητρόπολη Κιτίου-Λάρνακας, από την αρχή του 2021, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 14 γάμοι συνολικά, ενώ ολόκληρο το 2020, παντρεύτηκαν μόνο 140 ζευγάρια, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη που πραγματοποιούνταν 500-600 γάμοι.

Στην Πάφο, σύμφωνα με την Μητρόπολη, οι περισσότεροι έχουν ακυρώσει τον γάμο τους για το 2022, ενώ φέτος οι περισσότεροι αρκούνται μόνο στις βαφτίσεις, στις οποίες οι καλεσμένοι εκ των πραγμάτων είναι λιγότεροι. Λιγότεροι από 100 είναι μάλιστα οι γάμοι που προγραμματίστηκαν, ενώ το 2019-2020 πραγματοποιήθηκαν 420 γάμοι συνολικά. «Δεν αναμένουμε μεγάλη αύξηση αυτού του αριθμού, οι περισσότεροι μετέφεραν τους γάμους τους για του χρόνου και ήδη οι είμαστε full με περισσότερους από 500 γάμους».

Προσπαθούν να μεταφέρουν ημερομηνίες και οι επιχειρηματίες

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων κ. Κωνσταντίνο Μωσαϊκό, σχολιάζοντας το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το Υπουργείο, ανέφερε ότι δεν τους βρίσκει πλήρως ικανοποιημένους, αφού οι ίδιοι ζήτησαν να γίνει η επανεκκίνηση από πρώτη Μαΐου.

«Κατανοούμε πλήρως την δυσκολία να παρθούν αποφάσεις, μέσα σε αυτή την επικίνδυνη επιδημιολογική περίοδο, ωστόσο δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι. Τα νούμερα των καλεσμένων στην πρώτη φάση είναι αρκετά μειωμένα και δεν μας δίνει το δικαίωμα, να οργανώσουμε όπως πρέπει μια γαμήλια δεξίωση».

Όπως ανέφερε, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου, τα ζευγάρια έχουν προβεί σε αναγκαστική μεταφορά των ημερομηνιών τους από τον Μάιο, στον Ιούνιο, με τους επιχειρηματίες να προσπαθούν να οργανώσουν και να ικανοποιήσουν όλα τα ζευγάρια.

«Φέτος, οι γάμοι είναι κυρίως αυτοί που προϋπήρχαν και πήραν αναβολή δύο και τρείς φορές. Δεν έχει αρκετούς νέους γάμους. Προσπαθούν οι επιχειρηματίες, να καταφέρουν να βρουν τρόπους να μεταφέρουν αυτές τις εκδηλώσεις, παρότι και οι επόμενες ημερομηνίες των μηνών, είναι κλεισμένες. Έτσι δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο οι επιχειρηματίες, καλούνται να επιλύσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όσοι είχαν κάνει κράτηση για Μάιο και Ιούνιο, καλούνται να βρουν μια λύση μεσοβδόμαδα, που δεν είναι η ιδανική επιλογή των ζευγαριών, ή να κλείσουν μια αρκετά μακρινή ημερομηνία».

Όσον αφορά τις επόμενες χρονιές. ο κ. Μωσαϊκός, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη αρκετές κρατήσεις σε αρκετούς χώρους εκδηλώσεων για το 2022 και επικρατεί ένας συνωστισμός.

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ακόμα άτομα του κλάδου, που δεν έχουν λάβει την βοήθεια του Υπ. Οικονομικών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην επανεκκίνηση. «Καλούνται όλοι οι επιχειρηματίες, να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για τις εκδηλώσεις αυτές. Χωρίς βοήθεια, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα».

Τέλος, ελπίζει ότι η «εικόνα της χώρα θα είναι καλύτερη σύντομα» και εύχεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, να ακολουθήσει την πορεία του όπως το έχουν προγραμματίσει για να «επανεκκινήσει ο κλάδος μας μετά από τόσους μήνες αδράνειας, που δημιούργησαν προβλήματα στις επιχειρήσεις».

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου