Λουκαΐδης: Ανοίγει ο δρόμος μετακίνησης πυλώνων υψηλής τάσης στην περιοχή Ιδαλίου

Ανοίγει ο δρόμος μετακίνησης των πυλώνων υψηλής τάσης της ΑΗΚ που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή του Δήμου Ιδαλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Γιώργος Λουκαϊδης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι με επιστολή, ημερομηνίας 13 Απριλίου του 2021, το Υπουργείο Άμυνας έχει άρει τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει για το θέμα της μετακίνησης των πυλώνων.

Σε δηλώσεις, μετά την επίσκεψη της Επιτροπής στον Δήμο Ιδαλίου, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή από τους πυλώνες της ΑΗΚ που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή,καθώς και για τους λόγους καθυστέρησης μετακίνησής τους, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος επισκέφθηκε την περιοχή και «είδε διά ζώσης την επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση, που υπάρχει με πυλώνες υψηλής τάσης να περνούν από σπίτια, σε κατοικημένες περιοχές, γεγονός που δημιουργεί», όπως είπε, «απειλές και κινδύνους για την δημόσια υγεία, αλλά την ίδια ώρα προκαλεί σοβαρή ρύπανση τόσο οπτική όσο και ηχητική».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, «καταδείχθηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να προωθηθεί η αποξήλωση και η μετακίνηση των πυλώνων» και πρόσθεσε ότι «η νέα εγκατάσταση των πυλώνων θα διέλθει κυρίως μέσα από τη νεκρή ζώνη», ενώ «ένα μικρό μέρος, με την ελάχιστη επιβάρυνση, θα διέλθει μέσα από γεωργικά τεμάχια».

«Αυτό είναι αποφασισμένο από το 2018 αλλά το Υπουργείο Άμυνας έφερε κάποια προσκόμματα, τα οποία ήταν προσχηματικά για να έλθει σήμερα στην Επιτροπή με επιστολή ημερομηνίας 13 Απριλίου του 2021 και να άρει τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως αρχικά το Υπουργείο Άμυνας είχε τοποθετηθεί θετικά αλλά στη συνέχεια «πιστεύω μετά από παρεμβάσεις που υπήρξαν και όχι για κάποιον άλλο λόγο, βρέθηκε το πρόσχημα το οποίο μέχρι σήμερα εμπόδιζε τη μετακίνηση των πυλώνων».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι λόγω της προγραμματισμένης συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος «το Υπουργείο Άμυνας νομίζω υποχρεώθηκε να άρει την προσχηματική ένσταση που έφερε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος μετακίνησης των πυλώνων υψηλής τάσης της ΑΗΚ».

Πρόθεση που εκφράστηκε από την ΑΗΚ είναι να προχωρήσει άμεσα με προκήρυξη προσφορών μαζί με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι για κάποιο λόγο που δεν μπορεί να εξηγήσει «η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) ήθελε να ανοίξει εκ νέου από την αρχή τη συζήτηση για να πάμε με υπογειοποίηση», προσθέτοντας ότι υπογειοποίηση εισηγείται και το Υπουργείο Άμυνας, αλλά και ο Δήμαρχος Ιδαλίου.

«Αυτό απαντήθηκε και από την ΑΗΚ ότι εκτός που θα χρειαστούν ακόμη πέντε με δέκα χρόνια μέχρι να καταλήξει η διαδικασία, ήδη μελετήθηκε και εγκρίθηκε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί για λόγους τεχνικούς αλλά και ασφάλειας που εξηγήθηκαν στην Επιτροπή», πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι δεν πρόκειται να ανακαλυφθούν νέα προσχήματα για να παρεμποδιστεί η μετακίνηση των πυλώνων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση που θα έχουμε επέκταση της οικιστικής περιοχής και πάλι σε εκείνο το μικρό τμήμα της γεωργικής ζώνης που επηρεάζεται, τότε θα υπάρχει ο τρόπος επανεξέτασης της τοποθέτησης των πυλώνων όπως γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση ώστε να μην θυματοποιηθεί κανένας μελλοντικά».

Τέλος, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι αυτό που επείγει σήμερα και είναι το κύριο και σημαντικό θέμα είναι η άμεση μετακίνηση των πυλώνων ώστε να σταματήσουν οι κάτοικοι της περιοχής να υπόκειται στις επιπτώσεις της παρουσίας των πυλώνων πάνω και εγγύς από τα σπίτια τους».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας