Την ετοιμότητα του Υπουργείου Γεωργίας να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, εξέφρασε ο Καδής

Την ετοιμότητα του Υπουργείου Γεωργίας να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο ώστε να ανταποκριθεί στην πρόκληση που υπάρχει μετά την επίσημη κατοχύρωση από την ΕΕ του χαλουμιού ως Π.Ο.Π, εξέφρασε την Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους γεωργών στη ΣΕΔΙΓΕΠ Λύσης στη Δρομολαξιά, ο Υπουργός είπε πως «τα προβλήματα των αγροτών, τα ζητήματα που τους απασχολούν τα  μαθαίνει κανείς μέσα από την άμεση επαφή και την επικοινωνία μαζί τους. Είναι γι΄αυτό το σκοπό που μαζί με όλες τις Αγροτικές Οργανώσεις, από όλους τους πολιτικούς χώρους ξεκινήσαμε μια περιοδεία σε ολόκληρη την Κύπρο για να συναντήσουμε τους αγρότες, να τους μεταφέρουμε τις πολίτικες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε για στήριξή τους, αλλά και για να πάρουμε και ανατροφοδότηση για τα προβλήματα που τους απασχολούν και αντιμετωπίζουν».

Πρόσθεσε ότι «είναι γεγονός πως λόγω της πανδημίας και ο αγροτικός κόσμος περνάει δύσκολα. Πιστεύουμε πως η μεγαλύτερη αλλαγή θα έρθει με το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας και την  επανάκαμψη του τουρισμού στην Κύπρο, αφού πέρα από το ότι θα δημιουργήσει ευρύτερη κινητικότητα στα θέματα της οικονομίας, θα βοηθήσει στο να διαχειριστούμε και τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα αφού τα προϊόντα που πωλούν οι αγρότες μας θα μπορούν να διατεθούν με μεγαλύτερη ευκολία στην αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Καδή «ενημερώσαμε τον αγροτικό κόσμο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει το Υπουργείο, κυρίως με την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών, με την καθιέρωση του κυπριακού σήματος για τα προϊόντα που παράγονται από την κυπριακή γη, αλλά και τα επιπρόσθετά μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για στήριξη του αγροτικού κόσμου».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «μέσα από αυτό τον διάλογο μπορούμε να βγούμε και εμείς σοφότεροι και να σχεδιάσουμε τα επόμενα μας βήματα, με τρόπο που να ικανοποιεί τους ανθρώπους, οι οποίοι στο τέλος της ημέρας θα κληθούν να υλοποιήσουν ή να είναι αποδέκτες των δικών μας πολιτικών».

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία και επίσημα πλέον κατοχύρωσε το χαλλούμι ως Π.Ο.Π, ο Υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε «ιστορική την απόφαση αυτή, η οποία ανοίγει τεράστιες προοπτικές για τον κυπριακό αγροτικό τομέα και δεν αναφέρομαι μόνο στους αγελαδοτρόφους, τους κτηνοτρόφους ή τους τυροκόμους. Είναι μια επιτυχία που θα επηρεάσει ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα της Κύπρου, διότι και οι ζωοτροφές που παράγονται στον τόπο μας, μεγάλο μέρος τους απευθύνεται στην κτηνοτροφία για σκοπούς παραγωγής του χαλουμιού».

Αφού ανέφερε ότι «σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μονάδες αγελαδοτροφίας και αιγοτροφίας και είδαμε μια αισιοδοξία στα βλέμματα των ανθρώπων αυτών» ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως «είδαμε την προοπτική να αντικατοπτρίζεται και στους σχεδιασμούς  τους. Είδαμε από σήμερα να προγραμματίζουν την επόμενη μέρα ιδιαίτερα στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, ως προς το πως να παράξουμε περισσότερο γάλα για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες ζήτησης που θα προκύψουν μέσα από αυτή την εξέλιξη».

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν, συνέχισε ο κ. Καδής «και με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν  αύριο, να στηρίξουμε τον χώρο για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση και να φέρουμε τα πολυπόθητα οφέλη στον κυπριακό αγροτικό τομέα, στην κυπριακή οικονομία και στην κυπριακή κοινωνία».

Εκ μέρους των Αγροτικών Οργανώσεων ο Χρίστος Παπαπέτρου, Βοηθός Γραμματέας της Παναγροτικής Ενωσης Κύπρου (ΠΕΚ) ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας «που  αποδέχθηκε για ακόμα μια φορά, την πρόσκληση του  αγροτικού κινήματος για να περιοδεύσουμε σε ολόκληρη την Κύπρο ώστε να διαπιστώσει και ο ίδιος, ιδίοις όμμασι,  τα προβλήματα και την κατάσταση της κυπριακής γεωργίας, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας».

Ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε πως «θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν σχετικά με την υλοποίηση και εφαρμογή του φακέλου για το χαλλούμι. Η απόφαση επίσημα εγκρίθηκε χθες και το χαλλούμι ενεγράφη στον κατάλογο με τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» είπε και πρόσθεσε πως «ήταν κάτι το οποίο στηρίζαμε ως Αγροτικό Κίνημα και είναι κάτι που θα στηρίζουμε μέχρι τέλους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή