Ασκήσεις επί χάρτου για το πρωτόκολλο των Παγκύπριων-Σκέψεις για σχολεία αναφοράς

Οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να καταρτιστεί ένα υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα επιτρέπει να πραγματοποιηθούν οι Παγκύπριες Εξετάσεις με ομαλότητα. Υπουργείο Παιδείας και συμβουλευτική ομάδα έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου, για τη συναρμολόγηση του παζλ, με το θέμα των μαθητών που ενδεχομένως να βρίσκονται σε απομόνωση, να αποτελεί το κομμάτι που δεν έχει ακόμη κλειδώσει στη σωστή θέση.

Η προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, τη δεδομένη στιγμή, είναι η κατάρτιση αυτού του πρωτοκόλλου, αφού οι Παγκύπριες εξετάσεις είναι κρίσιμης σημασίας. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι που θα επιτρέπουν στα σχολεία να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ την ίδια ώρα, οι μαθητές που θα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή καραντίνα, να μην χάσουν τις εξετάσεις τους.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόδρομος Προδρόμου είχε ξεκαθαρίσει πως προτεραιότητα του Υπουργείου του είναι να μην χάσει κανένας μαθητής τις εξετάσεις. Συγκεκριμένα, ο υπουργός υπέδειξε πως «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε παιδιά να χάσουν τις εξετάσεις τους εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Θα διασφαλίσουμε το δικαίωμα συμμετοχής για όσους είναι σε θέση να παρακαθίσουν σε εξετάσεις».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου τόνισε στον REPORTER πως αυτή τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια να υιοθετηθεί ένα πρωτόκολλο που θα επιτρέπει σε όλους τους μαθητές να εξεταστούν, σημειώνοντας πως στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες ρυθμίσεις και σκέψεις.

«Υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθούν ανά επαρχία σχολεία αναφοράς, όπου θα παρακάθονται στις εξετάσεις τα παιδιά που είναι επαφές ή κρούσματα. Το Υπουργείο Παιδείας και οι ειδικοί εξετάζουν αυτή την πρόταση, για να διαφανεί κατά πόσο είναι πρακτικά εφικτό να εφαρμοστεί».

Μία πρόταση που από τη μία πλευρά λύνει τα χέρια στο Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στην εξέταση των μαθητών, που είναι αδύνατο να παρευρεθούν στα εξεταστικά κέντρα, όπως όλοι οι μαθητές. Από την άλλη πλευρά, όμως, δημιουργείται πρόβλημα, αφού κάποιοι μαθητές, που ενδεχομένως να είναι θετικοί στον κορωνοϊό, θα βρίσκονται σε ένα χώρο με μαθητές που είναι επαφές.

Όσον αφορά στο υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στα σχολεία, οι γονείς εμμένουν στη θέση τους, ότι πρέπει να παραμείνει το υφιστάμενο, ενώ κάνουν έκκληση προς όλους να τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα αυτοπροστασίας. Ειδικά από τους επισκέπτες στα σχολεία.

«Σε λίγες ημέρες κλείνουμε για το Πάσχα. Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα έχουν δύο εβδομάδες για να μελετήσουν τα πρωτόκολλα».

Την ίδια ώρα, οι καθηγητές περιμένουν στο ακουστικό του τηλεφώνου, ώστε να κληθούν σε μία συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, για να συζητήσουν τον τρόπο διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά και τους τρόπους διεξαγωγής της επιτήρησης.

Ικανοποιημένοι με την ύλη, προβληματισμός για την Ιστορία

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι η αναπροσαρμογή που έγινε στην ύλη των εξετάσεων από το Υπουργείο Παιδείας, έχει ικανοποιήσει τόσο τους καθηγητές, όσο και τους μαθητές, με μοναδικό ψεγάδι να είναι η ύλη του μαθήματος της Ιστορίας.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, η αναπροσαρμογή της ύλης, σε γενικές γραμμές έχει κινηθεί στο πλαίσιο που έχουν συζητήσει με το Υπουργείο Παιδείας. «Όσον αφορά στο μάθημα της Ιστορίας, φαίνεται ότι έχει αφαιρεθεί ύλη που έχει διδαχθεί στην τάξη και έχουν προστεθεί άλλα κεφάλαια, με τους συναδέλφους να είναι υποχρεωμένοι να διδάξουν άλλα κεφάλαια. Εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αφοσιωθεί αυτός ο χρόνος των τελευταίων εβδομάδων στις επαναλήψεις».

Ικανοποιημένοι με την ύλη παρουσιάζονται και οι οργανωμένοι γονείς, με τον κ. Διονυσίου να σημειώνει πως και οι μαθητές είναι θετικοί με την ύλη που ανακοινώθηκε, ενώ έχουν ξεκινήσει να καταγράφουν τυχόν αντιδράσεις , τις οποίες θα υποβάλουν στο Υπουργείο Παιδείας.

«Από ανατροφοδότηση που έχουμε λάβει από γονείς, μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια, έγινε μείωση στην ύλη των εξετάσεων του ύψους του 20-25% και σε κύρια μαθήματα, όπως είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά, είναι εμφανής αυτή η μείωση».

Στο μεταξύ, σε αναμονή βρίσκονται οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αφού δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η ύλη των εξετάσεων τετραμήνων. Εξετάσεις, οι οποίες θα συντρέχουν με τις Παγκύπριες, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί και το πρόγραμμα για τις εξετάσεις απόλυσης.

«Ακόμη, περιμένουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μαθητές των Γυμνασίων. Το Υπουργείο Παιδείας καλείται να διαπιστώσει αν όσα διδάχθηκαν οι μαθητές, κατά την τηλεκπαίδευση, είναι αρκετά και δεν υπάρχουν τεράστια κενά, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν δύο εβδομάδες, πριν την έναρξη των εξετάσεων, για να γίνουν οι επαναλήψεις», κατέληξε ο κ. Διονυσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»