Το υπό όρους πλάνο χαλαρώσεων για το Πάσχα, το SOS του ΟΚΥπΥ και τα εμβόλια

Στη σκιά της αύξησης στις νοσηλείες και της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, συνέρχονται απόψε προκειμένου να ετοιμάσουν εισηγήσεις, μεταξύ άλλων για το εάν θα δοθούν και ποιες χαλαρώσεις την περίοδο του Πάσχα.

Η πρόθεση είναι να καταρτιστεί πλάνο μικρών χαλαρώσεων για ψυχολογικούς λόγους για τις γιορτές του Πάσχα, με την εφαρμογή του ωστόσο να τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεικτών. Έτσι αναμένεται να προταθεί η μικρή αύξηση των παριστάμενων σε σπίτια για κάποιες ημέρες των γιορτών και η αύξηση πιστών στους ναούς, στη βάση όμως ανανεωμένου πρωτοκόλλου. Απόψε αναμένεται να συζητηθεί και το αίτημα ξενοδόχων, όπως επιτραπεί η διανυκτέρευση και σε άτομα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.

Οι εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν προς το τέλος της εβδομάδας όπου θα υπάρχει και πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους δείκτες της πανδημίας, θα τύχουν επεξεργασίας από τη διυπουργική τεχνική επιτροπή και ακολούθως θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνέλθει αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ανησυχία για τις νοσηλείες

Η πιο μεγάλη πηγή ανησυχίας αυτή τη στιγμή πάντως και είναι αυτή που μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς για χαλαρώσεις, είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, που άρχισαν και πάλι να δέχονται πιέσεις.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και εύθραυστη», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, ο οποίος είπε πως γίνεται ανάλυση των στοιχείων των ημερήσιων περιστατικών, προκειμένου να εκτιμηθούν οι ροές των επόμενων ημερών. «Γνωρίζουμε ότι το 5,4% των θετικών περιστατικών θα χρειαστεί νοσηλεία. Από αυτούς το 10,2% χρειάζεται να νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Η πληρότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια συνεχίζει να είναι πολύ υψηλή και στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 48 άτομα (τα 15 άτομα σε μη covid κλίνες). Χθες σε κλίνες covid νοσηλεύονταν και πάλι 225 άτομα, με την κατάσταση της υγείας των 56 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. 

«Δεν δέχεται περιστατικά ο ιδιωτικός τομέας»

Το πλάνο του ΟΚΥπΥ, προβλέπει την ανάπτυξη 300 και πλέον κλινών εκτός ΜΕΘ και 65 κλίνες εντατικής θεραπείας, μόνο για ασθενείς με κορωνοϊό. «Αυτό ήταν με την προϋπόθεση ότι θα μειώναμε τον αριθμό των non covid και σε θαλάμους και στην εντατική», υπέδειξε ο κ. Χαριλάου, εκφράζοντας το παράπονο του ΟΚΥπΥ από τον ιδιωτικό τομέα, που όπως είπε, δεν δέχεται κάποια περιστατικά από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Κάποια δύσκολα περιστατικά, όπως είναι τα παθολογικά δεν γίνονται δεκτά στον ιδιωτικό τομέα και έρχονται όλα κοντά μας. Δεν δέχονται ούτε τα χρόνια περιστατικά. Επιπρόσθετα βλέπουμε ότι πολλά περιστατικά που έτυχαν χειρουργικών επεμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, έρχονται κοντά μας για αντιμετώπιση των επιπλοκών και υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτά, για όποιον τα αμφισβητήσει».

Ο κ. Χαριλάου, ανέφερε πως οι κλίνες εντατικής που διατίθενται από τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες. «Επίσης, όσον αφορά τις υπόλοιπες κλίνες παθολογίας για χρόνια περιστατικά, όπως για ηλικιωμένους, δεν υπάρχει διάθεση κλινών από τον ιδιωτικό τομέα».

Κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει εάν αυξηθούν περαιτέρω οι νοσηλείες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, απάντησε πως ο μοναδικός τρόπος είναι να συνεργαστεί ο ιδιωτικός τομέας και να δεχθεί περιστατικά ή να μην γίνονται νέες εισαγωγές στα δημόσια νοσηλευτήρια για παθολογικά περιστατικά. «Πρέπει επίσης να δοθούν υποχρεωτικά περισσότερες κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για να αποσυμφορηθεί η ΜΕΘ Λευκωσίας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέτυχε το στόχο, θωράκισε τους ηλικιωμένους η Κύπρος-«Μόνη οδός ο εμβολιασμός»

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ, το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι ανοικτή  από τις 8 το πρωί μέχρι και αύριο βράδυ, μόνο για πολίτες 55 και 56 ετών. Συνολικά θα διατεθούν 20 χιλιάδες ραντεβού.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα εμβολιασμού μέχρι τις 17 Απριλίου:

  • Ηλικιακή Ομάδα 61-63: Την Πέμπτη, 15 Απριλίου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
  • Ηλικιακή Ομάδα 53-54: Από την Παρασκευή, 16 Απριλίου, στις 8 το πρωί μέχρι και το Σάββατο, 17 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.

Οι εμβολιασμοί γίνονται σε Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες, με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer, ενώ αναμένεται από την Τετάρτη να προστεθεί και το εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Οι επιστήμονες πάντως θα θέσουν απόψε επί τάπητος και το Εμβολιαστικό Πρόγραμμα, που επηρεάστηκε λόγω της δυσπιστίας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Κάποιοι εξ αυτών προκρίνουν τη δημιουργία ειδικής επιτροπής παρακολούθησης, ενώ κάποιοι θα προτείνουν το άνοιγμα της Πύλης Εμβολιασμού για πιο πολλές ηλικίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους