Αρχίζει στα κατεχόμενα η καραντίνα στο σπίτι

Άρχισε από σήμερα στα κατεχόμενα η εφαρμογή της καραντίνας στο σπίτι για όσους έρχονται από το εξωτερικό. Σε αυτούς θα τοποθετείται ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης. Το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι ποσό που ισούται με 5 κατώτατους μισθούς (περίπου 1600 ευρώ).

Παρουσιάζοντας το «σύστημα παρακολούθησης καραντίνας» ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ είπε ότι σήμερα το πρωί 10 άτομα που έφτασαν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου έβαλαν το βραχιολάκι και εντός της ημέρας θα φτάσουν συνολικά τα 35 άτομα με βραχιολάκι παρακολούθησης.

Με σύνθημα «Μείνε ασφαλής», το εν λόγω σύστημα θα εφαρμοστεί σε 1700 άτομα με στόχο να φτάσουν στα 4000 βραχιολάκια.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη αρχίζει στα κατεχόμενα ο τουρισμός «κλειστού συστήματος» τριών διανυκτερεύσεων. Όσοι φτάνουν στα κατεχόμενα αεροπορικώς γι αυτό το λόγο θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα βγουν από το ξενοδοχείο ή το κατάλυμα στο οποίο έκλεισαν για να μείνουν.

Ο «υφυπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος», Σερχάν Ακούντς εξήγησε ότι λόγω της μη έγκρισης από την «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νοσημάτων» να γίνουν τακτικά δρομολόγια, οι τουρίστες  «κλειστού συστήματος» θα μπορούν να φτάνουν στα κατεχόμενα μόνο με ναυλωμένες πτήσεις. Με τα ξενοδοχεία όπου θα μπορούν να πηγαίνουν τέτοιου είδους τουρίστες έχει υπογραφεί σχετικό συμφωνητικό για την τήρηση των κανόνων, πρόσθεσε.

Σε πρώτο στάδιο, συνέχισε, δεν περιμένουν περισσότερα από 700 – 800 τέτοια άτομα καθώς τα διαθέσιμα βραχιολάκια παρακολούθησης είναι 1700 και θα χρησιμοποιηθούν και από όσους κάνουν υποχρεωτική καραντίνα στο σπίτι τους.

Ο κ. Ακτούντς είπε ότι όσοι έρθουν στα κατεχόμενα πρέπει να επισκεφθούν την σχετική ιστοσελίδα για τις οδηγίες για την καραντίνα και να κατεβάσουν την εφαρμογή «Μείνε ασφαλής» για το σύστημα παρακολούθησης με βραχιολάκι. Θα είναι υποχρεωμένοι επίσης να έχουν αρνητικό τεστ PCR 3 ημερών.

Ανέφερε επίσης ότι εργάζονται ώστε να επιτραπεί από τον Μάιο σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου και δύο αρνητικά PCR να έρχονται ως τουρίστες.

Σημειώνεται ότι ο τουρισμός «κλειστού συστήματος» αφορά ξενοδοχεία – καζίνο και γι’ αυτό, σύμφωνα με τον «υφυπουργό τουρισμού», τα υπόλοιπα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά.

Στο μεταξύ, μιλώντας στη «βουλή» σήμερα, ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ είπε ότι σύμφωνα με τις απόψεις της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών ασθενειών», μέτρα για τις διελεύσεις μπορούν να ληφθούν όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες», λέγοντας «πρώτα η υγεία». Ανέφερε επίσης ότι εάν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων τότε μπορεί να συζητήσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απαγόρευση κυκλοφορίας την ημέρα και το Σάββατο, όπως ισχύει για τις Κυριακές.

Χθες ανακοινώθηκαν στα κατεχόμενα 60 κρούσματα τα 52 εγχώρια από 6313 τεστ. Εξιτήριο πήραν 27 άτομα. Υπό παρακολούθηση και θεραπεία βρίσκονται συνολικά 686, τρεις είναι οι ασθενείς στην εντατική.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo