Όταν ο Γκαγκάριν επισκέφθηκε την Κύπρο-Εξήντα χρόνια από το ταξίδι στο διάστημα

Με την τολμηρή και ριψοκίνδυνη πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα, πριν ακριβώς έξι δεκαετίες, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν άνοιγε μια νέα εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας - την εποχή της εξερεύνησης του διαστήματος.

Ηταν 12 Απριλίου 1961 όταν ο νεαρός Γιούρι Γκαγκάριν επιβιβάστηκε στο Βοστόκ 1 επιδεικνύοντας θάρρος και αποφασιστικότητα για την πρώτη πτήση ανθρώπου στο άγνωστο μέχρι εκείνη την εποχή διάστημα.

Δύο ημέρες πριν την ιστορική του πτήση είχε γράψει στη σύζυγό του ότι αναγνωρίζει τους μεγάλους κινδύνους, αλλά την ίδια ώρα έλεγε ότι η αποστολή αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο και θα την φέρει εις πέρας, αφού τον επέλεξε η ίδια η χώρα του για να κάνει αυτό το εγχείρημα.

Αφού λοιπόν τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, πέταξε για 108 λεπτά στο διάστημα και προσγειώθηκε στο Μπαικονούρ του σημερινού Καζακστάν, πατώντας στα 7 χιλιάδες μέτρα το κουμπί της εκτόξευσης από το διαστημικό όχημα για προσεδάφιση με αλεξίπτωτο στη Γη.

Ο Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος που είδε τον πλανήτη μας από το διάστημα και τα λόγια του ήταν προφητικά. Μίλησε για την απίστευτη ομορφιά της Γης και είπε ότι δεν πρέπει να καταστραφεί ποτέ. 

Η πτήση του τον έκανε διεθνώς γνωστό και πολύ δημοφιλή. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, και του απονεμήθηκε μεγάλος αριθμός βραβεύσεων, όπως και το μετάλλιο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ήταν και η ανώτατη διάκριση της χώρας.

Η επιτυχία της Σοβιετικής Ενωσης προκάλεσε δέος στους Αμερικανούς, οι οποίοι αποφάσισαν να αντιδράσουν φθάνοντας πρώτοι  λίγα χρόνια αργότερα στο Φεγγάρι.

Ο πρωτοπόρος κοσμοναύτης πέθανε το 1968 σε εκπαιδευτική πτήση, σε ηλικία μόλις 34 ετών.

Το επίτευγμα του Γκαγκάριν αποτελεί ένδειξη της ανθρώπινης θέλησης, είπε στο ΚΥΠΕ ο Σ. Τσαγγαρίδης

Για την επέτειο 60 χρόνων από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα μίλησε στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός Στέλιος Τσαγγαρίδης.

Η πρώτη πτήση στο διάστημα, είπε, αποτελεί ορόσημο στην ανθρώπινη ιστορία και έμπνευση για την περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος. 

Σημείωσε ότι αυτό το κατόρθωμα δεν ανήκει αποκλειστικά σε ένα άτομο, μια γενιά ή ακόμα και στην τεχνολογία του δικού του έθνους, αλλά αποτελεί ένδειξη της ανθρώπινης θέλησης, που επιτεύχθηκε  λίγες μόνο δεκαετίες μετά που πρωτοξεκίνησαν οι πτήσεις. 

"Ελπίζω πραγματικά ότι το επίτευγμα του Γιούρι Γκαγκάριν θα εμπνέει την ανθρωπότητα να εξερευνήσει περαιτέρω διάστημα , αποικίζοντας άλλα σώματα στο ηλιακό σύστημα, και ναι, ακόμη και πέραν από αυτό", είπε ο κ. Τσαγγαρίδης.

Με τιμές ήρωα ο Γκαγκάριν στην Κύπρο τo 1962, ο Χ. Θράσου θυμάται

Το 1962 ο Γιούρι Γκαγκάριν επισκέφθηκε και την Κύπρο όπου έτυχε υποδοχής ήρωα, με μεγάλο ενθουσιασμό από τον κόσμο, που κατέκλυσε τους δρόμους με σημαίες, συνθήματα και χειροκροτήματα.

Ο Χάρης Θράσου, Πρόεδρος του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου, μίλησε στο ΚΥΠΕ για την ημέρα εκείνη. 

"Τότε επειδή ήμουν από τους λίγους που γνώριζαν ρωσικά - έκανα τα πρώτα μου μαθήματα στο σοβιετικό πολιτιστικό κέντρο προτού αναχωρήσω για τις σπουδές μου - μου ανέθεσαν να γράψω τα συνθήματα της υποδοχής του Γκαγκάριν στα ρωσικά", θυμάται.

Ο Γκαγκάριν, είπε ο κ. Θράσου, "έφθασε στο  αεροδρόμιο Λευκωσίας, πέρασε από τον Αγιο Δομέτιο όπου ήταν ο σύλλογός μου που διοργάνωσε το πέρασμά του από τον Αγιο Δομέτιο και γράψαμε τα συνθήματα που έφθασαν μέχρι και τη Λευκωσία στην Πλατεία Ελευθερίας. Εκεί μαζεύτηκαν χιλιάδες κόσμου για να τον υποδεχθούν. Τα συνθήματα ήταν στα ρωσικά και έλεγαν "Καλωσορίζουμε τον Γιούρι Γκαγκάριν", "Ζήτω η φιλία μεταξύ Κύπρου και Σοβιετικής Ενωσης", "Ηρωας του Κόσμου, Πολίτης του Κόσμου", υπήρχαν βέβαια και συνθήματα στα Ελληνικά".

"Χιλιάδες κόσμου είχαν μαζευτεί καθ`όλο το πέρασμά του από το αεροδρόμιο μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας.  Εγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ`, επισκέφθηκε την Αμμόχωστο, τη Λεμεσό, του έδωσαν το χρυσό κλειδί της πόλης", συνέχισε ο κ. Θράσου. 

Σημειώνεται ότι μνημείο του πρώτου κοσμοναύτη, Γιούρι Γκαγκάριν , βρίσκεται στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας. Εκεί γίνεται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα μια σεμνή τελετή στην οποία κατατίθενται στεφάνια και λουλούδια στη μνήμη του Γκαγκάριν. Τελετή πραγματοποιήθηκε και φέτος, ενώ σε διάφορες πόλεις της Κύπρου υπάρχουν δρόμοι στους οποίους δόθηκε το όνομά του.

12η Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε ψήφισμά της το 2011 κήρυξε την 12η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα της Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα «για να γιορτάζει κάθε χρόνο σε διεθνές επίπεδο την αρχή της διαστημικής εποχής για την ανθρωπότητα, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική συμβολή της διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και στην αύξηση της ευημερίας των κρατών και των λαών, καθώς και στην εξασφάλιση της υλοποίησης της φιλοδοξίας τους να διατηρήσουν το διάστημα για ειρηνικούς σκοπούς".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»