Σε τροχιά πλήρους εφαρμογής το ΓεΣΥ-Τα εμπόδια, οι καταχρήσεις και ο στόχος

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, προκειμένου να υπερπηδηθούν τα προβλήματα και να επιλυθούν οι εκκρεμότητες, για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Γενικό Σύστημα Υγείας μέχρι τον Ιούνιο.

Οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας για το πλάνο ένταξης στο ΓεΣΥ των Υπηρεσιών Αποκατάστασης και Ανακουφιστικής.

«Σε δύο με τρεις μήνες έχουμε πλάνο να ολοκληρώσουμε την ένταξή τους», ανέφερε στον REPORTER o Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξήγησε πως λόγω του οι εν λόγω υπηρεσίες δεν διέπονται από εθνική νομοθεσία, που να καθορίζει τη λειτουργία τους, γίνονται σκέψεις για καθορισμό κριτηρίων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νόμος που θα καθορίσει ποια είναι τα κέντρα που έχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης, οπόταν εάν θα προχωρήσουμε πριν να ψηφιστεί ο νόμος, που “τρέχει” το Υπουργείο Υγείας και συζητείται στη Βουλή, θα πρέπει να παρθεί απόφαση εντός του Οργανισμού για να καθορίσουμε κάποια κριτήρια και να αποφασιστεί ποιοι θα συμβληθούν με το σύστημα».

Σ’ ότι αφορά στις διαβουλεύσεις για ένταξη του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, ο ΟΑΥ έχει καταθέσει την πρότασή του και εκφράζεται αισιοδοξία πως θα υπάρξει συμφωνία. .

Ενέργειες για αύξηση των παρόχων

Οι ενέργειες του ΟΑΥ, επικεντρώνονται αυτή την περίοδο και στην προσπάθεια ένταξης στο σύστημα κι άλλων παρόχων αφού κάποιες ειδικότητες, όπως είναι οι εργοθεραπευτές, είχαν επιδείξει μειωμένο ενδιαφέρον. Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σταδιακά άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός τους.

«Στις πλείστες ειδικότητες υπάρχει μεγάλη συμμετοχή» υπέδειξε,  σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχε μικρή καθυστέρηση σ’ ότι αφορά στην εγγραφή τους και στη σύναψη σύμβασης με τον οργανισμό, λόγω μεγάλου όγκου. «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, για να επισπεύσουμε τη συμμετοχή τους. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από οδοντιάτρους, φυσιοθεραπευτές αλλά και από άλλες ειδικότητες», σημείωσε.

Στο μικροσκόπιο νέες καταχρήσεις

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διορθωτικές κινήσεις του ΟΑΥ, προκειμένου να μπει φραγμός στις καταχρήσεις ιατρών αλλά και ασθενών. Μια προσπάθεια που άρχισε να αποδίδει καρπούς, ωστόσο.

«Είδαμε κάποια αποτελέσματα, δεν μπορώ να πω όμως ότι ήταν εντυπωσιακά. Σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε ότι πιέζεται το σύστημα και πως πρέπει, είτε να εντείνουμε τους μηχανισμούς ελέγχου, είτε να βάλουμε κάποιους μηχανισμούς, περιορισμού του πακέτου. Ήδη ενισχύουμε μέσα από κάποιες συνεργασίες την ομάδα για τα θέματα πρωτοκόλλων, για να γίνουν βήματα, που θα έχουν σταδιακό όφελος σε βάθος χρόνου».

Καταχρήσεις εντοπίζονται σε όλες τις ειδικότητες, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου υποδεικνύοντας ότι «το 85% των παρόχων έχουν “φυσιολογική” συμπεριφορά και ένα 15% μπορεί να έχουν “παράξενη” συμπεριφορά, που όμως πρέπει να τύχει διερεύνησης. Δεν σημαίνει ότι επειδή παρεκκλίνουν από τον μέσο όρο, είναι κατ’ ανάγκη καταχρήσεις, αλλά πρέπει να ερευνηθεί».

Ο ΟΑΥ άρχισε να προβαίνει σε επεξεργασία δεδομένων, προκειμένου να διαφανεί που πρέπει να δοθεί πλέον έμφαση, για μείωση των καταχρήσεων. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται συγκεκριμένοι γιατροί, που χαρακτηρίζονται ως οι εξαιρέσεις του κανόνα, που απέχουν σημαντικά από το μέσο όρο συναδέλφων τους.

Οι προβλέψεις για την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας εν τω μεταξύ, είχε το 2020 έσοδα από τις εισφορές του ΓεΣΥ, ύψους €840 εκατομμυρίων και δαπάνες για υπηρεσίες υγείας €780 εκ ευρώ. Όσον αφορά στις δαπάνες μόνο για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2020, αυτές ανήλθαν μέχρι το τέλος του περσινού έτους στα €175 εκ.

«Με βάση το δικό μας μοντέλο το σύστημα θα είναι οικονομικά βιώσιμο την επόμενη τριετία, παρόλο που περνούμε την πανδημία, όπου υπάρχει μια δραστική μείωση των εσόδων του ΓεΣΥ. Όμως, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, σ’ ότι αφορά  την ανάκαμψη της οικονομίας, τότε ο σύστημα θα είναι οικονομικά βιώσιμο. Παρακολουθούμε όμως τις εξελίξεις, επειδή οι προβλέψεις συνεχώς διαφοροποιούνται, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας», σημείωσε κ.Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας, ανήλθαν το πρώτο δίμηνο του 2021 στα €195 εκ. με αυτές για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη να αγγίζουν τα €88 εκ.

Δειτε Επισης

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Διπλωμάτης λάμβανε επίδομα εξωτερικού ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο-Τα ευρήματα της Ελεγκτικής για ΥΠΕΞ
Υπ. Παιδείας: Επιβάλλεται η αξιοποίηση γνώσεων από Ευρωπαϊκό Ετος Δεξιοτήτων
«Ο δρόμος ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ασθενών παραμένει μακρύς»
Κατέπλευσαν στο Λίβανο τα σκάφη με τους μετανάστες-«Ό,τι κάνουμε εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας»
Νέος αποκαλυπτικός διάλογος του για τη γυναικοκτονία της Κυριακής-«Είναι συνάδελφος;»
«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν για επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, με αντάλλαγμα περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν»
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων