Εβδομάδα βαρόμετρο για τις χαλαρώσεις του Πάσχα-Στο μικροσκόπιο η επιδείνωση

Μια ακόμη δύσκολη, επιδημιολογικά, εβδομάδα ξεκινά, η οποία θα καθορίσει πολλά ως προς τα επόμενα βήματα για την πανδημία αφού θα επαναξιολογηθούν τα επιδεινωμένα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασιστεί εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις.

Αυτό που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία, είναι το γεγονός ότι η αύξηση του φορτίου νοσηρότητας, αγγίζει πλέον ολόκληρη την Κύπρο και δεν περιορίζεται στην επαρχία της Λεμεσού. Ειδικά σε Λευκωσία και Λάρνακα, τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί αρκετά αφού διπλασιάστηκε η θετικότητα στα τεστ, που κάποιες μέρες ξεπερνά μάλιστα το 1 που είναι το όριο ασφαλείας.

Η αύξηση των περιστατικών άρχισε να έχει δυστυχώς επιπτώσεις και στις νοσηλείες, που χθες σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, που συνοδεύτηκε μάλιστα με αύξηση των σοβαρά νοσούντων. Συνολικά σε έξι νοσοκομεία νοσηλεύονται 225 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 57 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Αυξήθηκαν επίσης οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που είναι πλέον 31. 

Εάν χειροτερεύσουν πάντως οι επιδημιολογικοί δείκτες, ενδέχεται να επηρεάσουν τις χαλαρώσεις που γίνονταν σκέψεις να δοθούν κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα και συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και την πρώτη του Μαΐου. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, άρχισε ήδη τη συζήτηση επί του θέματος προκειμένου να προβεί σε εισηγήσεις οι οποίες θα οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας.

Η πρόθεση είναι πάντως να επιτραπεί η αύξηση του αριθμού πιστών σε χώρους λατρείας και των ατόμων σε οικίες και να καταργηθούν, έστω και για κάποιες ημέρες, τα sms. Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας αναμένεται να καθορίσουν τη συνέχεια, αφού αρχές της επόμενης το Υπουργικό Συμβούλιο, θα συνέλθει προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις.

Οι στόχοι του Εμβολιαστικού Πλάνου

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς  το εμβολιαστικό πρόγραμμα με στόχο την εμβολιαστική κάλυψη πέραν του 60% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνιο. Στις αρμόδιες υπηρεσίες επικρατεί προβληματισμός, λόγω του ότι η ζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca έχει επηρεαστεί. Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει, προς το παρόν τουλάχιστον, τους σχεδιασμούς και η πρόθεση είναι να συνεχίσει η πολιτική με το άνοιγμα της Πύλης Εμβολιασμού μόνο για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, με την ελπίδα να επιδιορθωθεί το τεχνικό πρόβλημα και να επανέλθει το προηγούμενο σύστημα.

Όπως ξεκαθάρισε χθες, απαντώντας στην κριτική το Υπουργείο Υγείας, η Κύπρος συνεχίζει την υλοποίηση του Εμβολιαστικού της Πλάνου με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer, ενώ αναμένεται από αυτήν την εβδομάδα να προσθέσει στη φαρέτρα της και το εμβόλιο της Janssen (Jonson&Johnson). «Μέσα από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η Κύπρος συμμετείχε σε όλες τις συμφωνίες τόσο στις αρχικές όσο και στις επιπρόσθετες-, η χώρα μας έχει εξασφαλίσει τις μέγιστες ποσότητες που της αναλογούν, και αναμένεται ότι συνολικά θα παραλάβει αρκετές δόσεις για 2 εκ. άτομα. Παράλληλα και επιπλέον των συμφωνιών που θα εξασφαλίσει μέσω των διαδικασιών της ΕΕ, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για προμήθεια ποσότητας του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, όταν αυτό θα αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», σημειώνει το Υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά με στοιχεία στην κριτική για εμβόλια και τεστ το Υπ. Υγείας

Ανοικτή η Πύλη εμβολιασμού

Η Πύλη εμβολιασμού θα παραμείνει εξάλλου και σήμερα ανοικτή μέχρι τις 8 το βράδυ για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για τα οποία είναι διαθέσιμα 7.500 ραντεβού. Ειδικότερα, θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, οι ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, με σοβαρή Χρόνια Αναπνευστική Νόσο, σοβαρή Χρόνια Νεφρική Νόσο, σοβαρή Καρδιακή Ανεπάρκεια, σοβαρή Καρδιαγγειακή Νόσο, συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη, ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης, άτομα με ανοσοανεπάρκεια, ογκολογικά περιστατικά και αιματολογικές κακοήθειες, ασθενείς με τετραπληγία – Νευρολογικές Νόσους με επηρεασμό αναπνευστικής λειτουργίας, άτομα με Σύνδρομο Down και ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες και έχουν τύχει έγκρισης κατόπιν ονομαστικού αιτήματος προς τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας μέχρι και τις 10 Απριλίου, έγιναν 185,341 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 133,049 αφορούν στη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 52,292 αφορούν στη λήψη και των δύο δόσεων. Έχει επιτευχθεί εξάλλου ο στόχος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων, αφού το 82% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Αντίστοιχα, στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών, έχει χορηγηθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση στο 76%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας