Απαντά με στοιχεία στην κριτική για εμβόλια και τεστ το Υπουργείο Υγείας

Τις τελευταίες μέρες, ασκείται από διάφορους φορείς έντονη κριτική προς τη στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και επιχειρείται άδικα και ατεκμηρίωτα ο εκμηδενισμός της μεγάλης προσπάθειας που ολόκληρη η κοινωνία έχει καταβάλει με θυσίες τους τελευταίους 13 μήνες. Προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας, το Υπουργείο Υγείας παραθέτει τα πιο κάτω στοιχεία:

  • Η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται στην 1η θέση στην ΕΕ ως προς τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για τον εντοπισμό θετικών περιστατικών COVID-19 και την συνεχή επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC (εβδομάδα 13), η Κύπρος παραμένει πρώτη ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διενέργεια τεστ, με 40,958 τεστ ανά 100,000 πληθυσμού. Παράλληλα, η χώρα μας έχει το 2ο χαμηλότερο ποσοστό θετικότητας (0,8%) στην ΕΕ, ποσοστό που αποδεικνύει τη σημασία διενέργειας πολλών τεστ στην κοινότητα.
  • Από τον Φεβρουάριο, όταν η χώρα επιχείρησε την επανεκκίνησή της μετά τη σύντομη περίοδο υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο βασικός πυλώνας της προσπάθειας ήταν τα μαζικά και στοχευμένα τεστ στον γενικό πληθυσμό και τους εργαζόμενους, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής επαναλειτουργία κλάδων/τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που εντοπίζεται καθημερινά είναι σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενος, αφού, αφενός, ο πληθυσμός αλληλεπιδρά περισσότερο και, αφετέρου, ο αριθμός των τεστ που γίνεται στοχεύει ακριβώς στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και την άμεση έναρξη της ιχνηλάτησης των επαφών τους.
  • Σημαντικό στοιχείο για τη επιτυχή διαχείριση της πανδημίας αποτελεί το γεγονός ότι η χώρα μας καταγράφει εκ των χαμηλότερων ποσοστών θνητότητας στην ΕΕ (20,3/100,000). Το δεδομένο αυτό αποδεικνύει το τεράστιο έργο που γίνεται από τους επαγγελματίες υγείας στα νοσηλευτήρια και το γεγονός ότι το Σύστημα Υγείας, με τις συνεχείς επενδύσεις και την ενίσχυση, έχει ανταποκριθεί επιτυχώς στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
  • Την ίδια ώρα, με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με στόχο την εμβολιαστική κάλυψη του πέραν του 60% του πληθυσμού εντός του 1ου εξαμήνου του 2021. Ήδη, η Κύπρος έχει πετύχει τον στόχο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων, αφού το 82% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου. Αντίστοιχα, στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών, έχει χορηγηθεί τουλάχιστον η 1η δόση στο 76%.
  • Βασική στόχευση μέσα από το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού ήταν εξ αρχής η θωράκιση της υγείας των ατόμων με αυξημένο ρίσκο σοβαρής νόσησης. Για τον λόγο αυτό, πέραν από τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ατόμων, τέθηκε ως ύψιστη προτεραιότητα ο εμβολιασμός των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ήδη έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση 10,320 άτομα και συνεχίζεται ο προγραμματισμός του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων.
  • Μέχρι και τις 10 Απριλίου, έγιναν 185,341 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 133,049 αφορούν στη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 52,292 αφορούν στη λήψη και των δύο δόσεων.
  • Η Κύπρος συνεχίζει την υλοποίηση του Εμβολιαστικού της Πλάνου με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer, ενώ αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα να προσθέσει στη φαρέτρα της και το εμβόλιο της Janssen (Jonson&Johnson). Μέσα από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η Κύπρος συμμετείχε σε όλες τις συμφωνίες τόσο στις αρχικές όσο και στις επιπρόσθετες-, η χώρα μας έχει εξασφαλίσει τις μέγιστες ποσότητες που της αναλογούν, και αναμένεται ότι συνολικά θα παραλάβει αρκετές δόσεις για 2 εκ. άτομα. Παράλληλα και επιπλέον των συμφωνιών που θα εξασφαλίσει μέσω των διαδικασιών της ΕΕ, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για προμήθεια ποσότητας του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, όταν αυτό θα αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Καταληκτικά, ο π, με ορίζοντα την οριστική έξοδο από την υγειονομική κρίση και την επάνοδο στην κανονικότητα. Οι θυσίες των πολιτών και των επιχειρηματιών θα έχουν αντίκρισμα μόνο αν συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι το τέλος του δρόμου. Η Δημόσια Υγεία δεν είναι πεδίο για ικανοποίηση πολιτικών σκοπιμοτήτων ούτε για αποπροσανατολισμό των πολιτών από τον κοινό μας στόχο.

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις