Ο κίνδυνος ανατροπής των σχεδιασμών για την πανδημία και η ατυχής συγκυρία

Υπό το φόβο της αύξησης της πίεσης στο σύστημα υγείας, επαναξιολογούνται εντός της εβδομάδας τα επιδημιολογικά δεδομένα, που επιδεινώθηκαν σημαντικά εντός Απριλίου. Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, θα θέσουν επί τάπητος τους δείκτες της πανδημίας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, θα συνεχίσουν παράλληλα τη συζήτηση , για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την γνωμοδότηση του ΕΜΑ.

Η ελπίδα ήταν ότι η κατάσταση, λόγω της έλευσης δεκάδων χιλιάδων δόσεων εμβολίων, θα ομαλοποιείτο μέχρι το τέλος του μήνα με τη θωράκιση σημαντικού ποσοστού πληθυσμού και ότι θα γινόταν κατορθωτό να ανάψει το πράσινο φως για επιπρόσθετες χαλαρώσεις για την περίοδο των γιορτών του Πάσχα.

Ωστόσο, η δυσπιστία που προκλήθηκε για το βρετανοσουηδικό AstraZeneca, που έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ζήτηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενδέχεται να ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς. Στις αρμόδιες υπηρεσίες επικρατεί προβληματισμός και αναμένουν να δουν την τάση των πολιτών και τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς τις επιπτώσεις στο εθνικό Εμβολιαστικό Πλάνο. Το θετικό είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες, πέραν από το AstraZeneca θα φτάσουν στην Κύπρο δεκάδες χιλιάδες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech.

Οι ενέργειες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα πάντως θα επικεντρωθούν στα οφέλη των εμβολιασμών και στη θωράκιση των πολιτών, που στόχο έχει την άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις νεκροί και 446 τα κρούσματα-Όλες οι πληροφορίες

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ ανοικτή θα είναι από τις 8 το πρωί η Πύλη Εμβολιασμού, για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει την Κυριακή η Πύλη Εμβολιασμού για ευπαθείς ομάδες-Διαθέσιμα 7,500 ραντεβού

Συνολικά θα διατεθούν 7,500 ραντεβού μέχρι τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ. Όπως ανακοινώθηκε μέχρι και τις 9 Απριλίου έγιναν 183,225 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 130,937 αφορούν τη χορήγηση της πρώτης δόσης και οι 52,288 αφορούν τη χορήγηση και των δύο δόσεων. Την πρώτη δόση του εμβολίου έλαβαν επίσης 10,318 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και 654 κλινήρη άτομα. Παράλληλα, άρχισε και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες ο εμβολιασμός σε κλειστές δομές. Ήδη, εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση 158 άτομα στις Κεντρικές Φυλακές.

Ανησυχία για την επιδείνωση

Η ατυχής συγκυρία, είναι πως όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο όπου η επιδημιολογική εικόνα είναι σε πολύ οριακό σημείο, με την πανδημική κόπωση να αποτελεί τον πιο μεγάλο της εχθρό. Την ανησυχία εντείνει και το γεγονός ότι πλέον η μεγάλη διασπορά δεν περιορίζεται στην επαρχία Λεμεσού αλλά έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την Κύπρο, με τη Λευκωσία και τη Λάρνακα να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη επιδείνωση και να έχουν διπλάσιο ποσοστό θετικότητας απ’ ότι τον Μάρτιο.

Τα πλείστα περιστατικά της νόσου εντοπίζονται σε σχολικές μονάδες, χώρους εργασίας και οικογενειακά περιβάλλοντα. Αλυσίδες μετάδοσης εντοπίστηκαν εξάλλου και σε χώρους εστίασης, που όπως διαπιστώθηκε δεν τήρησαν τα πρωτόκολλα επιτρέποντας στους θαμώνες να χορεύουν.

Τις πρώτες δέκα ημέρες του Απρίλη εντοπίστηκαν 5,171 νέα κρούσματα, αριθμός πάρα πολύ υψηλός που εκτιμάται πως θα έχει επιπτώσεις στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, που διατηρούνται πάνω από 200 εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας, χθες βράδυ νοσηλεύονταν σε έξι δημόσια νοσηλευτήρια 204 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 52 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.

Σε αυτό το στάδιο πάντως δεν γίνεται συζήτηση για λήψη έκτακτων μέτρων κι αυτό επειδή είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία. Το εάν ωστόσο θα δοθούν και ποιες χαλαρώσεις την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, αποτελεί πλέον μια δύσκολη εξίσωση.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τέλος Απριλίου, από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρόθεση πάντως, εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να αυξηθεί ο αριθμός πιστών σε χώρους λατρείας, ο αριθμός παριστάμενων σε οικίες και να καταργηθούν έστω και για κάποιες μέρες τα sms. Υπό συζήτηση είναι και το αίτημα για να επιτραπεί σε άτομα που μένουν μόνιμα στην Κύπρο, να κλείνουν διαμονή σε ξενοδοχεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου