Μέχρι το τέλος Απριλίου θα ταυτοποιηθούν αριθμός οστών αγνοουμένων

Έως το τέλος Απριλίου αναμένεται η ταυτοποίηση αριθμού οστών αγνοουμένων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λεωνίδας Παντελίδης, εκπρόσωπος της Ε/κ κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). Διευκρίνισε ότι κάποια από τα οστά αυτά έχουν εντοπιστεί πιο πρόσφατα, και κάποια μπορεί να είναι και ορισμένων χρόνων.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πάντα ταυτοποιήσεις αμέσως, γίνεται και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη προσπάθεια κάποτε. Αλλά αυτές τις μέρες θα έχουμε ένα αριθμό από ταυτοποιήσεις. Δεν είναι ευρήματα του 2021, αλλά θα έχουμε ταυτοποιήσεις με βάση παλαιότερα ευρήματα, κάποια είναι περισσότερο πρόσφατα, ορισμένα λίγο παλαιότερα», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παντελίδης.

Ο κ. Παντελίδης τόνισε ότι μέχρι να ειδοποιηθούν οι οικογένειες δεν είναι ορθό να γίνονται ανακοινώσεις για συγκεκριμένο αριθμό οστών ή τοποθεσία στην οποία ανευρέθηκαν.

Ο εκπρόσωπος της Ε/κ κοινότητας είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αριθμός οστών στο εργαστήριο που ανέρχεται στα 200 περίπου για τα οποία δεν έγινε ταυτοποίηση. Από αυτά τα 200 ένας αριθμός ενδεχομένως να μην ταυτοποιηθεί και ποτέ γιατί όπως εξήγησε ο κ. Παντελίδης, κατά πάσα πιθανότητα αυτά τα οστά να είναι άσχετα με αγνοούμενους, να είναι αρχαιολογικά ευρήματα και άλλα.

«Υπάρχει ένας αριθμός περίπου 35-40 οστών τα οποία είναι σε καλό δρόμο. Υπάρχει καλή ελπίδα ότι από αυτά τα 200 οστά στο εργαστήριο περίπου 35-40 σχετικά σύντομα θα μας δώσουν αποτελέσματα». Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση ενός αριθμού από αυτά, ανέφερε ο κ. Παντελίδης.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν άλλα 40 οστά τα οποία φαίνεται ότι κάποια στιγμή θα αποδώσουν και αυτά αποτελέσματα, αλλά αυτές οι υποθέσεις δεν έχουν ακόμη προχωρήσει και περιλαμβάνονται σε μια δεύτερη κατηγορία.

Εξήγησε ότι υπάρχει και μια άλλη κατηγορία περίπου 70 οστά τα οποία μάλλον είναι αρχαιολογικά ευρήματα και παρόλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν απέδωσαν αποτέλεσμα και μάλλον δεν θα αποδώσουν.

Ο κ. Παντελίδης εξήγησε επίσης ότι πολλές φορές ανευρίσκεται ένα οστό το οποίο είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί καν να αποδώσει DNA για ταυτοποίηση. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η ταυτοποίηση δεν προχωρεί λόγω μη επαρκούς DNA από τις οικογένειες.

Ανέφερε επίσης τους τελευταίους μήνες δεν έγιναν ανακοινώσεις για ταυτοποιήσεις καθώς οι εργασίες είχαν σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας, αλλά τώρα με την επανέναρξή τους θα γίνονται ανακοινώσεις από τη ΔΕΑ.

«Η ΔΕΑ θα αρχίσει ξανά να ανακοινώνει στο τέλος κάθε μήνα τον αριθμό των ταυτοποιήσεων, τώρα αναμένεται στο τέλος Απριλίου ανακοίνωση για τις ταυτοποιήσεις που γίνεται αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Παντελίδης.

Επανέλαβε την έκκληση για πληροφορίες για αγνοούμενους λέγοντας ότι πάντα η ΔΕΑ επωφελείται από οποιαδήποτε καινούργια πληροφορία υπάρχει. Εξήγησε ότι πολλές από τις νεότερες πληροφορίες συνδυάζονται με παλαιότερες και επιβεβαιώνουν ή διαφοροποιούν κάτι για το οποίο είχε πληροφόρηση η Επιτροπή και στο παρελθόν.

«Καμιά φορά ξεκινάμε το σκάψιμο σε ένα σημείο και έρχονται γείτονες ή άλλοι ενδιαφερόμενοι και μας λένε πληροφορίες σχετικές. Άρα άνα πάσα στιγμή προσαρμόζουμε την προσπάθειά μας με βάση νεότερες πληροφορίες», ανέφερε ο κ. Παντελίδης.

Είπε επίσης ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είναι ότι οι περισσότερες μαρτυρίες είναι για σημείο εξαφάνισης ή σημείο θανάτου, αλλά η ΔΕΑ ενδιαφέρεται για το σημείο ταφής.

«Ο λόγος που τα ποσοστά επιτυχίας είναι χαμηλά οφείλεται και στο ότι πολλές φορές σκάβουμε στα σημεία γύρω από το τελευταίο σημείο για το οποίο υπάρχει μαρτυρία. Άρα παρά το ότι έχουμε μεγάλο αριθμό πληροφοριών, δεν σημαίνει ότι πάντα αυτές αποδίδουν, και οποιαδήποτε καινούργια πληροφορία είναι σημαντική. Έχουμε επίσης και το θέμα της μετακίνησης οστών. Αυτές οι μετακινήσεις πολλές φορές έγιναν με πρόχειρο τρόπο και αφήνονται υπολείμματα οστών τα οποία βρίσκουμε αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρεθούν και τα υπόλοιπα οστά για να δοθούν στις οικογένειες», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»