Τη διαβεβαίωση πως θα είναι δίπλα στον αγροτικό κόσμο έδωσε ο υπ. Γεωργίας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, διαβεβαίωσε σήμερα τον αγροτικό κόσμο ότι θα είναι συνεχώς δίπλα του, θα βλέπει όλα τα ζητήματα που τον απασχολούν για να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη, με στόχο να κρατηθεί βιώσιμη η γεωργική δραστηριότητα».

Σε δηλώσεις ύστερα από περιοδεία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο Υπουργός είπε πως «σήμερα μαζί με τις Αγροτικές Οργανώσεις επισκεφθήκαμε διάφορες γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή». Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι αυτή τη περίοδο οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και πρόσθεσε πως «ιδιαίτερα αυτή την εποχή που σε συνηθισμένες χρονιές άνοιγε η τουριστική δραστηριότητα και διοχετεύονταν πολλά από τα αγροτικά προϊόντα, έχουμε μια σημαντική διαφοροποίηση».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν παραμένει απαθής σ’ αυτή τη κατάσταση. «Ακούσαμε από τους αγρότες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα έχουμε καταγράψει και τους ενημερώσαμε για κάποια μέτρα που έχουμε λάβει, από τα οποία θα πάρουν άμεσα στήριξη, όπως είναι, ειδικά σ’ αυτή τη περιοχή, το μέτρο στήριξης των πατατοπαραγωγών, με ένα κονδύλι της τάξης του 1,5 εκατομμύριου ευρώ, ακριβώς για να καλύψουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας», τόνισε.

Ακόμα, συνέχισε, «ενημερώσαμε για ένα άλλο μέτρο που λήφθηκε με κοινή πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας και του Υπουργείου Εσωτερικών, για μηδενικά ενοίκια όσων αγροτών καλλιεργούν κρατική γη, είτε αυτή είναι δασική είτε είναι χαλίτικη, για το 2021 και το 2022».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ακόμα μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για στήριξη του ευρύτερου αγροτικού τομέα. «Ο πρωτογενής τομέας στηρίζεται και από τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας», είπε και σημείωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απομένουν αρκετά προβλήματα ακόμα να λύσουμε και γι’ αυτό είμαστε εδώ για να τα ακούσουμε από τους ίδιους τους αγρότες».

Ο κ. Καδής είπε πως κατέγραψαν μια σειρά από ζητήματα, τα οποία μαζί με τους συνεργάτες του θα επεξεργαστούν την επόμενη περίοδο. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον αγροτικό κόσμο ότι θα είμαστε συνεχώς δίπλα του για να βλέπουμε ένα προς ένα τα ζητήματα που τους απασχολούν και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη γιατί θέλουμε να κρατήσουμε βιώσιμη τη γεωργική δραστηριότητα», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης είπε πως η επίσκεψη στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι μια από τις τακτικές εξορμήσεις που διοργανώνουν οι Αγροτικές Οργανώσεις με τον Υπουργό Γεωργίας. Και αυτό «για να είναι κοντά στους αγρότες έτσι ώστε ιδίοις όμμασι να δει αλλά παράλληλα και να ακούσει τους ίδιους τους αγρότες».

Μια αμφίδρομη ενημέρωση, είπε, όπου καταγράφονται πολλά προβλήματα αλλά ταυτόχρονα από πλευράς των αγροτών, εκτός από τα δικαιολογημένα αιτήματα τους να ακούσουν και από την πλευρά του Υπουργείου ποιες είναι οι προθέσεις και τι μπορούν να κάνουν για να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

Πρόσθεσε πως «έχει ήδη ανακοινωθεί το σχέδιο στήριξης προς την πατατοκαλλιέργεια ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο ευελπιστούμε ότι στον επόμενο μήνα θα υλοποιηθεί, με οικονομικό όφελος προς τους πατατοκαλλιεργητές». Ακόμα, συνέχισε, έχει ανακοινωθεί, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η διαγραφή και η μηδενική πληρωμή του ενοικίου για τα χαλίτικα, δασικά και τουρκοκυπριακά τεμάχια που και αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαπάνη, ενώπιον του Υπουργού «τέθηκαν επίσης έντονα κάποια προβλήματα που ήρθαν στη επιφάνεια εδώ και ένα χρόνο με την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Γεωργικής Ασφάλισης, τα οποία πραγματικά είναι δικαιολογημένα και έχουν καταγραφεί». Γι’ αυτό μάλιστα το θέμα υπάρχει διαβούλευση από το Τμήμα Γεωργίας και τις Αγροτικές Οργανώσεις έτσι ώστε να εξευρεθεί λύση, όπως ανέφερε.

Εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα πως αυτά τα προβλήματα «θα λυθούν λίαν συντόμως και ότι θα έχουμε όπως πάντα, δίπλα μας τον ίδιο τον Υπουργό για τις δύσκολες εποχές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα