Παζαρεύουν το ενοίκιο για την επένδυση στη Γεροσκήπου

Στο  στάδιο της διαπραγμάτευσης  για το ύψος του ενοικίου της κρατικής γης, στην οποία προβλέπεται να δημιουργηθεί η περιβόητη «Eden City», βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Ούγγρου επενδυτή,  Σάντορ Κενγιέρες, για την πολυσυζητημένη επένδυση «μαμούθ» στη Γεροσκήπου.
 
Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, το κράτος ζητά ενοίκιο ύψους 12 εκατομμυρίων το χρόνο για το συγκεκριμένο οικόπεδο, ενώ ο Ούγγρος συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου προσφέρει 2,5 εκατομμύρια. «Τα χρήματα που προσφέρει ο Ούγγρος δεν είναι λίγα, αν σκεφτεί κανείς ότι τώρα τα κέρδη του κράτους από το συγκεκριμένο ακίνητο φτάνουν μόλις τις 100 χιλιάδες το χρόνο», τόνισε ο Μακαριότατος.
Επανέλαβε μάλιστα ότι τα οφέλη για το κράτος και την Πάφο θα είναι πολλαπλάσια, καθώς, μεταξύ άλλων,  θα ανοίξουν και 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
 

 
Έργο με ρυθμούς χελώνας
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη  επένδυση πέρασε από 40 κύματα. Ενώ έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε από πλευράς Αρχιεπισκόπου,  εντούτοις παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση του. «Ο Ούγγρος επιδεικνύει ιώβεια υπομονή, αν ήμουν εγώ στη θέση του, με τόσες καθυστερήσεις, θα απέσυρα το ενδιαφέρον μου», τόνισε ο Μακαριότατος.  Σημείωσε, πάντως, πως αν και δεν είναι ευχαριστημένος από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, πιστεύει ότι  θα υπάρξει τελικά αίσια κατάληξη.
 
Ερωτηθείς για το κομμάτι που αφορά στο οικόπεδο της Αρχιεπισκοπής, το οποίο επίσης θα χρησιμοποιηθεί στην επένδυση, ο Μακαριότατος ανέφερε πως ήδη έχει ενοικιαστεί από το Ούγγρο, προσθέτοντας πως εάν ο κ. Κενγιέρες επιθυμεί, μπορεί και να το αγοράσει.Υπενθυμίζεται ότι μεγάλες  καθυστερήσεις είχαν παρατηρηθεί και κατά την διαδικασία επεξεργασίας, από κυβερνητικής πλευράς,  των τριών προσφορών που είχαν κατατεθεί για το εν λόγω έργο. Μάλιστα, ο Ούγγρος επενδυτής είχε φτάσει κοντά στο να αποσύρει το ενδιαφέρον του, ωστόσο μεταπείστηκε μετά από παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος πιστεύει πολύ σε αυτή την επένδυση.  Από τους τρεις προσφοροδότες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, επιλέχθηκε τελικά ο κ. Κενγιέρες, μετά από τετράμηνη καθυστέρηση.
 
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε παραδεχθεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Είχε τονίσει ωστόσο ότι δεν είναι υπερβολικές για το μέγεθος της επένδυσης, προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των θεσμοθετημένων διαδικασιών, διασφαλίζοντας ότι πολύ σύντομα θα τελειώσει η διαδικασία».
 
Το έργο
 Βάσει των σχεδιασμών, η «Eden City», ο προϋπολογισμός της οποίας αγγίζει τα 3,5 δις ευρώ, περιλαμβάνει αριθμό ξενοδοχείων, μαρίνα σκαφών καθώς επίσης και τεχνητό νησί με πολυκατοικίες και επαύλεις. Για τη συγκεκριμένη επένδυση θα αξιοποιηθούν 450 περίπου σκάλες κρατικής γης καθώς επίσης και παραλιακή γη που γειτονεύει, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας.
 
 
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη