Τέλος τα ιατροσυμβούλια για άτομα με αναπηρίες-«Εξευτελισμός και ταλαιπωρία»

Τέλος στην ταλαιπωρία που υποβάλλονται τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, βάζει η Βουλή, μετά την πρόταση νόμου που αίρει την επαναξιολόγηση ατόμων με μόνιμες αναπηρίες από ιατροσυμβούλια, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν το δημόσιο επίδομα. Οργανισμοί και συνομοσπονδίες για άτομα με ιδιαιτερότητες, υποστηρίζουν την πρόταση νόμου, ιδιαίτερα μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν άτομα με μόνιμες ή εκ γενετής αναπηρίες, τα οποία καλούνταν για επαναξιολόγηση.

Η πρόταση νόμου αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από τις 22 Απριλίου και προνοεί, ότι σε περίπτωση τεκμηριωμένων καταγγελιών για απάτες, θα μπορεί να ζητηθεί επαναξιολόγηση από τα ιατροσυμβούλια. Μαζί με την κατάργηση της άσκοπης επανάληψης της αξιολόγησης, αναμένεται, αν υπερψηφιστεί, και η κατάργηση της ανωνυμίας των γιατρών που αξιολογούν τους ασθενείς και στο εξής, θα πρέπει να δηλώνουν το όνομα και την ιδιότητά τους. 

Όπως δήλωσε στον REPORTER ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Χρίστος Νικολαΐδης, ως συνομοσπονδία υιοθετούν πλήρως την πρόταση νόμου της Βουλής, με την οποία, όπως τονίζει, θα τερματιστεί ο εξευτελισμός και η ταλαιπωρία που υπόκεινται τα άτομα με αναπηρίες στην Κύπρο. 

Από την αρχή ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, η συνομοσπονδία ήταν αντίθετη με το λεγόμενο Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας (ICF), αφού όπως είπε, «πρόκειται για περίπλοκες αντιεπιστημονικές, πολυδάπανες και εξευτελιστικές διαδικασίες αξιολόγησης της αναπηρίας, που οδηγούν σε περιορισμούς των δικαιωμάτων της ίσης αναγνώρισης, ενώπιον του νόμου. Την ίδια στιγμή, παραβιάζουν κατάφορα την προσέγγιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υιοθετήθηκε και στη χώρα μας, με την κύρωση της διεθνούς Σύμβασης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες». 

Όσον αφορά την ανωνυμία στις επιτροπές αξιολόγησης, ο κ. Νικολαΐδης, αναφέρει ότι πρέπει να τερματίσει άμεσα, αφού δεν συνάδει με τις σύγχρονες ιατρικές πρακτικές που ακολουθούνται. «Με αυτό τον τρόπο, θα διασφαλιστεί η νομιμότητα της σύνθεσης της εκάστοτε επιτροπής, η αντικειμενικότητα της αξιολόγησης, καθώς και η αμεροληψία όσων εμπλέκονται στη διαδικασία. Τα μέλη της επιτροπής, θα νιώθουν ακόμα πιο υπεύθυνοι και θα αναλαμβάνουν με πιο επίσημο τρόπο, το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, όταν υπογράφουν το πόρισμα της αξιολόγησης». 

Οι διαδικασίες αξιολόγησης, τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, «αποτελούν μια συνεχή προσπάθεια της πολιτείας, να αποκλείσει από το κράτος πρόνοιας, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών με αναπηρίες, με σκοπό την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων».

«Τους αντιμετωπίζουν σαν να λένε ψέματα και με δυσπιστία»

Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται και η πρόεδρος της Οργάνωσης «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, η οποία όπως είπε στον REPORTER, θεωρεί ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση η απόφαση της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι εδώ και χρόνια ταλαιπωρούνται τα άτομα με μόνιμες και εκ γενετής αναπηρίες.

«Όταν είναι εκ γενετής και μόνιμη μια αναπηρία τι μπορεί να αλλάξει;» διερωτήθηκε η κ. Πιτσιάλη, ενώ σε ότι αφορά την απόφαση για κατάργηση της ανωνυμίας του ιατρικού συμβουλίου ανέφερε, «δεν γνωρίζαμε ποιες ιδιότητες γιατρών ήταν σε αυτά τα συμβούλια. Θα είναι πολύ θετικό αν περάσει από την Βουλή. Πρέπει να ξέρουμε ποιοι εξετάζουν τους ασθενείς και με ποια ιδιότητα. Είναι νόμιμο το ιατροσυμβούλιο; Απαρτίζεται από την ισορροπία των επιστημόνων που πρέπει να έχει; Οφείλουμε να γνωρίζουμε». 

Δεν ήταν λίγες άλλωστε οι φορές, που παρατηρήθηκαν όπως ανέφερε, φαινόμενα υποτιμητικής συμπεριφοράς από μέλη του ιατρικού συμβουλίου. «Δεν σέβονται τα δικαιώματά τους, τους αντιμετωπίζουν σαν να λένε ψέματα και με δυσπιστία. Έχουμε πολλές τέτοιες καταγγελίες».

Όπως καταγγέλλει η κ. Πιτσιάλη, υπήρξαν και περιπτώσεις ατόμων που περνούσαν από ιατροσυμβούλια και η αναπηρία τους κρινόταν μέτρια ή ήπια, με μη διαφανείς διαδικασίας, με αποτέλεσμα να τους κόπτεται το επίδομα. 

Παράλληλα, η κ. Πιτσιάλη υπογράμμισε ότι «το κράτος έχει την ευθύνη των ΑμΕΑ. Δεν πρέπει να ψάχνουν δικαιολογίες για να κόψουν τα επιδόματα. Πρέπει εξατομικευμένα, να δουν την κάθε περίπτωση, να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα και τις ανησυχίες των ατόμων αυτών». 

«Δεν έχει κινητικό πρόβλημα απλά σσιασιουρεύκει», τους είπαν...

Τις ίδιες ανησυχίες, για την ανωνυμία του ιατρικού συμβουλίου, έχει και η κ. Στέλλα Μιχαήλ, πρόεδρος της ομάδας «Γονείς Παιδιών με Ιδιαιτερότητες» και μητέρα δύο παιδιών με ιδιαιτερότητες, η οποία αναρωτιέται εάν είναι κατάλληλα τα άτομα που βρίσκονται εκεί για να εξετάζουν τα παιδιά τους. 

«Δέχτηκα παράπονο μέσω της ομάδας, ότι μητέρα πήγε το παιδί της με κινητικά προβλήματα για επαναξιολόγηση και της είπαν οι γιατροί, ότι ο λόγος που πέφτει στη προσπάθειά του να περπατήσει, είναι επειδή «σσιασιουρεύκει». Πώς να τους εμπιστευτούμε όταν αγνοούν τα όσα γράφουν οι γιατροί;». 

Για επαναξιολόγηση καλούν και την ίδια, με τον γιο της Ρωμαίο, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά επιληπτικά επεισόδια, νοητική υστέρηση και έχει ατροφικό μεσολόβιο εγκεφάλου. Όπως αναφέρει, είχε πάει σε αξιολόγηση και πέντε μήνες μετά, την κάλεσαν και πάλι. «Μας είδε η γιατρός και μου είπε, ‘μα γιατί μας τον ξαναέφερες;’ Τι να κάνω όταν με καλούν; Πιστεύουν ότι από την μια μέρα στην άλλη το παιδί μου θα γίνει καλά;».     

Όσον αφορά την πρόταση νόμου της Βουλής, η κ. Στέλλα βρίσκει θετικό το ότι προωθείται ένα τέτοιο θέμα, ωστόσο ζητά διευκρινήσεις όσον αφορά τα άτομα που αφορά ο νόμος.  

«Το κράτος να καλύπτει το κόστος ζωής που δημιουργείται στα άτομα από την αναπηρία»

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, δεν θεωρεί ουσιαστική την αλλαγή που πρόκειται να επέλθει μετά την ψήφιση της πρότασης νόμου. 

«Πιστεύω ότι αυτό που θέλουν να ψηφιστεί, δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό. Δεν θα έπρεπε να τους καλούν αν το άτομο αξιολογήθηκε προηγουμένως με το νέο σύστημα αξιολόγησης αναπηρία, το οποίο βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια». 

Ο κ. Λαμπριανίδης, εξηγεί ότι θα ήταν προτιμότερο να εστιάσουν στις πραγματικές ανάγκες, που δημιουργεί στην ζωή του ατόμου με αναπηρία η αναπηρία του. «Εμάς μας ενδιαφέρει οι αξιολογήσεις, να ασχολούνται και με την λειτουργικότητα του ατόμου, να εξετάζεται πώς στην καθημερινότητά, η αναπηρία επηρεάζει την ζωή του ατόμου. Το κράτος, πρέπει να στηρίζει το άτομο, για να απολαμβάνει μια καλύτερη ζωή, με σεβασμό στα δικαιώματά του και στην σύμβαση των ΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ».

Παράπονα για τις συμπεριφορές μελών ιατροσυμβουλίων, δέχεται και η Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, με τους γιατρούς συχνά να κάνουν υποτιμητικά σχόλια για τους ασθενείς. «Δεν ξέρουμε σε ποια ιατροσυμβούλια έγιναν, διότι δεν έχουμε δει γραπτές καταγγελίες. Καλώ προσωπικά, τα άτομα που πηγαίνουν σε ιατροσυμβούλια και τους συμπεριφέρονται απρεπώς, να κάνουν γραπτές καταγγελίες, τόσο προς το Υπουργείο Εργασίας, όσο και στην Επίτροπο Διοικήσεως. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος να καταγγέλλει, δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή».

Ξεκαθαρίζει επίσης, ότι θα έπρεπε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων επιδομάτων, για παροχές και υπηρεσίες σε άτομα με πιο ελαφριές αναπηρίες, που δεν καλύπτονται από τα διάφορα σχέδια. 

Δειτε Επισης

Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία