Εισηγείτο άνοιγμα σχολείων ο Τσιούτης, τα κλείνει με το... αντιφατικό πρωτόκολλο

«Φωτιές» έχει ανάψει στην εκπαίδευση, η εισήγηση του επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνου Τσιούτη, για αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που εφαρμόζεται στα σχολεία, το οποίο προβλέπει ακόμη και κλείσιμο σχολείων σε περίπτωση που βρεθούν κρούσματα σε πολλές τάξεις. Τα αυξημένα κρούσματα, που εντοπίστηκαν στα σχολεία τις προηγούμενες ημέρες, προκάλεσε την ανησυχία των ειδικών, που έσπευσαν να βρουν νέους τρόπους, για να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, εντός των σχολικών μονάδων, ανακοινώνοντας, μάλιστα, διαμορφωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Ο κ. Τσιούτης είχε εισηγηθεί το άνοιγμα των Γυμνασίων παγκύπρια και των Δημοτικών στη Λεμεσό, την ώρα που τα κρούσματα παρέμεναν στα ύψη, αναφέροντας μάλιστα πως η αναστολή της λειτουργίας τους ήταν πολιτική απόφαση, όπως είχε ανακοινώσει, ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό να ανοίξουν τα σχολεία. 

Μια πρωτοβουλία που προκάλεσε στο τέλος ποικίλες αντιδράσεις, αφού ενώ εισηγείτο το άνοιγμα των σχολείων, το πρωτόκολλο που κατάρτισε, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στα σχολεία, θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολείων μέσα σε λίγες ώρες. Κάτι, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εισηγήσεις του.  

Γεγονός που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος με μία ανακοίνωση κόλαφος, ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι η εισήγηση των ειδικών, όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, αφού δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί χωρίς να προκαλέσει αποδιοργάνωση των σχολείων και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα μαζική αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί κάποιος σχεδιασμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρ και μανία ο Προδρόμου με τους επιδημιολόγους-«Θα κλείσουν όλα τα σχολεία»

«Ο κανόνας αναστολής της φοίτησης με φυσική παρουσία ακόμα και σε σχολεία που δεν βρίσκονται σε επιβαρυμένη περιοχή, εφ’ όσον σε διάστημα μιας εβδομάδας παρουσιαστούν τρία κρούσματα, θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε αναστολή της φοίτησης σε μεγάλο αριθμό σχολείων», ξεκαθαρίζοντας ότι τα σχολεία συνεχίζουν προς το παρόν να εφαρμόζουν το υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο και τις σχετικές οδηγίες.  

Το διαμορφωμένο πρωτόκολλο του επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνου Τσιούτη, είχε παρουσιαστεί συνοπτικά σε συνάντηση παρουσία και λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, να γνωρίζουν την τελική μορφή του, αγνοώντας έτσι τις συνέπειες που θα είχε στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.   

Ο προβληματισμός του Υπουργείου Παιδείας έγκειται στο γεγονός ότι στην ουσία το πρωτόκολλο θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πάρα πολλών σχολείων παγκύπρια. Ένας από τους λόγους υπάρχουν καθηγητές, οι οποίοι διδάσκουν σε περισσότερα από ένα τμήματα, οπόταν αυτό θα οδηγήσει αυτόματα σε κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας, με τα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, θα γίνει συζήτηση με στόχο την αναπροσαρμογή προνοιών του πρωτοκόλλου, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, από τη μία και η προστασία της δημόσιας υγείας από την άλλη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι από τα αυξημένα κρούσματα σε σχολεία, αυστηροποίηση μέτρων

Υπενθυμίζεται ότι το αναδιαμορφωμένο πρωτόκολλο, που ανακοίνωσαν οι ειδικοί προνοεί, ότι:

-Στενές επαφές ενός μαθητή ή εκπαιδευτικού θετικού στον ιό θεωρούνται όλα τα παιδιά του ίδιου τμήματος, καθώς και οι επαφές του κρούσματος εκτός τάξης στα διαλείμματα, στο λεωφορείο, στις κοινωνικές συνευρέσεις, κτλ, και οφείλουν να παραμένουν σε περιορισμό.

- Σε περιπτώσεις όπου σε μια σχολική μονάδα (σχολείο ή κύκλος) εντοπίζονται θετικοί στον ιό διαφορετικοί μαθητές/εκπαιδευτικοί από τρεις ή/και περισσότερες διαφορετικές τάξεις, σε διάστημα μιας εβδομάδας, κλείνει το σχολείο και η εκπαίδευση πραγματοποιείται εξ αποστάσεως για διάστημα μιας εβδομάδας.

-Εάν πρόκειται για Δημοτικό Σχολείο, κλείνουν όλες οι τάξεις του κύκλου εφόσον οι δύο κύκλοι είναι ξεχωριστοί χωροταξικά.

- Μια βδομάδα μετά το κλείσιμο της μονάδας (δηλαδή την 6 η ημέρα μετά το κλείσιμο), όλο το σχολείο υποβάλλεται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία για τους ανήλικους), πλην των τάξεων που θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για όλο το ενδεικνυόμενο διάστημα. Όσες τάξεις δεν έχουν νέο κρούσμα επιστρέφουν την επόμενη ημέρα. Στις τάξεις που εντοπίζεται νέο κρούσμα, επιστρέφουν μόνο οι μαθητές/εκπαιδευτικοί της τάξης που δεν αποτελούν στενή επαφή και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

- Για το διάστημα που η σχολική μονάδα λειτουργεί με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι μαθητές απέχουν και από τις απογευματινές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίθετοι με την τροποποίηση του πρωτοκόλλου στα σχολεία και οι γονείς-«Θα προκαλέσει ανισότητα»

Αντίθετοι οι γονείς, προβληματισμένοι οι καθηγητές

Το νέο πρωτόκολλο των ειδικών, προκάλεσε και την αντίδραση των γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι ανέφεραν πως βάσει αυτών των αλλαγών, υπάρχει περίπτωση να κλείνουν πέντε με έξι σχολεία την ημέρα, εκφράζοντας μάλιστα την απορία, για ποιο λόγο να «τιμωρούνται» όλα τα παιδιά και να παραμένουν στο σπίτι με την τηλεκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, σε δηλώσεις του επί του θέματος είχε τονίσει πως αυτό γίνεται σε ένα χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι μαθητές των Γυμνασίων επέστρεψαν πριν λίγες ημέρες στα σχολεία, ενώ οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών, έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας, ενόψει των επικείμενων Παγκύπριων Εξετάσεων.

«Άρα, η οποιαδήποτε αναστάτωση θα δημιουργηθεί στα σχολεία αυτή τη στιγμή με το σχετικό διάταγμα θα προκαλέσει ανισότητα μεταξύ των μαθητών», υπέδειξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβληματισμένοι οι καθηγητές για την αλλαγή του πρωτόκολλου-Ζητούν διευκρινίσεις

Από πλευράς τους, οι καθηγητές κρατάνε μία ουδέτερη στάση, όσον αφορά στην αλλαγή του πρωτοκόλλου, αφού τάσσονται υπέρ της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, παρουσιάζονται προβληματισμένοι και ζητούν διευκρινίσεις.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, η Επιστημονική Ομάδα, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει να τους ενημερώσει, όσον αφορά στην εφαρμογή του εν λόγω πρωτοκόλλου. Η θέση της ΟΕΛΜΕΚ, εξάλλου, παραμένει η ίδια, να συνεχίσουν τη φοίτηση στα σχολεία με φυσική παρουσία.

Στην αντίπερα όχθη, οι δάσκαλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη, καθώς όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, φαίνεται ότι οι ειδικοί έχουν υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις, που είχαν θέσει στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔ είχε εισηγηθεί το  κλείσιμο τμημάτων ή/και σχολείων εκεί και όπου χρειάζεται, για να αποτραπεί τυχόν αλυσίδα μετάδοσης με συγκεκριμένο αριθμητικό κριτήριο όσο και τη διενέργεια εναλλακτικών μορφών τεστ στα παιδιά, ώστε να εντοπίζονται όσο γίνεται έγκαιρα τυχόν κρούσματα μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποιημένοι οι δάσκαλοι με την αλλαγή των πρωτοκόλλων-«Υιοθέτηση μέρους των προτάσεων μας»

Δειτε Επισης

Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»