«Δεν θα επιτρέψουμε σε μαθητές να χάσουν τις εξετάσεις λόγω  του πρωτοκόλλου»

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτρέψει μαθητές να χάσουν τις εξετάσεις τους εξαιτίας των υγειονομικών Πρωτοκόλλων, έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να βρεθούν οι λύσεις και οι διαδικασίες σχετικά με τον χειρισμό των κρουσμάτων και των στενών επαφών στις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων. Ο Υπουργός μιλούσε στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΣΕΜ με σύνθημα «Κανένας μαθητής μόνος του στην Πανδημία, μόρφωση σε όλους», το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι από τα αυξημένα κρούσματα σε σχολεία, αυστηροποίηση μέτρων

Στον χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου είπε αρχικά πως η περσινή και η φετινή χρονιά σημαδεύονται από μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα ξεχωριστά. Συλλογικά ως κοινωνία η χώρα μας έχει ανταποκριθεί θετικά σε σύγκριση με άλλες χώρες, το θέμα της αντιμετώπισης της Πανδημίας χάρη στη σωστή διαχείριση αλλά και των αντανακλαστικών και την υπευθυνότητα των πολιτών, ανέφερε. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, παραμένουμε σε εγρήγορση γιατί οι απειλές δεν έχουν εκλείψει και πρέπει να συνεχίσουμε τα τηρούμε τα μέτρα προστασίας έως ότου ο εμβολιασμός γενικευτεί μέσα στον πληθυσμό.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως η Πανδημία απειλεί και την εκπαίδευση, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση κατάφερε να δώσει μια λύση ανάγκης με ένα σύστημα εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης, την οποία δεν προτιμά κανείς καθώς στερεί την επαφή και την επικοινωνία των ανθρώπων. Ωστόσο, συνέχισε, ήταν η λύση για να μην χαθεί εντελώς η εκπαίδευση.

«Η ψηφιακή εκπαίδευση αναπτύχθηκε στη χώρα μας σχετικά έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ξεκινήσαμε από το μηδέν. Το δημόσιο σχολείο έχει κάνει πολύ μεγάλο βήμα προόδου, για το οποίο πρέπει να αποδώσουμε εύσημα και στους εκπαιδευτικούς, τους ειδικούς που βοήθησαν, αλλά χωρίς να παραλείψουμε να σημειώσουμε την συνεισφορά, την προθυμία και την προσαρμοστικότητα και των μαθητών και μαθητριών που ανταποκρίθηκαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το πρόγραμμα για rapid test στα σχολεία για 12-23 Απριλίου

Είπε επίσης πως γνωρίζοντας τις δυσκολίες για τους μαθητές και κυρίως για τους τελειόφοιτους, αναπροσαρμόζουν ανάλογα και το πρόγραμμα διδασκαλίας καθώς και τις διαδικασίες αξιολόγησης και τις εξετάσεις. Μέλημα του Υπουργείου, πρόσθεσε, ήταν να μην αποκλειστεί κανένας μαθητής από την εκπαίδευση και για αυτό χορήγησαν 12 χιλιάδες μαθητές με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παρείχαν χιλιάδων συνδέσεων στο διαδίκτυο.

Ο κ. Προδρόμου μίλησε για 4 παράλληλους άξονες που ακολούθησε το Υπουργείο. Ο πρώτος ήταν η εφαρμογή του υγειονομικού Πρωτοκόλλου και των μέτρων προστασίας της υγείας, ο δεύτερος ήταν η αναπροσαρμογή των προγραμμάτων στις ιδιαίτερες συνθήκες, ο τρίτος ήταν η ανάπτυξη της εκπαίδευσης με ψηφιακά μέσα και η αναβάθμιση του εξοπλισμού, η οποία συνεχίζεται διαρκώς και ο τέταρτος αφορά το πρόγραμμα συναισθηματικής ενδυνάμωσης και ψυχολογικής στήριξης. «Δεν είναι μόνο η πλευρά της μόρφωσης που δοκιμάζεται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, είναι και ο συναισθηματικός και ψυχολογικός κόσμος των ανθρώπων, άρα το σχολείο θα σταθεί δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριες», είπε.

Ο Υπουργός είπε πως η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί μέρος της σχολικής ζωής και γι αυτό έχει μεγάλη σημασία να συστηματοποιηθεί και να οργανωθεί καλύτερα και παράλληλα να προωθηθούν προγράμματα ως προς την παιδαγωγική διάσταση των ηλεκτρονικών μέσων. Διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι το Υπουργείο θα προσεγγίσει τις παγκύπριες εξετάσεις καθώς και άλλες διαδικασίες εξετάσεων σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, προσαρμοζόμενο στα ιδιαίτερα δεδομένα αυτών των καιρών. «Θα επιδείξουμε μια λογική μετριασμού και επιείκειας εκεί και όπου χρειάζεται», είπε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε στη συνέχεια πως αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να βρεθούν οι λύσεις και οι διαδικασίες σχετικά με τον χειρισμό των κρουσμάτων και των στενών επαφών στις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων. «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε παιδιά να χάσουν τις εξετάσεις τους εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Θα διασφαλίσουμε το δικαίωμα συμμετοχής για όσους είναι σε θέση να παρακαθίσουν σε εξετάσεις», σημείωσε.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου στο δικό της χαιρετισμό που αναγνώστηκε από μαθητή στο Συνέδριο, ανέφερε πως από τον περασμένο Ιανουάριο πάνω από 1500 παιδιά μέσης εκπαίδευσης της εξέφρασαν τις απόψεις τους για τον τρόπο με τον οποίο τα περιοριστικά μέτρα επηρέασαν τα δικαιώματα τους, σημειώνοντας πως έχουν καταγραφεί οι προβληματισμοί τους γύρω από τους σκοπούς που εξυπηρετεί η εκπαίδευση.

Όπως είπε, τα παιδιά σημειώνουν πως δεν πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην απόκτηση γνώσεων αλλά θα πρέπει να είναι πολυδιάστατη και να εστιάζει ανάμεσα σε άλλα και στην ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων που συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες δεν επέτρεπαν και δεν επιτρέπουν ένα διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας επισημαίνοντας ωστόσο πως η απουσία τους από τη σχολική κοινότητα και το σχολείο επηρέασε την ψυχική τους υγεία.

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως η ΠΣΕΜ κλήθηκε να ανταποκριθεί σε δύσκολες συνθήκες και απαιτήσεις που εξακολουθούν να επηρεάζουν τους μαθητές, και τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ουσιαστική συνεργασία με την Οργάνωση. Η διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου, είπε, φανερώνει την αποφασιστικότητα της ΠΣΕΜ να συζητήσει και να βρει τρόπους υπέρβασης των εμποδίων για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που έφερε η Πανδημία επηρεάζοντας σε ένα μεγάλο βαθμό και με διάφορους τρόπους τα δικαιώματα των παιδιών.

Εκ μέρους της ΠΟΦΕΝ, ο Γενικός Γραμματέας Δήμος Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο είπε πως η φοιτητική και η μαθητική κοινότητα δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την Πανδημία. Ως εκπρόσωποι των φοιτητών, πρόσθεσε, είχαν να αντιμετωπίσουν για όλους κατάσταση η οποία επηρέασε τους φοιτητές και τις οικογένειες τους.

Σημείωσε πως στην προσπάθεια τους να στηρίξει τους φοιτητές, η ΠΟΦΕΝ λειτούργησε ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ φοιτητών και πολιτείας. Τόνισε πως από τον Ιανουάριο του 2020 όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα ηγεσία της Φοιτητικής οργάνωσης, η ατζέντα της ΠΟΦΕΝ άλλαξε και έβαλε στο επίκεντρο τον φοιτητή, την εκπαίδευση του, τα δεξιότητες του καθώς και τα καθημερινά του προβλήματα.

Εκ μέρους του Προέδρου της ΠΣΕΜ, η Μαριάννα Κανελλή είπε πως φέτος το θέμα του συνεδρίου είναι «Κανένας μαθητής μόνος του στην Πανδημία, μόρφωση για όλους» τονίζοντας πως η φετινή χρονιά ήταν πολύ διαφορετική και ο κάθε μαθητής την βίωσε αλλιώς.

Η απαίτηση μας δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από μια μόρφωση ολόπλευρη μέσα από την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχει στόχο ένα σχολείο ανθρώπινο και δημοκρατικό, ανέφερε. «Ως προς αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις της ΠΣΕΜ στο συμβούλιο Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου αλλά και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για όλα τα ζητήματα που τίθενται», είπε.

Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε πως η ΠΣΕΜ θα συνεχίσει τον αδιάκοπο αγώνα μέχρι το τέλος της θητείας του συμβουλίου για τα συμφέροντα όλων των μαθητών, και ευχήθηκε όπως το συνέδριο καταστεί εφαλτήριο για νέους μαζικούς αγώνες και διεκδικήσεις. «Ας μετατραπούν οι σημερινές δημοκρατικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε σε νέα αιτήματα τα οποία θα αποσκοπούν στο καλό των μαθητών», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων