Α. Μάτσας: Ανάγκη μεταρρυθμίσεων για ανάκαμψη και ανάπτυξη από την υγειονομική κρίηση

Μήνυμα αισιοδοξίας για τις δυνατότητες διαχείρισης της επόμενης μέρας της πανδημίας του κορωνοϊού, έστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν την Κύπρο στην ανάκαμψη και ανάπτυξη από την υγειονομική κρίση.

«Είμαστε αισιόδοξοι ως προς την επόμενη μέρα», ανέφερε ο κ. Μάτσας σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά λόγω των μέτρων για περιορισμό της μετάδοσης της νόσου του κορωνοϊού.

Όπως είπε, το γεγονός ότι η ύφεση της κυπριακής οικονομίας είναι σε κατά πολύ μικρότερα και πολύ πιο διαχειρίσιμα επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, «μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε ακόμη πιο στοχευμένοι στις εισηγήσεις μας, αλλά την ίδια στιγμή να μπορούμε να θέτουμε υλοποιήσιμους στόχους για την επόμενη μέρα, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι τα προβλήματα που καταγράφει είτε η οικονομία, είτε η κοινωνία, είτε η αγορά εργασίας δεν είναι οριζόντια».

Για την ανεργία, ο ηγέτης της ΣΕΚ είπε ότι αυτή βρίσκεται σε ελεγχόμενα επίπεδα και σημείωσε πως αν συγκρίνουμε την ανεργία σήμερα με το 2017 θα δούμε ότι βρισκόμαστε σε καλύτερα επίπεδα και «άρα είναι διαχειρίσιμη ανεργία και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι εντός του 2022 θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη επάρκεια την ανεργία».

«Απ’ εκεί και πέρα, θέτουμε ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο προοπτικής ανάκαμψης και ανάπτυξης να προβούμε στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», είπε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μάτσας, ανέδειξε την ανάγκη μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και το αίτημα που κατέθεσε η ΣΕΚ σε σχέση με την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων της για καλύτερη διαχείριση των κλιματικών αλλαγών, αλλά και της κυκλικής οικονομίας.

«Υπάρχουν όμως τα εργαλεία στα χέρια μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτές τις προκλήσεις και να δώσουμε στοχευμένη, τεκμηριωμένη και χρηματοδοτούμενη ώθηση προς την κατεύθυνση που έχω περιγράψει», κατέληξε.

Στο μεταξύ, στο κείμενο των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της συνδικαλιστικής οργάνωσης τονίζεται πως η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει «ούτε ένα ευρώ» από την άντληση των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σαφή στόχευση τη δίκαιη οικονομική ανάπτυξη, όπως σημειώνεται.

Καλεί επίσης Κυβέρνηση και Βουλή να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης, ζητεί την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, «με κοινωνικό πρόσωπο» και αποτρέποντας τη δημιουργία ψηφιακού χάσματος.

Το ΓΣ της ΣΕΚ αναφέρει ακόμη ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πρέπει να είναι αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου και να καλύπτει τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και να διασφαλίζει το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση όλων των συνταξιούχων χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τις επόμενες γενιές.

«Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους», σημειώνεται.

Η ΣΕΚ καλεί την Βουλή να εγκρίνει στην παρούσα κοινοβουλευτική σύνοδο το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο που αφορά την ενοποίηση εφτά νομοθεσιών με τις οποίες θωρακίζονται ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα των καταναλωτών τόσο από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όσο και από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, ενώ εκφράζει απαρέσκεια «για την επιθετική χρεωστική πολιτική των τραπεζών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια λειτουργούν μέσα σε ένα αυστηρά μονοπωλιακό καθεστώς εγκαταλείποντας το κοινωνικό τους πρόσωπο».

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών, το ΓΣ της ΣΕΚ καλεί τους εκλογείς να προσέλθουν στην κάλπη και να ασκήσουν το ιερό εκλογικό τους δικαίωμα. «Η αποχή δεν είναι λύση», τονίζεται.

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό και με την επερχόμενη άτυπη πενταμερή, η ΣΕΚ «καλεί τις πολιτικές δυνάμεις σε μέγιστη ενότητα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και κατοχύρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποτραπούν οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι ως απότοκο της τουρκικής επεκτατικότητας».

 «Η ΣΕΚ επαναλαμβάνει πως διεκδικεί λύση που θα απελευθερώνει, επανενώνοντας την Κύπρο και η οποία θα πρέπει να εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της ΕΕ», αναφέρει στις αποφάσεις του το ΓΣ της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας