«Δυστυχώς πολλές μάνες δεν είναι έτοιμες, αυτά τα μωράκια γεννιούνται μαχητές»

«Η προωρότητα είναι κάτι που έρχεται αναπάντεχα στη ζωή σου πολλές φορές και φέρνει τα πάνω-κάτω και δυστυχώς πολλές μητέρες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν και να βιώσουν την προωρoτήτα, να αποχωριστούν το μωρό τους μόλις γεννηθεί και να βρεθεί καλωδιωμένο μέσα σε μια θερμοκοιτίδα σε μια μονάδα και να μην μπορεί να το επισκεφθεί...».

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», κ. Έλενα Μεγαλέμου, μίλησε στον REPORTER, για τη δράση και το όραμα του Συνδέσμου, ο οποίος έχει ως απώτερο στόχο τη στήριξη της εντατικής μονάδας νοσηλείας νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία. 

«Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα δημιουργήθηκε το 2015 από μια ομάδα ανθρώπων που βίωσε την προωρότητα. Ο στόχος του Συνδέσμου είναι να στηρίζει την εντατική μονάδα νοσηλείας νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία. Όραμά μας είναι η αναβάθμιση της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών στο Μακάρειο με βάση τα διεθνή πρότυπα. Διότι όταν επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά τη μονάδα το 2015, είδαμε ότι κτιριακά η μονάδα υστερούσε πάρα πολύ. Και γι' αυτό λόγο του ότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές, οι γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες δεν μπορούσαν να έχουν παρουσία στην μονάδα, όσες ώρες το επιθυμούν. Άρα πρωταρχικός μας στόχος και όραμά μας, ήταν να αναβαθμιστεί η μονάδα αυτή, ούτως ώστε τα πρόωρα μωρά, να έχουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή τους, οι γονείς μπορούν να έχουν παρουσία στη μονάδα, όσες ώρες το επιθυμούν, διότι σήμερα είναι και η πανδημία επίσης, καθώς κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα».

Όπως ανέφερε η κ. Μεγαλέμου, «πριν την πανδημία, οι γονείς δεν μπορούσαν να ήταν όσες ώρες επιθυμούσαν στη μονάδα, ήταν δυο ώρες την ημέρα και με μεγάλες πιέσεις και προσπάθειες το κάναμε τρεις ώρες την ημέρα. Ενάμιση ώρα το πρωί και ενάμιση ώρα το απόγευμα. Και βεβαίως λόγω των υποδομών και της στενότητας του χώρου, που υπάρχει σήμερα στη μονάδα, το προσωπικό δεν μπορώ να πω ότι εργάζεται σε ένα υγιές, ασφαλές και αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον». 

Την ίδια ώρα ωστόσο, η Πρόεδρος του Συνδέσμου, εξέφρασε την ικανοποίησή της και χαρά της, «λόγω του ότι εισακούστηκαν οι εισηγήσεις μας γι' αυτή την αναβάθμιση και το κράτος έχει πάρει κονδύλι με τους τελευταίους προϋπολογισμούς για να χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση και την επέκταση της μονάδας. Αυτά τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή έχουν προβλήματα υγείας και νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα, είναι πάρα πολύ ευάλωτα, γεννιούνται πολύ νωρίς, πολύ μικρά και πολλές φορές άρρωστα. Άρα δεν μπορεί να ανακαινιστεί σήμερα η μονάδα, χωρίς τα μωρά αυτά να μετακινηθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, εντατικής μονάδας». 

Εισήγηση του Συνδέσμου, όπως ανέφερε η κ. Μεγαλέμου, «είναι να γίνει πρώτα η επέκταση και μετά η αναβάθμιση της εντατικής μονάδας, ούτως ώστε τα μωρά που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή να μεταφερθούν στην επέκταση της καινούργιας εντατικής για να είναι εφικτό να αναβαθμιστούν όλοι οι χώροι. Θα δημιουργηθούν επιπρόσθετοι χώροι που θα είναι είτε για τους γονείς, το προσωπικό, είτε δωμάτια για θηλασμό για τις μητέρες. Μετά χαράς είδαμε ότι αυτά θα γίνουν σύντομα. Πάρθηκε η απόφαση και υπάρχει κονδύλι για τα επόμενα τρία χρόνια να γίνει τόσο η επέκταση αλλά και η ανακαίνιση». 

Η δράση του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», είναι η ενημέρωση της κοινωνίας για τα πρόωρα μωρά. Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε η κ. Μεγαλέμου, «βεβαίως έχουμε και επαφή με τις οικογένειες και στηρίζουμε τις οικογένειες. Αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας, υπάρχει πρόβλημα διότι δεν μπορούν να είναι συνέχεια οι μητέρες δίπλα από τα παιδιά τους και πολλές φορές μπορεί να περάσουν και μέρες και να μην μπορούν να επισκεφθούν το Νοσοκομείο. Οπότε έρχονται σε επαφή με τον σύνδεσμο, εμείς ακούμε τα προβλήματα που έχουν και προσπαθούμε μέσω της καλής σχέσης που έχουμε με τους φορείς που ασχολούνται με το Μακάρειο Νοσοκομείο, να βοηθήσουν να επιλυθεί το πρόβλημα με την παρουσία των μητέρων. Το πρόβλημα είναι η ασφάλεια πρωτίστως των νεογνών. Και με τις καταστάσεις που επικρατούν στην παρούσα φάση λόγω της πανδημίας, είναι δύσκολο διότι δεν υπάρχουν και οι υποδομές».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε η κ. Μεγαλέμου, «σύντομα θα δημιουργήσουμε ένα οδηγό για τους γονείς, στον οποίο θα μιλάμε για την προωρότητα και τι θα αντιμετωπίσει μια μητέρα που μπαίνει το μωρό της στο Μακάρειο Νοσοκομείο». 

Το πιο συγκινητικό κομμάτι της προωρότητας, μας είπε η κ. Μεγαλέμου, «είναι ότι βλέπεις μωράκια που γεννιούνται πάρα πολύ νωρίς και είναι πάρα πολύ μικρά και ευάλωτα. Η μονάδα αυτή τη στιγμή νοσηλεύει μέχρι βάρους 500 γραμμαρίων και αυτά τα μωρά επιβιώνουν. Αυτό είναι το πιο συγκινητικό κομμάτι. Είχαμε εμπειρίες γι' αυτό που λέω γιατί είδαμε μωράκια να γεννιούνται πολύ νωρίς και με πολύ λίγο βάρος μέχρι 450 γραμμάρια και επιβίωσαν. Και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας, οι οποίοι φροντίζουν και είναι δίπλα από αυτά τα μωρά με πάρα πολλή ευαισθητοποίηση και είναι εξειδικευμένα άτομα. Κατάφεραν παρά τις συνθήκες που εργάζονται, η επιβίωση των μωρών να πλησιάζει το 98%». 

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου, έστειλε το δικό της μήνυμα προς τους γονείς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πώς, «εκείνο που θα ήθελα να μεταφέρω στους γονείς είναι να έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν την προωρότητα και να έχουν πιστή σε τούτα τα μωράκια, γιατί αυτά τα μωράκια γεννιούνται μαχητές και στο τέλος της ημέρας μας δίνουν δύναμη για να τα βοηθούμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο για την εμπιστοσύνη που μας δίνει τα τόσα χρόνια μέσα από εισφορές, δωρεές και χορηγίες. Ο σύνδεσμος υπόσχεται πως θα στηρίζει αυτά τα μωρά, τους γονείς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για να μπορέσουν αυτά τα μωρά να έχουν το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή τους για να επιβιώνουν και να φεύγουν από τη μονάδα υγιέστατα και να γυρίζουν στο σπίτι και στους γονείς τους». 

 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας