Οι απαντήσεις των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για AstraZeneca και η θέση της Κύπρου

Μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ, που ανέφερε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, παραμένει αποτελεσματικό και ασφαλές, συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, εν μέσω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η Πύλη Εμβολιασμού, που είχε πέσει χθες για ώρες λόγω των χιλιάδων ταυτόχρονων αιτημάτων, θα είναι ανοικτή και σήμερα για διευθέτηση ραντεβού από άτομα 61 ετών και άνω.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος, με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (πρώην εμβόλιο AstraZeneca). 

«Ο ΕΜΑ συστήνει όπως οι εμβολιασμοί συνεχίσουν να γίνονται, δεν συστήνει ούτε απόσυρση ούτε κάτι άλλο, επομένως η Κύπρος θα ακολουθήσει αυτές τις συστάσεις αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca», ανέφερε στον REPORTER η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Ο EMA συνέστησε επίσης στους επαγγελματίες υγείας και στα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις, έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Η κ. Παναγιωτοπούλου ερωτήθηκε για τη δυσπιστία που έχει προκληθεί ανάμεσα στον κόσμο για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Απάντησε πως ο ΕΜΑ αποτελεί την καθ’ ύλη επιστημονική αρχή, η οποία το έχει εξετάσει και «εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα οφέλη αυτού του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων. Ο ΕΜΑ θα συνεχίσει να διερευνά τα συγκεκριμένα περιστατικά».

Κληθείσα να απαντήσει εάν άτομα που έχουν θρομβωτικά επεισόδια θα αποκλειστούν από το συγκεκριμένο εμβόλιο, ανέφερε πως τα ευρήματα του ΕΜΑ, θα συμπεριληφθούν στο φύλλο οδηγιών χρήσης του φαρμάκου, «ώστε ο γιατρός που θα συστήσει τον εμβολιασμό, να το λάβει υπόψη του και να αποφασίσει κατά πόσον κάποιο άτομο, ενδείκνυται να εμβολιαστεί ή όχι με το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Σ’ ότι αφορά σε όσους εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και δεν επιθυμούν να κάνουν τη δεύτερη δόση, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ανέφερε πως δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες. «Μέχρι τώρα οι υποδείξεις και οι συστάσεις ήταν να τελειώνεις με το εμβόλιο που αρχίζεις. Δεν υπάρχουν οδηγίες για τη μεταπήδηση από το ένα εμβόλιο στο άλλο. Οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια σύσταση, ούτε μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να γίνει. Υπάρχουν κλινικές δοκιμές περί τούτου, αλλά πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα για το αποτέλεσμα».

Όπως ανέφερε η κ. Παναγιωτοπούλου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει πέραν των 4 χιλιάδων πολύ καταρτισμένων επιστημόνων. «Δεν είναι τυχαία που βρίσκεται κάποιος στον ΕΜΑ. Είναι διαπρεπείς επιστήμονες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αξιολογήσεις και οι αδειοδοτήσεις, ιδίως των φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας, γίνονται μόνο από τον ΕΜΑ, καμία χώρα της ΕΕ δεν προβαίνει από μόνη της σε αξιολογήσεις».

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Υγείας ο οποίος συμμετείχε χθες βράδυ σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους της ΕΕ, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση κάποιων κρατών αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο Κωνταντίνος Ιωάννου εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την πρακτική που ακολουθούν κάποια κράτη ως προς τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, πρακτική που, όπως είπε δεν στηρίζεται σε αμιγώς επιστημονικά κριτήρια. Οπως τόνισε «οι συνεχείς αλλαγές στη στάση κάποιων κρατών και η ασυνέπεια που δείχνουν ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται ομόφωνα από τον ΕΜΑ για την αδειοδότηση των εμβολίων, προκαλούν σύγχυση και αναστάτωση στους πολίτες όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στα υπόλοιπα κράτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι δύο θάνατοι και 529 κρούσματα-Νέα αύξηση στις νοσηλείες

Έκκληση για ενιαία φωνή μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στον εμβολιασμό, απηύθυνε και η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου.

Στα ύψη κρούσματα και νοσηλείες

Εν τω μεταξύ, ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και στις υπόλοιπες επαρχίες, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και του ποσοστού θετικότητας, που εδώ και τρεις ημέρες είναι πάνω από το όριο ασφαλείας που είναι το 1. 

Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 3,502 νέα περιστατικά της νόσου, αριθμός που αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις νοσηλείες. Στα έξι νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, νοσηλεύονται 210 άτομα, με την κατάσταση της υγείας των 48 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»