Όταν ο Χάσικος πήγε κόντρα στον Τόνι Μπλερ-Η άγνωστη ιστορία στο Υπ. Άμυνας

Όλοι τον περιγράφουν με τρεις λέξεις… Ντόμπρος, ειλικρινής και ηγέτης. Αυτός ήταν ο Σωκράτης Χάσικος, για τους ανθρώπους που τον έζησαν από κοντά. Για τους ανθρώπους που κλήθηκαν να υπηρετήσουν μαζί του, στα Υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών, αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η θυελλώδης πορεία, η παραίτηση με δάκρυα στα μάτια και η μάχη με τον καρκίνο

Άνθρωποι, που το πρωί της 5ης Απριλίου 2021 τους σημάδεψε για το υπόλοιπο της ζωής τους, αφού ένας συνεργάτης, αλλά κυρίως φίλος, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Όλοι τους, από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, ακούγονταν θλιμμένοι. Λες και ήθελαν να βυθιστούν στις σκέψεις τους και να κάνουν μια αποτίμηση για όσα έζησαν με τον Σωκράτη Χάσικο. Παρόλα αυτά, δεν αρνήθηκαν να μιλήσουν, γιατί ο Σωκράτης, ήταν και θα είναι πάντα στην καρδιά τους.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς, που διετέλεσε διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας, επί Σωκράτη Χάσικου, μίλησε για το έργο που επιτέλεσε ο τελευταίος, ενώ αποκάλυψε και μια άγνωστη ιστορία, από το μακρινό 1999, όταν ο τότε υπουργός Άμυνας, πήγε κόντρα στον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

«Όλα αυτά τα οποία γράφονται ότι ήταν ντόμπρος, ειλικρινής, είναι αληθινά. Εγώ στο πρόσωπό του είδα έναν άνθρωπο ηγέτη. Ένα ηγέτη, ο οποίος δεν φοβόταν τις ευθύνες και έπαιρνε αποφάσεις. Το κυριότερο χαρακτηριστικό ενός ηγέτη είναι οι αποφάσεις που παίρνει. Δεν παρέπεμπε τα θέματα σε επιτροπές, σε ομάδες εργασίας. Δεν προσπαθούσε να διασκεδάσει την ευθύνη σε άλλους, αλλά ο ίδιος άκουγε τους υφισταμένους του, άκουγε τις εισηγήσεις, τις προτάσεις και στη συνέχεια έπαιρνε την απόφαση. Όσο δύσκολη ή οδυνηρή κι αν ήταν, έπαιρνε την απόφαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θλίψη για το χαμό του Σωκράτη Χάσικου-«Ήσουν λεβέντης, έφυγες λεβέντης»

Οι ακαριαίες αποφάσεις του Χάσικου στο ΥΠΑΜ

Μια από τις δυσκολότερες περιόδους του Χάσικου στο Υπουργείο Άμυνας, ήταν το 1999, όταν η Κύπρος, με απόφαση του Ελσίνκι κατέστη υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκείνη η απόφαση, πυροδότησε πολεμική ρητορική από τους Τούρκους, οι οποίοι απειλούσαν ανοιχτά την Κύπρο με εισβολή και κάποιος έπρεπε να πάρει δραστικές αποφάσεις, για διασφάλιση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτοί ήταν, ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος.

«Ο Τούρκος ΥΠΑΜ έλεγε ότι θα αναφλεγεί η Ανατολική Μεσόγειος, αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ε.Ε. και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας έλεγε με τη σειρά του ότι η απόσταση είναι μόλις τέσσερα λεπτά. Ο διοικητής του κατοχικού στρατού, έλεγε ότι ο δρόμος για την Πάφο είναι ανοιχτός.

Ενόψει αυτών των απειλών, έπρεπε να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, για το που πάμε, εάν αφήνουμε τα πράγματα έτσι και να δούμε τι θα κάνει η Τουρκία. Ο Σωκράτης Χάσικος, με τη συγκατάθεση του Προέδρου Κληρίδη, που ήταν πολύ θετικός στα θέματα Άμυνας, πήραν πολύ σημαντικές αποφάσεις για να αναστήσουν το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, που μετά τους S-300, είχε ατονήσει».

Μεταξύ όσων έγιναν, ήταν η ολοκλήρωση της αεροπορικής βάσης Πάφου, έγινε ναυτική βάση, αναβαθμίστηκε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με την αγορά νέου ραντάρ. Έγιναν επίσης τεράστιες προμήθειες οπλικών συστημάτων, των ελικοπτέρων, των αεροπορικών συστημάτων, των πυραύλων Burke και ΤOR.

«Έγιναν ακόμα τεράστιες προμήθειες οπλισμού από την Ελλάδα. Έγινε το κοινό μνημόνιο χειρισμού κρίσεων με την Ελλάδα. Δημιουργήθηκε μια αποτρεπτική ισχύς, η οποία οδήγησε στο να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να ανοίξει μύτη. Οι Τούρκοι κατάπιαν την γλώσσα τους. Αυτό απαιτούσε αποφάσεις ακαριαίες, που είχαν επιπτώσεις, αλλά ο Σωκράτης δεν είπε ποτέ "μα τι πάω να κάνω;" Έπαιρνε αποφάσεις σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Κληρίδη και την Ελλάδα.

Με την Ελλάδα υπήρχε συνεννόηση με τον Έλληνα ΥΠΑΜ τότε τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, τον Παραγιουδάκη, η σύζυγος του οποίου ήταν Κύπρια. Ότι του ζητούσε ο Σωκράτης, ο Παραγιουδάκης δεν έλεγε όχι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί ξανά η ελληνική μεραρχία στην Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αντίο του Προέδρου στο Χάσικο-«Σήμερα έχασα έναν αγαπημένο φίλο και συνεργάτη»

Η άγνωστη ιστορία και η κόντρα με Μπλερ

Θέλοντας να ισχυροποιήσει την αναφορά του ότι ο Σωκράτης Χάσικος υπήρξε ηγέτης, αποκάλυψε και μια άγνωστη ιστορία, στην οποία ήταν παρών, όταν ο Υπουργός Άμυνας τα… έβαλε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και πέρασε το δικό του.

«Θα πω μια ιστορία που πρώτη φορά θα ακουστεί, αλλά είναι για τη μνήμη του. Έπρεπε να μετακινηθεί το ραντάρ του Τροόδους σε μια άλλη θέση, γιατί υπήρχε ένα κενό. Όταν έρχονταν τα ελληνικά αεροπλάνα, υπήρχε ένα κενό, που δεν μπορούσαν να τα παρακολουθήσουν. Με εισήγηση των αρμοδίων επιτελών έπρεπε να μετακινηθεί σε μια νέα θέση και να πάει κοντά στο αγγλικό ραντάρ, στην κορυφή του Ολύμπου.

Αυτό έγινε υπό άκρα μυστικότητα και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες μετά τα μεσάνυχτα και ήταν θέμα τριών τεσσάρων ωρών. Οι Άγγλοι το πήραν είδηση και ο Τόνι Μπλερ, τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας πήρε τηλέφωνο τον Γλαύκο Κληρίδη και του είπε να σταματήσει αμέσως η μεταφορά, γιατί παραβιάζει συνθήκες και λοιπά. Του είπε μάλιστα, ότι θα έχετε επιπτώσεις στην είσοδο της Κύπρου στην  Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν σαφής απειλή. Ο Πρόεδρος πήρε αμέσως τον Σωκράτη, ήμουν παρών σε αυτή τη συνομιλία και του είπε κοίταξε, έχουμε το τάδε πρόβλημα με την Αγγλία, με πήρε ο Μπλερ και λοιπά. Δες τι μπορούμε να κάνουμε, αν μπορούμε να το αναβάλουμε.

Τότε ο Σωκράτης του έδωσε την εξής απάντηση: "Πρόεδρε πήρα την απόφαση να μετακινήσω το ραντάρ για εθνικούς λόγους, εάν επιθυμείτε να μην πάει το ραντάρ, αυτό θα το κάνει ο επόμενος υπουργός μετά από εμένα". Δηλαδή, υπέβαλε την παραίτησή του. Τότε ο Κληρίδης του είπε Σωκράτη "προχώρα και μην φοβάσαι τίποτα". Έτσι έγινε η μετακίνηση του ραντάρ. Αντέδρασαν οι Άγγλοι, αλλά έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Αυτό το επεισόδιο που δείχνει την αποφασιστικότητα, αλλά και τον πατριωτισμό του. Ο Χάσικος δεν πουλούσε πατριωτισμό με λόγια, αλλά στην πράξη. Ότι έγινε στην Άμυνα και αυτά που βλέπουμε να παρελαύνουν τώρα, έγιναν υπό υπουργίας Χάσικου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχασε την μάχη για τη ζωή ο Σωκράτης Χάσικος

Πώς τον περιγράφουν άλλοι δύο συνεργάτες του

Ένας άλλος άνθρωπος που δούλεψε μαζί του, ήταν ο Κώστας Νικολαΐδης, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών όταν ο Σωκράτης Χάσικος ήταν υπουργός.

«Ήταν ένας τίμιος άνθρωπος, ήταν ένας άνθρωπος που ήλεγχε το υπουργείο, δια της προσωπικότητός του και ήταν και δίκαιος και πατριώτης. Ήταν άριστος και ένιωθες ασφάλεια όταν δούλευες μαζί του. Γενικά ήταν ένας άνθρωπος που ένιωθες ασφάλεια, όταν δούλευες από την ηγεσία του στο Υπουργείο».

Ο Γιώργος Παμπορίδης, πρώην Υπουργός Υγείας, ο οποίος δούλεψε μαζί του στο Υπουργικό συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη, ανέφερε ότι «πρώτη λέξη είναι γνήσιος, αληθινός, ντόμπρος, σταράτος και έντιμος θα έλεγα, αλλά και μάγκας. Δεν κώλωνε ποτέ, γι΄αυτό λέω ότι ήταν μάγκας και ήταν κι ένας άνθρωπος αυτόφωτος. Το μόνο που αισθανόταν ότι υπηρετεί ήταν την πυξίδα της δικής του ηθικής κι αν πίστευε ότι ήταν σωστό εκείνο που ήθελε να κάνει το έκανε, χωρίς να υπολογίζει το κόστος».

Ο Γιώργος Παμπορίδης, παρότι θυμάται πάρα πολλές ιστορίες από την κοινή τους πορεία, θέλησε να μην τις πει δημόσια, αλλά να τις κρατήσει για τον εαυτό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το συγκινητικό αντίο των παιδιών του Χάσικου και η υπόσχεση-«Ο υπερήρωας μας…»

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»