Κλείδωσαν στο «όχι» τα κόμματα για δημοψήφισμα Τ.Α.-Επικυρώνεται στην Ολομέλεια

Κλείδωσε κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για παγκύπριο δημοψήφισμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν περνά από την Ολομέλεια της Βουλής, γεγονός που έφερε και την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, ο οποίος έκανε λόγο για υπεκφυγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα για τη ΤΑ-Ενώπιον της Βουλής η πρόταση

Πέραν των κομμάτων που τάσσονταν εξαρχής κατά του παγκύπριου δημοψηφίσματος και υπέρ των τοπικών δημοψηφισμάτων, κατά τη συνεδρία της επιτροπής εκφράστηκαν αρνητικές απόψεις και από πλευράς κομμάτων που ήταν υπέρ, ως προς την ερώτηση που θα τεθεί στους πολίτες για να απαντήσουν.

Ως εκ τούτου, μετά τις απόψεις που εκφράστηκαν ενώπιον της Επιτροπής, η οποία ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί του θέματος, διαφάνηκε ότι τα κόμματα δεν βλέπουν θετικά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, στις 30 Μαΐου. Η συγκεκριμένη απόφαση, αναμένεται να επικυρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου αναμένεται να τεθεί το θέμα, σε μια από τις τρεις επόμενες συνεδρίες, πριν την αυτοδιάλυσή του Κοινοβουλίου.

Μιλώντας στον REPORTER, ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «ρωτήθηκε ο Υπουργός γιατί μπήκε η ερώτηση, αν θα αλλάξει και λοιπά. Η ερώτηση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και είναι η Ολομέλεια της Βουλής που αποφασίζει αν θα το εγκρίνει ή όχι. Για κάποιο λόγο κωλυσιεργούμε ή κολοκυνθίζουμε τα πράγματα».

Επισήμανε εξάλλου ότι, «έβαλε μια πρόταση η Κυβέρνηση, είτε την εγκρίνεις, είτε δεν την εγκρίνεις. Αν την εγκρίνει η Ολομέλεια, απ’ εκεί και πέρα η νέα Βουλή θα έχει ενώπιον της ότι πέρασε, αν περάσει το δημοψήφισμα. Είναι ηθική η δέσμευση, δεν υπάρχει νομική δέσμευση. Δηλαδή επειδή η ερώτηση ήταν για 17 δήμους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι δεκαεπτά. Ο κάθε βουλευτής και το κάθε κόμμα έχει την ευχέρεια να βάλει τροπολογίες, όταν το θέμα πάει στην Ολομέλεια.

Εάν δεν περάσει από την Ολομέλεια, απλώς δεν θα γίνουν δημοψηφίσματα και πάλι θα συνεχίσει η συζήτηση με τη νέα Βουλή και θα πάει στην Ολομέλεια με τις τροπολογίες των κομμάτων, ώστε να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο».

Ο κ. Μουσιούττας τόνισε ότι είναι κρίμα, γιατί αφιερώθηκε πάρα πολύς χρόνος από κάποιους, αλλά και χρήματα για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, ανέφερε πως, «απορρίπτεται για διάφορους λόγους η πρόταση της Κυβέρνησης για παγκύπριο δημοψήφισμα μαζί με τις βουλευτικές εκλογές. Η εισήγηση που θα πάει στην Ολομέλεια, θα είναι να απορριφθεί».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως, σε περίπτωση που απορριφθεί η πρόταση για παγκύπριο δημοψήφισμα, θα παραμείνει στο τραπέζι εκείνη για τοπικά, ενώ σε περίπτωση που η Κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει πρόταση που θα είναι παρόμοια με την υφιστάμενη, θα μπορεί να το πράξει.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της Επιτροπής Εσωτερικών, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ανέφερε μεταξύ άλλων πως, «ανάμενα ότι θα υπήρχε ένα θετικότερο κλίμα όσον αφορά την τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ιδιαίτερα μετά την ενημέρωση που υπήρχε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά τις επισκέψεις που έκανα. Θεωρώ ότι συνεχίζει να υπάρχει βεβαίως η εν δυνάμει στήριξη της πρότασης της Κυβέρνησης. Παρά ταύτα, θεωρώ ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και κάποιες τοποθετήσεις θυμίζουν υπεκφυγές εκ μέρους κοινοβουλευτικών κομμάτων, που φαίνεται να μην θέλουν να προωθηθεί το δημοψήφισμα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βολές Νουρή κατά των... αρνητών του δημοψηφίσματος για Τ.Α., βλέπει υπεκφυγές

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα, ότι «στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία θα προωθηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να τοποθετηθεί υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης για να έχουμε, όπως είπα, και την άποψη του λαού για αυτή την εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση.

Πρόσθεσε εξάλλου πως αν απορριφθεί από τη Βουλή η πρόταση της Κυβέρνησης, «δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τη μεταρρύθμιση.

Εάν τεθούν ενώπιον του κυρίαρχου λαού αυτά τα δυο συγκεκριμένα θέματα και αποφανθεί ο κόσμος στις 30 Μάϊου, τότε η νέα Βουλή θα έχει ενώπιον της τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, τα οποία όμως θα είναι απαλλαγμένα από τα δυο συγκεκριμένα θέματα. Επομένως θα είναι πολύ πιο εύκολο για τη νέα Βουλή να  προχωρήσει και να αποφασίσει για όλα τα υπόλοιπα θέματα. Άρα θα είναι πολύ πιο εύκολο για τη μεταρρύθμιση».

Δειτε Επισης

«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων